które bardziej skuteczne?
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu

Napisano Ponad rok temu

Piotrek
Napisano Ponad rok temu
Odpowiadając lakonicznie zadam pytanie: efektywne w jakim znaczeniu ? Jeśli pytasz o przygotowanie do walki na ulicy to zdaje się, że żaden. Jednakże z puntu widzenia przygotowania technicznego i fizycznego, a także psychicznego (knockdown) kyokushin bije karate tradycyjne.
Napisano Ponad rok temu

Napisano Ponad rok temu
Głupie pytanie idź do najbliżeszego dojo kyokushun stań i walcz:-) a potem idź do najbliższego dojo karate tradycyjnego stań i ćwicz kata

Piotrek

nic dodac nic ujac
  nic dodac nic ujac  

Napisano Ponad rok temu

:)
:)

Napisano Ponad rok temu
O yeah!
W końcu ktoś mnie poparł w mojej walce "człowiek, a nie styl".
Napisano Ponad rok temu
Poczytajcie i pomyslcie
Napisano Ponad rok temu

Napisano Ponad rok temu
 To tak jakby nikt nie wierzyl w to co robi
  To tak jakby nikt nie wierzyl w to co robi  Panowie nie mowie tu o mozliwosci pokonania kazdego przeciwnika uzbrojonego w nie wiadomo jaka bron. ale powiedzcie szczerze ilu z was poleglo na ulicy broniac sie wykorzystujac techniki karate? Tylko szczerze bo ja nie wierze ze nie daliscie sobie rady..........
  Panowie nie mowie tu o mozliwosci pokonania kazdego przeciwnika uzbrojonego w nie wiadomo jaka bron. ale powiedzcie szczerze ilu z was poleglo na ulicy broniac sie wykorzystujac techniki karate? Tylko szczerze bo ja nie wierze ze nie daliscie sobie rady..........  Ulica to nie pojedynki UFC z wysoko wyszkolonymi przeciwnikami.. Jarku ciebie wywoluje pierwszego do tablicy. Ile razy dostales a ile razy kogos zlales? Bo Twoj bilans jest chyba na +
  Ulica to nie pojedynki UFC z wysoko wyszkolonymi przeciwnikami.. Jarku ciebie wywoluje pierwszego do tablicy. Ile razy dostales a ile razy kogos zlales? Bo Twoj bilans jest chyba na +  PAmietajcie nie zawsze mozna wygrac a przegrana jest wynikiem wielu czynnikow.
  PAmietajcie nie zawsze mozna wygrac a przegrana jest wynikiem wielu czynnikow.Piotrek
Napisano Ponad rok temu
 . Techniki skuteczne tam sa, 99% sekcji dobrze przygotowuje do walki (nie da sie inaczej..). Czlowiek, ktory cwiczy regularnie kilka lat, po kilka razy w tygodniu MUSI byc z definicji lepszy w zwyklej sytuacji ulicznej 1na1 z gosciem, ktory cwiczy tylko miesien piwny.
  . Techniki skuteczne tam sa, 99% sekcji dobrze przygotowuje do walki (nie da sie inaczej..). Czlowiek, ktory cwiczy regularnie kilka lat, po kilka razy w tygodniu MUSI byc z definicji lepszy w zwyklej sytuacji ulicznej 1na1 z gosciem, ktory cwiczy tylko miesien piwny. A jeszcze taki madry jestem, bo dodatkowo akurat w zeszla sobote na wlasnej skorze moglem sie przekonac

, to sie podziele. Gosciu mniej wiecej w moim wieku byl, tylko wazyl ze 100kg. Zablokowal mi autem wyjazd przy sklepie tak, ze nie moglem sam wyjechac. A ze siedzial sam w samochodzie, to trąbnąłem na chama, bo sam sie nie kwapil, zeby odjechac mimo, ze mnie doskonale widzial. Zatrabilem drugi raz, a on wtedy wyskoczyl z samochodu i do mnie leci wsciekly i mnie wyzywa - burak jeden. No to ja otworzylem drzwi i sie wychylilem nieco, zeby tez sie odszczeknac, a on mi tam jeszcze przed nosem rekami macha! Ozesz ty k@#$% mowie, i wysiadam energicznie i wtedy w ryja dostalem z piesci, bo jeszcze rece zajete mialem klamka od samochodu. Dzieciaki i zona w samochodzie podnisly wrzask. Strzal nie byl zbyt mocny, ale gosc nie wiedziec czemu byl taki wsciekly, ze piana mu prawie z geby szla.
 , to sie podziele. Gosciu mniej wiecej w moim wieku byl, tylko wazyl ze 100kg. Zablokowal mi autem wyjazd przy sklepie tak, ze nie moglem sam wyjechac. A ze siedzial sam w samochodzie, to trąbnąłem na chama, bo sam sie nie kwapil, zeby odjechac mimo, ze mnie doskonale widzial. Zatrabilem drugi raz, a on wtedy wyskoczyl z samochodu i do mnie leci wsciekly i mnie wyzywa - burak jeden. No to ja otworzylem drzwi i sie wychylilem nieco, zeby tez sie odszczeknac, a on mi tam jeszcze przed nosem rekami macha! Ozesz ty k@#$% mowie, i wysiadam energicznie i wtedy w ryja dostalem z piesci, bo jeszcze rece zajete mialem klamka od samochodu. Dzieciaki i zona w samochodzie podnisly wrzask. Strzal nie byl zbyt mocny, ale gosc nie wiedziec czemu byl taki wsciekly, ze piana mu prawie z geby szla.Wyskoczylem z auta, a gosc cepy wlaczyl i dalej na mnie idzie.
I tu wlasnie czlowiek nie zdaje sobie sprawy, ile potrafi po latach cwiczen i jak duza jest roznica w stosunku do takiego, co nic nie cwiczy. Sparuje sie na treningach z ludzmi, ktorzy duzo potrafia i trudno jest ich trafic. A tu, jakie bylo moje (przyjemne!) zaskoczenie, ze co gosc lapa machnal, to jakby w zwolnionym tempie - nie zblokowalem, lekkie odchylenie wystarczylo i walnalem ze dwa razy na wysokosc splotu. Gosc byl troche opasly, ze az rece mi weszly w ten bebech po lokcie. Pomyslalem, rany, trzeba bylo lepiej z nogi, bo dluzsza. Musialem gdzies jednak dobic do punktu, bo powietrze z niego zeszlo, sie skulil i padl na kolana. Ludziska sie zlecieli, wiec wsiadlem spokojnie do auta i w koncu odjechalismy, bo odblokowal mnie inny samochod z tylu.
Wiem, ze burak burakowi nierowny, ale roznica miedzy trenujacym MA i nietrenujacym jest olbrzymia.
A tak wogole, to zeby sie bic o cos takiego to zenada. Nie wiedziec czemu najwiecej okazji do bojek na ulicy zdarza sie wlasnie z racji jazdy samochodem. Az do ostatniej soboty udawalo mi sie tego unikac. Co sie to dzieje?
Napisano Ponad rok temu
 i takiej odpowiedzi oczekiwalem
  i takiej odpowiedzi oczekiwalem  
  Ale fak faktem ze ludziska strasznie sa drazliwe na trabienie 8O
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Jeżeli chodzi o różnice - tradycyjne czy nowoczesne - style korzenia Kyokushin są najlepsze.
Byłem kilka razy na Shotokan z ciekawości i mieli tam sparingi - dostałem za partnera brązowy pas (czyli jakiś "twardziel"). Mam 8 kyu OYAMA i gość nie wiedział co robić - bez sprzecznie przegrał. Żeby go nie załamać powiedziałem, że nic nie ćwicze (byłem bez kimona).
Napisano Ponad rok temu
 FaceBook
 FaceBook
	10 następnych tematów
- 
			 Kempo Kempo- Ponad rok temu 
- 
			 Jakie karate może być skuteczne ? Jakie karate może być skuteczne ?- Ponad rok temu 
- 
			 Ochraniacze na treningach Karate Ochraniacze na treningach Karate- Ponad rok temu 
- 
			 Strona Ryu Te Strona Ryu Te- Ponad rok temu 
- 
			 Historia urazów w knockdown - moje doznania. Historia urazów w knockdown - moje doznania.- Ponad rok temu 
- 
			 Znikajacy topic Znikajacy topic- Ponad rok temu 
- 
			 Wywiad z Jonem Blumingiem Wywiad z Jonem Blumingiem- Ponad rok temu 
- 
			 Sztuka i walka Sztuka i walka- Ponad rok temu 
- 
			 Wakacje? Wakacje?- Ponad rok temu 
- 
			 Co to ma być ? Sezon wakacyjny czy jak ? Co to ma być ? Sezon wakacyjny czy jak ?- Ponad rok temu