Jaja
Napisano Ponad rok temu
Ja jem je czesto bo mają dużo białka i poprostu je lubie
Ale niestety nie można z nimi przesadzać (cholesterol)
Jak dużo ich jecie , jak często , w jakiej postaci itp.
ps. Pijecie surowe? :silly:
Napisano Ponad rok temu
Surowych nie pije bo mi nie smakuja.
Napisano Ponad rok temu
Qrde i tu się sprawdza reguła, że co jest smaczne to jest niezdrowe... uwielbiam żółtka
PERUN
Napisano Ponad rok temu
Ja co sobotę na śniadanie jem jaja (tak żeby chociaż raz w tygodniu je zjeść, bo jeszcze rosnę i chcę urosnąć bardziej, a tam jest taka witamina, która w tym jest potrzebna, tylko zapomniałem która to była A albo D) przeważnie w postaci jajecznicy czterojajecznej (z boczkiem jest niezastąpiona, ostatnio pomidory są tanie więc z nimi też).
Jajaka mimo cholesterolu nie odstraszają mnie, bo jak pisałem jestem młody i nie mam kłopotów z nadciśnieniem, miażdżycy a i zawału nie miałem. Chrzanię cholesterol. Jak będę starszy to bedę się martwił. 8)
Napisano Ponad rok temu
Wg. ostatnich badan wynika ze cholesterol z zoltka wchlania sie w malym stopniu w przewodzie pokarmowym. Jest to spowodowane duza zawartoscia lecytyny, ktora blokuje wchlanianie cholesterolu. W tej chwili naukowcy zastanawiaja sie jak ten fakt wykorzystac w lekach (i na jakiej zasadzie sie to odbywa). Leki takie zmniejszalyby prawie w sposob naturalny wchlanianie cholesterolu.
Nie wolno spozywac jajek na surowo(w duzej ilosci) poniewac zawieraja avidyny ktore kompleksuja witamine H, to wiazanie jest bardzo trwale. Tak wiec nabawimy sie niedoboru tej witanimy, a ona jest bardzo potrzebna w przemianie glukozy.
Sa ludzie ktorzy jedza codziennie jajka i nic im nie jest, najlepsze jest umiarkowanie jak we wszystkim.
Jajko jest jedynym naturalnym produktem ktory jest tak bogaty w skladniki odzywcze.
Twierdzenie ze cholesterol jest szkodliwy nie jest do konca prawda, tak jest szkodliwy w duzej ilosci, ale poza tym jest bardzo wazny dla organizmu. Wlasciwie nie da sie bez niego zyc. Jest czescia skladowa blony komorkowej, stabilizuje ja. Jest rowniez prekursorem hormonow sterydowych produkowanych w naszym organizmie:np. kortyzol, estrogeny i dobrze nam znany testosteron,...
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Chciałbym poruszyć tutaj temat spożywania jajek.
Ja jem je czesto bo mają dużo białka i poprostu je lubie
Ale niestety nie można z nimi przesadzać (cholesterol)
Jak dużo ich jecie , jak często , w jakiej postaci itp.
ps. Pijecie surowe? :silly:
jajka są cholernie ciężkie do trawienia. Ale są smaczne, skubańce! Myślę że jedno strusie jajo na śniadanie to maximum :wink:
Silvio
Napisano Ponad rok temu
Jaja strusie obok zastosowania w piekarnictwie są przedmiotem normalnej, codziennej konsumpcji, gdzie przyrządza się je na wiele różnych sposobów np. na miękko. Stosunkowo długi czas gotowania wynika z dużej masy jaja strusiego, które przeciętnie waży około 1500 g i jest większe od jaja kurzego. Jajo strusie o masie 1650 g zawiera około 1000 g białka i 320 g żółtka, co stanowi pokaźną porcję cennych składników odżywczych."
[http]
Sporo bialka 8O 8O
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Ale po tym co przeczytałem wracam do stołu
Najlepsze są jajka na "śliwkowo" czyli żółtko w stanie półpłynnym.
albo na twardo z majonezem winiary i DUUUŻOOOOO
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Reklam nie ogladasz W kwasie sie moczy, nie gotujeLudzie, a jak się robi jajka na miękko? Ja gotuję pół godziny i ciągle twarde... :wink:
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
Laboratorium na stadionie (długie ale interesujące)
- Ponad rok temu
-
Jak długo żyją sportowcy?
- Ponad rok temu
-
Francja rozpacza - mistrzowie świata za burtą ;)
- Ponad rok temu
-
Full-contact i dobre zdrowie
- Ponad rok temu
-
PPM
- Ponad rok temu
-
Co sądzicie o Tae-bo?
- Ponad rok temu
-
Urządzenia do rozciągania.