OK,to bedzie fala?
Dobrze rozumiem, ze ta kombinacja wykonywana ma byc w 'pozycji walki', przy drugim ciosie nastepuje skret biodrami i barkami i oderwanie piety nogi zakrocznej ze zgieciem w kolanach? Czy to raczej w pozycji wykrocznej (hmm.. ap-kubi-sogi )?
E2rd
Fala tu jest przy wykonywaniu drugiej techniki poprzez skręt bioder, zgiecie nog nastepuje obnizenie pozycji ciała - to jest fala !
Generalnie, jesli ktos porusza sie dlugim krokiem i nie ma nawykow np.
z shotokanu, to bedzie robil cos w rodzaju fali, tzn. wysokosc pozycji
bedzie sie naturalnie zmieniala. Ale z tego, co wiem, jest to bardzo
odlegle od ruchu "fali" stosowanego w ukladach ITF.
Pytanie do kolegow z ITF: ciekaw jestem Waszej opinii. Czy uwazacie
"fale" za cos rzeczywiscie potrzebnego, cos, co wplywa pozytywnie...
no nie wiem na co: na walke? skutecznosc techniki? Czy uwazacie to
tylko za element odrozniajacy uklady i techniki klasyczne ITF od
innych stylow? Tylko nie cytujcie mistrzow, napiszcie cos od siebie...
Wiadomym jest to , ze nikt nie bedzie walczył "wzorcowo" - tak jak nakazują układy.Nikt podczas walki nie bedzie sie bawił w składanie rąk do bloku itp. Moim zdaniem fala została wymyslona po to by podkreslic ,iz kazdy ruch powinien byc naturalny. Oczywiscie fala w formach ITF nie jest czyms naturalnym - jest troche"przesadzona".Niekiedy zeby cos podkreslic trzeba to wyolbzymić! Wszystkie układy ,we WSZYSTKICH systemach walki,są moim zdaniem wyolbrzymieniem -dla podkreslenia technik, ukazania ich zasad nawet najgłupszym !
fala w ITF doskonale uczy płynnosci ruchow, koordynacji calego ciała (przy kazdym uderzeniu pracuje całe ciało)pozbawia "twardosci" i przesadnej statecznosci"
Mozna zauwazyc jaki wpływ maja układy w karate tradycyjnym na ich zawody. Zawodnicy poruszają sie z pozoru płynnie (tyle ze ich głowy sa niemalze na jednym poziomie).Jak dochodzi do uderzenia nastepuje zerwanie wszelkiej płynnosci. Czasami wrecz nie widze czy gosc wyprowadza tsuki czy chce nadepnąć przeciwnikowi na stope :?
Mysle ze fala jest idealnym sposobem na unikniecie takiej"statecznosci"
Pozatym, cwiczenie układow z tym elementem swietnie wpływa na miesnie ud, łydek i innych takich :wink:
Czytajac ten post widze duze analogie z Thai boxing , tam wszystkie kopniecia zadaje sie z fali, kazdy strzal z lokcia ,i w niektorych regolach uderzenia glowa.wiec wszystkie SW , maja cos podobnego , przenikaja sie
Ja takze zauwazyłem duze analogie z Thai. Chociazby oddech,jaki jest stosowany w ITF przy wykonywaniu technik jest wrecz identyczny z tym od Muai Thai . Jak napisalem wczesniej fala w układach jest wyolbrzymieniem - nie jest moze podobna do tych z muai thai.Jednak w zawodach sportowych , gdy kopie sie z pełną siłą fala z form sie udziela i wygląda to podobnie do Thai (chociaz zasady samego wyprowadzania techniki sa nieco odmienne)
Pozdrowienia