Jak budujecie kondycję do walk ?
Napisano Ponad rok temu
1) ćwiczenia na worku (tempo szybkie lecz zmienne) + gdy przychodzi zmęczenie trochę walki z cieniem
2) bieganie - zwłaszcza biegi interwałowe - jednak raczej nie więcej niz 4 km (bo chodzi o to by utrzymać w miarę szybkie tempo i przeplatać je jeszcze sprintami). Ja dodatkowo zakładam obciązniki NA RĘCE (nigdy, przenigdy nie biegajcie z obciążnikami na nogach!). Należy pamiętać o tym, by nie biegać codziennie, ale np. co drui dzień, lub 2 dni biegania i 1dzień przerwy.
3) Skakanka - raczej jako uzupełnienie i odprężenie, bo ciężko mi na niej "wypracować coś beztlenowo" (jeszcze kiepsko skaczę :wink: ). Zauważyłem jednak, że ćwiczenia ze skakanką zmuszają do pracy moje łydki w taki sposób,że nie odczuwam bólu podudzi po bieganie- która to dolegliwość uprzykrzała mi ostatnio życie.
Napisano Ponad rok temu
Widzisz właśnie dlatego dałem takiego posta, że osobiście biegam i to nawet sporo i często a jednak, nie postrzegam własnej kondycji jako czegoś nadzwyczajnego. Kiedyś bieganie mi się potrafiło lepiej przysłużyć, obecnie poszukuję czegoś innego.
Ja polecam gorąco koszykówke. Ale nie jakąs typu: browar, fajka, 20 osób i jedyny wysiłek to rzucic piłką do kosza, ewentualnie butelką .Tylko pójsc na kilka treningów do jakiegos powaznego klubu. Wiem po sobie ze nawet jak pobiegasz z godzine, dwie, to, to jest nic w porownaniu do gry w kosza przez chociazby 40 min.
pozdro
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
ej wogóle to trening się rózni w zależności od kondycji.
spróbuj tak 3 rundy na skakance, 3 rundy walki z cieniem i 3 rundy na worku. ale uczciwie bez większych przerw. daje.
a na szybkość? też sprinty mogą być. niestety kondycji nie zbudujesz siedząc w domu przed telewizorem. trzeba biegać albo pływać.
bo ogólnie pojęta kondycja to wydilność krążeniowo oddechowa( biegi itp) wytrzymałosc mięśniowa i sił mkieśniowa ( ćwiczenia siłowe i wytrzymałościowe). jak pominkiesz którąś cześć to nie będziesz miał pełno płaszczyznowej kondycji. osu pozdro
Napisano Ponad rok temu
długie biegi w jednym tempie to lipa, żadne wyzwanie. nie biegaj długo tylko szybko ze zmienną prędkością, np. 100 m trucht a 100 m sprint na ok 70-80% mozliwości itd. są to tzw. interwały.
Właśnie o to mi chodzi w moim poście... bieg ma być długi i ze zmiennym tempem, czyli na tej zasadzie jak opisujesz :-) Pozdrawiam :-)
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
Full-contact i dobre zdrowie
- Ponad rok temu
-
Jak wyglada kumite w Twoim stylu karate
- Ponad rok temu
-
Stare dobre Karate
- Ponad rok temu