nasiona tykwy
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
... ale powstaly tym sposobem instrument sluzy raczej do szlifowania swoich muzycznych umiejetnosci
ps. ja wiem gdzie w p-niu mozna kupic tykwe ( ale to tak na marginesie )
jako ciekawostke dodam ze widzialem taka tykwe ze jak by zalozyc na berimbau to trzeba by na prostej , wyciagnietej rece trzymac instrument ( wielkosc ok 15 litrowego wiaderka z farba )
Napisano Ponad rok temu
na takim bale mozna zaczac uczyc sie grac podstawowe rytmy, ale na pewno nie szlifowac cokolwiek. mozliwosci dobrego profesjonalnie wykonanego berimbau sa nieporownywalnie wieksze od kazdego bau zrobionego z materialow dostepnych w naszym kraju (a przynajmniej tych o ktorych mowiles). sprawdzono organoleptycznie i doswiadczalnie.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
PS.Nasiona wyniosly mnie 1zl 20 gr za paczke(ok.30 nasion)
Napisano Ponad rok temu
To nie prawda, że nie można wychodować dużych i dobrych tykw w Polsce. Wiem to z doświadczenia, sam wychodowałem . Tylko trzeba wiedzieć jak .Z tego co wiem np. w Łodzi posiadalem tego typu nasiona ale (podobno) w Polsce nie ma az takich warunkow zeby tykwa wyrosla,natomiast na warsztatach we Wroclawiu zobaczylem na wlasne oczy tykwe wychodowana przed blokiem w ogrodku, miala rozmiar mw.medium. Tak wiec z tego co widze trzeba poprostu siac a moze akurat cosik wyrosnie
W tym roku jest już za późno na sadzenie, ale jak ktoś chce to mogę mu napisać parę rad, które powinny wystarczyć do wychodowania sobie cabasy . Poza tym to co innego grać ze swoją cabasą niż z jakąś kupną .
Napisano Ponad rok temu
Poszczególne roślinki wydają różniące się od siebie owoce.. Zielone, żólte, chropowate, z "bomblami" i bez. Dodam jeszcze, że nasionka przypominają te od dyni, a roślinki rosną bardzo szybko Własciwie to tak do końca nie jestem juz pewien co zasadziłem.. Moze wymienimy troche informacji na temat hodowlii ?
Napisano Ponad rok temu
Poszczególne roślinki wydają różniące się od siebie owoce.. Zielone, żólte, chropowate, z "bomblami" i bez. Dodam jeszcze, że nasionka przypominają te od dyni, a roślinki rosną bardzo szybko
No z tego co wiem to wlasnie tak ma byc.Przeciez tykwa wydaje rozne owoce.Przez to masz cebace: viola,medi i gunga.Widzialem juz cebacy z jakimis bablami,gladkie i o roznych kolorach.Moim zdaniem wszystko zrobiles dobrze,ale zeby byc pewien w 100 % musialbym zobaczyc na wlasne oczy :wink:
Napisano Ponad rok temu
Informacje z torebki:
Tykwa (Lagenaria cucurbitaceae)
Wysiew: koniec kwietnia - maj do gruntu
Rozstaw: 50 x 100 cm (po 2-3 nasiona)
Stanowisko: słoneczne
Pokrój: pnącze czepno-wijące
Wysokość: 200-300 cm
Kwitnienie: lipiec - wrzesień
Kolor: biały
Zastosowanie: pnącze ozdobne z kwiatów i owoców różnego kształtu, pergole, płoty, zasłony itp., owoce do kedoracji wnętrz
Rady ode mnie:
Roślina najbardzije potrzebuje:
- dużo słońca
- dużo wody (grunt pod rośliną powinien pozostawać ciągle nawodniony - ciemniejszy kolor gruntu, dlatego, że roślina pochodzi z obszaru o klimacie równikowym lub podzwrotnikowym - występuje np. w Brazylii)
- dużo ziemii (chodowanie w doniczkach mija się z celem)
- ochrony przed szkodnikami (najbardzije w pierwszej fazie rozwoju kiedy roślina jest mała i bez problemu może ją zjeść np. pojedyńczy ślimak, dlatego najpierw można zasadzić tykwę do dużej doniczki a potem, już większą przesadzić)
Sam w tym roku wysiałem roślinę w połowie kwietnia do dużej doniczki (szer x długość mniej więcej 20 x 50 cm - tak dużo bo wsadziłem tam ok.30 nasion; trzymałem doniczke na parapecie by miała dużo słońca).
Pierwsze sztuki wykiełkowały po tygodniu, ostatnie po miesiącu. Okazało się, że trochę za głęboko wsadziłem nasiona (około 2 cm) i trudno im było się "przebić". 0,5 - 1 cm pod powierzchnią ziemii powinno być dobrą głębokością. Na początku maja wysadziłem największe okazy do gruntu. Te które późno wykiełkowały wysadziłem w połowie czerwca.
Z 30 nasion wykiełkowało około 15-20. Rok wcześniej z 10 nasion miałem 2 roślinki, podejrzewam, że ślimaki zjadły z dwie, kiedy były małe jeszcze.
Napisano Ponad rok temu
" Dynia Ozdobna, Tykwa ( Cucurbita Pepo )
Opis: Roślina jednoroczna płożąca lub pnąca. Ozdobne są równierz owoce. Długość pędów 5m kwitnie lipec-sierpień.
Warunki Uprawy: Wysiew w maju wprost do gruntu. Rozstawa 50x100 cm.
Stanowisko: Słoneczne lub półcień. Wymaga gleby żyznej.
Zastosowanie: Do okrywania altan, ogrodzeń i ścian.
Roślina o owocach bardzo efektownych, różnej wielkości i kształtu, idealnych do dekoracji ! "
Znalazłem coś ciekawego w Książce z serii "Historia Naturalna":
" ...Tykwa pospolita (Lagenaria vulgaris), roczna roślina azjatycka, jest jedynym gatunkiem tego rodzaju, interesującym ze względu na wolnopłatkową koronę kwiatu i bardzo zmienny kształt owoców: wydłużonych, przypominajacych maczugę, lub też krótkich, pękatych z głębokim przewężeniem. Dojrzałe tykwy - kalabasy - mają twardą, zdrewniałą łupinę; po wykonaniu niewielkiego otworu i wyjęciu miąższu wraz z nasionami w tykwach można przechowywać wino i inne napoje. Takie krótkie wydrążone kalabasy mieszkańcy niektórych krajów południowoamerykańskich określają nazwą "guaje"... "
Wino i inne napoje :drinking:
Użytkownicy przeglądający ten temat: 0
0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
capoiera na ulicy
- Ponad rok temu
-
Czy okrzyki podczas rody są wg Ciebie potrzebne?
- Ponad rok temu
-
Co sądzicie o akrobacjach w capo?
- Ponad rok temu
-
capo-jitsu :-)
- Ponad rok temu
-
capoeira a walka
- Ponad rok temu
-
berimbau
- Ponad rok temu
-
a co jak nas ktos zlapie za noge???
- Ponad rok temu
-
Impreza- Festa Brasil - piątek 12 lipca -PARAGRAF 51
- Ponad rok temu
-
Gdzie można spotkać capoeirisztów w Trójmieście w wakacje?
- Ponad rok temu
-
legenda
- Ponad rok temu