Jak budujecie kondycję do walk ?
Napisano Ponad rok temu
1) ćwiczenia na worku (tempo szybkie lecz zmienne) + gdy przychodzi zmęczenie trochę walki z cieniem
2) bieganie - zwłaszcza biegi interwałowe - jednak raczej nie więcej niz 4 km (bo chodzi o to by utrzymać w miarę szybkie tempo i przeplatać je jeszcze sprintami). Ja dodatkowo zakładam obciązniki NA RĘCE (nigdy, przenigdy nie biegajcie z obciążnikami na nogach!). Należy pamiętać o tym, by nie biegać codziennie, ale np. co drui dzień, lub 2 dni biegania i 1dzień przerwy.
3) Skakanka - raczej jako uzupełnienie i odprężenie, bo ciężko mi na niej "wypracować coś beztlenowo" (jeszcze kiepsko skaczę :wink: ). Zauważyłem jednak, że ćwiczenia ze skakanką zmuszają do pracy moje łydki w taki sposób,że nie odczuwam bólu podudzi po bieganie- która to dolegliwość uprzykrzała mi ostatnio życie.
Napisano Ponad rok temu
Widzisz właśnie dlatego dałem takiego posta, że osobiście biegam i to nawet sporo i często a jednak, nie postrzegam własnej kondycji jako czegoś nadzwyczajnego. Kiedyś bieganie mi się potrafiło lepiej przysłużyć, obecnie poszukuję czegoś innego.
Ja polecam gorąco koszykówke. Ale nie jakąs typu: browar, fajka, 20 osób i jedyny wysiłek to rzucic piłką do kosza, ewentualnie butelką

pozdro
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
ej wogóle to trening się rózni w zależności od kondycji.
spróbuj tak 3 rundy na skakance, 3 rundy walki z cieniem i 3 rundy na worku. ale uczciwie bez większych przerw. daje.
a na szybkość? też sprinty mogą być. niestety kondycji nie zbudujesz siedząc w domu przed telewizorem. trzeba biegać albo pływać.
bo ogólnie pojęta kondycja to wydilność krążeniowo oddechowa( biegi itp) wytrzymałosc mięśniowa i sił mkieśniowa ( ćwiczenia siłowe i wytrzymałościowe). jak pominkiesz którąś cześć to nie będziesz miał pełno płaszczyznowej kondycji. osu pozdro
Napisano Ponad rok temu
długie biegi w jednym tempie to lipa, żadne wyzwanie. nie biegaj długo tylko szybko ze zmienną prędkością, np. 100 m trucht a 100 m sprint na ok 70-80% mozliwości itd. są to tzw. interwały.
Właśnie o to mi chodzi w moim poście... bieg ma być długi i ze zmiennym tempem, czyli na tej zasadzie jak opisujesz :-) Pozdrawiam :-)
Użytkownicy przeglądający ten temat: 0
0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych
FaceBook
10 następnych tematów
-
Full-contact i dobre zdrowie
- Ponad rok temu
-
Jak wyglada kumite w Twoim stylu karate
- Ponad rok temu
-
Stare dobre Karate