Nauka obrony przed zejściem do parteru
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Problem w tym czy będziesz nad czy pod przeciwnikiem.
Napisano Ponad rok temu
Czy jeżeli preferuję walkę w pozycji stojącej (TKD, kick) to na BJJ mógłbym także nieco podnieść swoje umiejętności? Mam na mysli obronę przed próbami powalenia mnie na glebę i narzucenia mi stylu i sposobu walki przez potencjalnego przeciwnika który akurat lubi parter?
Chyba dosc oczywiste, ze sam kontakt z ludzmi, ktorzy walcza inaczej i daza do okreslonej sytuacji, ktorej na codzien nie cwiczysz rozszerza Twoje horyzonty, nieprawdaz?
Zatem na pewon warto sprobowac.
Pozdrawiam
K.
Napisano Ponad rok temu
Uogulniajac ten konkretny przyklad. Jezeli ktos chce poznac techniki obron przed danym sposobem ataku [parter, zwarcie, rzuty] powinien, przynajmniej choc troche, zapoznac sie z systemami w ktorych owe techniki odgrywaja dominujaca role.
Oczywiscie moze sie zdazyc iz ktos wpadnie na pomysl iz wynalazl inny sposob obrony np. przez sprowadzeniem do parteru, nizeli ogulnie przyjety. Wydaje mi sie jednak iz takie metody sa tak samo efektywne. Dla przyklady podam tutaj tzw anty grappling w systemach wing tsun [ przepraszam jezeli pomylilem nazwe ]. Metoda ta zakladala, o ile dobrze pamietam, obrone przed chwytaczami poprzez zadawanie im serii uderzen.
Tak wiec jezeli ktos chce sie pouczyc obron przed zwarciem, obaleniem powinien, tak mi sie wydaje, udac sie na trenigi chwytow aby sie zapoznac z metodami obalen, aby je znac, a takze technik obrony, aby je stosowac.
Pozdrawiam.
Napisano Ponad rok temu
Czy jeżeli preferuję walkę w pozycji stojącej (TKD, kick) to na BJJ mógłbym także nieco podnieść swoje umiejętności? Mam na mysli obronę przed próbami powalenia mnie na glebę i narzucenia mi stylu i sposobu walki przez potencjalnego przeciwnika który akurat lubi parter?
Na BJJ poznałem 3 sposoby obrony przed wejściem w nogi:
1. gilotyna w stójce
2. zapaśnicze sprowadzenie do parteru (ucieczka nogami)
3. rzut poświęcenia, który w judo nazywa sie obi tori gaeshi
można zaryzykować jeszcze kopnięcie kolanem w twarz, jeśli zdążysz.
Generalnie nie warto przed judoką BJJ stać zbyt godnie wyprostowanym, bo można polecieć na plecki.
Silvio
Napisano Ponad rok temu
Na owa technike istnieje skuteczna kontra. Polega ona na wyrzuceniu nog do tylu celem utrudnienia przeciwnikowi ich chwycenia i przyciagnieciu ich do siebie. Naparciu cialem na przeciwnika aby zgiac jego pozycje, czesto obnizona, a nastepnie lub w wyniku tylko ego ruchu przygniesc go do ziemi swoim cialem
Hast mam pytanie widzialem prawie to samo ale robione nieco inaczej tzn gosc wurzucal jedna noge do tylu an druga uginal jak do przysiada i napieral cialem jak Ty mowisz, on twierdzil ze po odrobinie praktyki mozna potem wpychac przeciwnika (jakby) na to kolano zostawione z przodu i ciezko jest tego uniknac bo dociskasz przeciwnika od gory
oczywiscie aby to zrobic trzeba byc nieco rozciagnietym 8)
co o tym myslicie Hast lub inni znawcy tematy?
Napisano Ponad rok temu
W takiej pozycji latwo zakonczyc walke z mataleo na karku lub znleac sie w bocznym trzymaniu.
JA osobiscie preferuje odejscie nogami , sidestep z uderzeniem , na gilotyne ciezko juz teraz zlapac kogolowiek , to samo jezeli chodzi o wciagniecie do gardy , swiat idzie do przodu.
Warto tu popatrzyc na Chucka Lindela , to mistrz unikania parteru ( nawet z Busta)
Napisano Ponad rok temu
Tomasz ,metoda dosyc popularna w zapasach tzw back rope , problem jest taki ze przesowasz swoj srodek ciezkosci za bardzo do przody , jednoczesnie poprzez ten wykrok pozbawiajac sie manewrowosci.
W takiej pozycji latwo zakonczyc walke z mataleo na karku lub znleac sie w bocznym trzymaniu.
JA osobiscie preferuje odejscie nogami , sidestep z uderzeniem , na gilotyne ciezko juz teraz zlapac kogolowiek , to samo jezeli chodzi o wciagniecie do gardy , swiat idzie do przodu.
Warto tu popatrzyc na Chucka Lindela , to mistrz unikania parteru ( nawet z Busta)
dzieki Seiken
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
bjj w Lublinie?
- Ponad rok temu
-
Morote Gari ajko wejscie w nogi ?
- Ponad rok temu
-
Wykaz klubów BJJ w polsce