Czy ktoś ćwiczy tonfą?
Napisano Ponad rok temu
Właściwie trudno mówić tu o jakimś praktycznym zastosowaniu tej broni (poza służbami mundurowymi), bo tonfa jest dość nieporęczna w noszeniu. Czy warto więc ćwiczyć?
Napisano Ponad rok temu
Slasz mało tego że jest nieporęczna to jeszcze na jej noszenie i używanie trzeba mieć papier ) w zasadzie moim zdaniem noszenie/uzywanie tonfy poza służbami mundurowymi i ew służbami ochrony mija sie z celem. Co do nieporęczności tonfy widziałem modele w których dłuższe ramie było teleskopowe dzieki czemu tonfa nie była tka nieporęczna w noszeniu (jednak zwykły telskop jes bardziej poreczny - przynjamniej w noszeniu lecz tonfa przy dobrym opanowaniu technik daje wiecej mozliwosci - coz coś kosztem czegoś hehehe)
Lee
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Z ta nieporecznością, to przesada. Kiedyś sobie zrobiłem fajną uprząż na rzepy. Tonfa pod pachę (koniec do barku, poprzeczka pod pachę, dlugie ramie w dół. Mając rozpiętą bluzę lub kurtkę wyjmowałem ją bardzo szybko, a nie było widać, że ją noszę. Ale to był zestaw na "specjalne" spacery. Jak było ładnie widać kometę, zaćmienie Księżyca itp. to brałem lornetkę, aparat, czasem jeszcze narzeczoną (wtedy, teraz ma wyższy stopień :-) ) i lazłem w najciemniejszy zakątek parku Skaryszewskiego, gdzie nie przeszkadzały latarnie. Do autobusu, czy na inne okazje to nieporęczne ustrojstwo jest.Właściwie trudno mówić tu o jakimś praktycznym zastosowaniu tej broni (poza służbami mundurowymi), bo tonfa jest dość nieporęczna w noszeniu. Czy warto więc ćwiczyć?
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
na pewno warto poznać tonfę.
Napisano Ponad rok temu
Czy możesz pokrótce opisać, jak ta uprząż wyglądała? To była samodzielna robota, czy dostosowałeś jakąś uprząż?Z ta nieporecznością, to przesada. Kiedyś sobie zrobiłem fajną uprząż na rzepy. Tonfa pod pachę (koniec do barku, poprzeczka pod pachę, dlugie ramie w dół. Mając rozpiętą bluzę lub kurtkę wyjmowałem ją bardzo szybko, a nie było widać, że ją noszę.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Samodzielna, całkiem łatwa. Spróbuje zeskanować(narysować?) i podesłać Ci na priva, albo umieszczę na serwerze. Dowcip nie polegał na przemyślnym kształcie, tylko na oplocie tonfy w miejscu skrzyżowania. Przypominało to trochę węzeł zamknięty rzepem.To była samodzielna robota, czy dostosowałeś jakąś uprząż?
Napisano Ponad rok temu
PiterM, ja też często woże tonfę w samochodzie. A poza tym, zawsze na trening (jj) ze sobą biorę, bo wracam często na nogach przez różne :drinking: menelnie. Krotsze ramie wystaje mi lekko z torby i mogę bardzo szybko wyjąć.
Pozdrawiam, Tomek papieros
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Jak narysuje (skan nie wychodzi, uprząż czarna, tonfa też) a ja kiepsko rysuje. To wstawie tutaj.To ja też poproszę o instruktaż - najlepiej rysunek, jeśli się da.
Napisano Ponad rok temu
Tasmy z tworzywa, takie jak pasy nosne chlebaków, małych plecaków itp. Do kupienia w każdej pasmanterii. Rzepy tamże kupicie.To ja też poproszę o instruktaż - najlepiej rysunek, jeśli się da.
Po obcięciu, końce paska obtapiam nad gazem, żeby się nie siepał.
Rzep do paska (i paski do siebie) kleję Hermolem (rozpuszcza trochę ten plastik) a potem zszywam na okrętke po brzegach.
Półogrągłe "języczki" na końcach paska ułatwiają chwytanie (rzep nie idzie na części chwytnej do końca, jest elastyczniejsza)
Rzep C, to jest ten gładki (ważne). Szarpniecie za D (chaczyki) i wtedy C ma puścić tonfę a nie zaczepić się o wasz sweter.
Duzą pętlę z pasków A i B macie na ramieniu (ma tendencję do zsuwania się, ale nie chciało mi się robić formalnych szelek na drugi bark, lub pod drugą pachę. Da się z tym łazić).
Cały wic to zapięcie pasków C i D. Każdy z nich od skrzyżowania na poprzeczce idzie w dół, nurkuje pod poprzeczką, oplata tonfę i ląduje rzepem na przedniej płaskiej stronie tonfy (tonfa z Budo, drewniana, poprzeczka i konce okrągłe, rdzeń czworokątny).
Rzep D (ten z jezyczkiem) przykrywa rzep C. Z Zewnątrz sątylko gładkie paski. Ten sposób zapinania to mój patent :-)
Nie smiac się z obrazków :-(
Napisano Ponad rok temu
Jestem pod wrażeniem. poklon poklon poklonNie smiac się z obrazków :-(
Napisano Ponad rok temu
natomiast negatywna jest tylko nieporecznosc tonfy, ale problem rozwiazal ci RobertP (nawet pismem obrazkowym), lub mozesz wozic w samochodzie 8)
tak czy inaczej - jak masz czas i mozliwosci cwiczyc tonfe to polecam!
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
Konkurs - rozwiązany!
- Ponad rok temu
-
Techniki Nozne?
- Ponad rok temu
-
pałka vs nóż - filmik
- Ponad rok temu