Skocz do zawartości

Zdjęcie

Styl pijanego?

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
21 odpowiedzi w tym temacie

budo_kong kairui
  • Użytkownik
  • 8 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Styl pijanego?
Chciałbym się dowiedzieć coś więcej o tym stylu (który nie wiedzieć czemu w Polsce nie jest zbyt popularny, a powinien :) )...
Spotkaliście się kiedys z tym? Jakie są załozenia, historia i takie tam?

Jak na razie wiem tylko że mistrz potrafi robić najróżniejszep otknięcia i takie tam bez uronienia kropli wody z szklani trzymanej w ręce... no i że ponoć w formie mają takie coś że się parę metrów przez glebę sunie... (choć to drugie to chyba cosik nieprawda ... )
  • 0

budo_dacheng
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 1401 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Re: Styl pijanego?
Nie tylko w Polsce, ale i w Chinach mało kto ćwiczy go jako pełnowartościową sztukę walki. Raczej tylko niektórzy ćwiczą "pijane" formy, ale nie jako samodzielną sztukę walki.
  • 0

budo_taaigihk
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 592 postów
0
Neutralna
  • Zainteresowania:Kung-Fu

Napisano Ponad rok temu

Zdaje sie, ze wchodzi w sklad chuojiaofanzi quan (2 formy chyba). Nie jestem pewien, czy w wersji Hong Zhitiana (ktora cwicze) tez, musialbym sie upewnic. :)
  • 0

budo_dacheng
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 1401 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Pijane formy wchodzą w skład wielu różnych styli. Ale co innego formy, a co innego samodzielny styl pijanego.
  • 0

budo_cwiara
  • Użytkownik
  • PipPip
  • 66 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

A ja wlasnie wczoraj obejzalem sobie The legend of drunken master - i potwierdzam ze to styl bardzo skuteczny - szczegolnie jak sie wypije :twisted: :twisted: :drinking: :crazyeyes:
  • 0

budo_pencil
  • Użytkownik
  • PipPip
  • 80 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Ja rowniez obejrzalem sobie The legen of drunken master a pozniej jeszcze raz i jeszcze raz i jeszcze raz...no i zaczelismy z kolegami swirowac na trawie neiktore tricki - polecam etz poprzednia czesc - pijany smok polski tytul - niezle pokazane fragmenty 8 pijanych bostw.
CHarakterystyke mozna znalesc zdaje sie na stronach szkoly red tiger - pozatym mozesz w yahoo wpisac drunken boxing i sporo odnosnikow jest.

My favourite move - "Drunken monkey steals the master's wine"
  • 0

budo_dacheng
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 1401 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Interesujący opis w języku angielskim: [link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]

Stamtąd krótki cytat:

"Drunken Boxing' is an enigma in Chinese Martial Arts. There is no stand alone "Style" of Drunken Boxing; this is only in the movies. Only a few systems have a true 'Drunken Boxing' set and that set is usually the System's most guarded secret. Choy Li Fut is one such system."
  • 0

budo_adamd
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 3411 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Niezle pokazane fragmenty 8 pijanych bostw.
Charakterystyke mozna znalesc zdaje sie na stronach szkoly red tiger

Pamiętam scenę z życia klubu Red Tiger. Jakiś czas temu, po projekcji (kolejnej) "Pijanego czegośtam" z Jackie Chanem miszcz sekcji zaproponował jednemu z uczniów że zacznie go uczyć stylu (żebym nie skłamał) - chyba ośmiu pijanych nieśmiertelnych.
Gość miał na tyle mocne nerwy, że zaczął tarzać się ze śmiechu dopiero po wyjściu z sali...

Pozdrawiam,
AdamD
  • 0

budo_robo
  • Użytkownik
  • 6 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

DOBRY TEKST , ALE NIE OPOWIADAJ WSZYSTKIEGO O R.T. BO WYJDZIE Z TEGO NIEZŁA KOMEDIA A L.P. UZNA CIĘ DOZGONNYM WROGIEM
  • 0

budo_adamd
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 3411 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

DOBRY TEKST , ALE NIE OPOWIADAJ WSZYSTKIEGO O R.T. BO WYJDZIE Z TEGO NIEZŁA KOMEDIA A L.P. UZNA CIĘ DOZGONNYM WROGIEM

przestraszony przestraszony przestraszony przestraszony przestraszony

:wink:

Niezła komedia to nie "wyjdzie" tylko jest. Z tym, że raczej czarny to humor. Co do LP i dozgonnego wroga to już jakiś czas temu przestał podawać mi rękę... więc co za różnica?

Chyba że mnie wyzwie na pojedynek :twisted: :twisted: :twisted:

Pozdrawiam,
AdamD
  • 0

budo_pencil
  • Użytkownik
  • PipPip
  • 80 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

AdamD - jak duzy wplyw na twoje odejscie z red tiger mialo BJJ?
Zanim sie o Bjj dowiedziales dawales sie zaslepiac czy cos w tym rodzaju?
Co ci" otworzylo oczy?"
  • 0

budo_adamd
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 3411 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Co ci" otworzylo oczy?"

8O 8O 8O 8O 8O 8O 8O 8O 8O 8O 8O 8O 8O 8O 8O

A co to za BJJtowa propaganda się tu sieje?!?
I to moim, że tak powiem, kosztem? 8O

Napiszę więc jasno i drukowanymi literkami:

Choć nie powiem, obecnie na treningach przerabiamy również techniki parterowe z bjj, to mimo wszystko
BJJ NIE MIAŁO ŻADNEGO WPŁYWU NA MOJE ODEJŚCIE Z RED TIGER

Pozdrawiam,
AdamD

PS: aż mnie zatelepało jak zobaczyłem to hasło: "Zanim sie o Bjj dowiedziales dawales sie zaslepiac"... o żesz kurna :evil:
  • 0

budo_pencil
  • Użytkownik
  • PipPip
  • 80 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

wszystko jasne :)
  • 0

budo_tomasz
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 2420 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

ja tylko mam nadzieje ze ty byl glupi zart... :twisted:
bo jak nie to juz nikt mnie nie przekona ze bjj to nie sekta :twisted:
  • 0

budo_robertp
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 2164 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Co ci" otworzylo oczy?"

Qrcze, w z bjj, to chyba niedługo na nowo Biblię napiszecie.
I poznasz bjj, a bjj Cię wyzwoli czy jak tam w dewizie CIA mają :)
  • 0

budo_pencil
  • Użytkownik
  • PipPip
  • 80 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Qrcze, w z bjj, to chyba niedługo na nowo Biblię napiszecie.

No więc jesli o mnie chodzi to trenuję modliszkę a pytanie tego rodzaju z tąd, że AdamD powiedział kiedyś coś w stylu "ćwiczyłem kung fu i wtedy dowiedziałem się o bjj i nic już nie było takie samo" - tak to brzmiało ogólnie rzecz ujmując (to nie cytat żaden) - no a skoro wspomniany AdamD trenował w RedTiger to pytanie brzmiało tak a nie inaczej.

"And you will know, my name is THE LORD who lay my vengeance upon thee"

• 0

budo_adamd
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 3411 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

AdamD powiedział kiedyś coś w stylu "ćwiczyłem kung fu i wtedy dowiedziałem się o bjj i nic już nie było takie samo" - tak to brzmiało ogólnie rzecz ujmując (to nie cytat żaden)

Chyba zostane na noc w pracy (stałe łącze ;) ) i przejrzę tych 350 postów co to je napisałem... bo ni cholery pamiętam żebym coś o zauroczeniu BJJ pisał kiedykolwiek i w taki sposób 8O

Ale może się mylę, stary już jestem i robią mi się dziury w mózgu.

Słowo wyjaśnienia: trenuję w szkole walki Hoenkai, u Pawła Droździaka - i to generalnie jest karate, a nie bjj. A z czystym bjj to się spotkałem wyłącznie na jakiejś płycie z filmikami instruktażowymi ;)

A tak w ogóle to mam nadzieję że wszystko się już powyjasniało. Nie ma ty fanatyków bjj. Również "pijanego BJJ". End Of Topic.

Pozdrawiam,
AdamD
  • 0

budo_gumiś
  • Użytkownik
  • PipPipPip
  • 114 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Kong Kairui proponuje ci zalatwic sobie ta ksiazke autorstwa Cai Longyun i Shao Shankang 1982r pod tytulem "ZUIJIUQUAN" /Boks pijanego/.

Codo stylu to istnieje, siega on tradycjami daleko,bo do tancow wykonywanych w okresie dynasti han,rozwinol sie po wplywem taoizmu.Obecnie cwiczony jest w prowincji Sichuan.styl pijanego czyli inaczej Zuijiuquan /Boks Pijanego/ ,posiada odgroma sekwencji o przeroznych formach min. okrecenie zlotych nozyc,zloty smok owijajacy sie wokol kolumny,skok na tygrysa i rozne pady i salta majace na celu zmylenie przeciwnika .Głownymi broniami sa miecz i kij.Zapozyczone z tego stylu formy wziela min. modliszka,Hou quan pak hok quan,didang quan,taoch quan przystosowujac oczywiscie do wlasnych technik.

Tak od siebie ,niektore pozycje wymagaja wrecz akrobatycznych ruchow np.balangzi

pozdr.

Gumis
  • 0

budo_kronos
  • Użytkownik
  • 5 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

hej
Chcialem wtracic swoje 2 grosze. O pijanym wiem niewiele, zdazylo mi sie kilkakrotnie zobaczyc kilka form. I czesc z nich wymaga ogromnych mozliwosci akrobatycznych. Sa rowniez mniej akrobatyczne ale wszystkie wymagaja ogromnej pracy i poswiecenia.

Wracajac do klubu Red Tiger. Faktem jest ze pan LP swiadczy uslugi ktore maja na celu "nauczenie " stylu pijanego. Faktem jest rowniez to ze nauka wyglada strasznie komicznie. !@#$%%^^&*(($#$ W rezultacie nauczyc sie mozna wiecej ogladajac film Jackie Chana. Poza gibkoscia i elementami moze odrobine przypominajacymi formy pijanego niczego innego sie w RT nie nauczy i w rzeczywistosci 98% swojej sprawnosci nabywamy po przez wlasna cierpliwosc i wytrwalosc. Niestety mnie tej cierpliwosci zabraklo moze nie do cwiczen ale do pan !@#@$$.

P.S. Pozdrowienia dla wszystkich cwiczacych i nie no dla "sympatykow" klubu RT :D
  • 0

budo_adamd
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 3411 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

No Pana nie poznaje :)
Witaj w gronie "przebudzonych" ;)

Jakie plany w zwiazku z tym na przyszlosc?

Pozdrawiam serdecznie,
Adam
  • 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych

Ikona FaceBook

10 następnych tematów

Plany treningowe i dietetyczne

Forum: 2002 : 2003 : 2004 : 2005 : 2006 : 2007 : 2008 : 2009 : 2010 : 2011 : 2012 : 2013 : 2014 : 2015 : 2016 : 2017 : 2018 : 2019 : 2020 : 2021 : 2022 : 2023 : 2024