judoka vs bjj
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Nie wiem jak Nastula ale Mariusz napewno nie odmówiłby walki, pozostaje tylko zapytać Nastulę .
Ale by było
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Wydaje mi się że nie ma w tym kraju osoby która trenowała by ten sport (BJJ) dłużej niż 5lat - wiec nie ma co porównywać i gloryfikować BJJ. Sam trenuje BJJ od roku
Napisano Ponad rok temu
mysle ze ktos silny ze 100 by go pojechal.
Kejza ma na imie Artur
Nastula by wciagnal nosem kazdego BJJ-owca.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Rzuty? Dzis nikt z czolowki bjj, nie wdaje sie w rzuty, wystarczy popatrzec na walke chociazby Royce kontra Yoshida, czy Soci (wicemistrz swiata w najbardziej prestizowych zawodach chwytaczy). Zatem rzuty nie sa az takim atutem.
A jakie maja aututy judocy (profesjonalni), w tym polscy? Przede wszystkim trenuja (stac ich na to, bo najczesciej judo, w odroznieniu od bjj w Polsce, jest dofinansowane, nie placa chociazby za mate, silownie, korzystaja z systemu stypendiow etc.) wyczynowo, ze wszystkim co niesie to pojecie: swietnym metodycznym przygotowaniem motorycznym i... wspomaganiem farmakologicznym. Nie wielu na to stac z polskiego srodowiska bjj.
Ostatnio mam okazje posparowac troche z judokami (niektorzy poziom czarnego pasa, choc prawda, ze juz nie startujacy wyczynowcy, rozsypalo sie w moim miecsie niegdys prezne judo). Moje refleksje:
- wiekszosc skoksowana (zawodnicy mojego wzrostu waza srednio wiecej ode mnie 15 kg, a ja nie jestem jakos specjalnie chudy)
- wiekszosc swietnie przygotowana silowo (wbrew obiegowym opiniom rownie wiele czasu spedzaja na silowni podnoszac duze cieary, jak i na macie)
- waska specjalizacja, ale za to perfekt konkretne techniki
- bardzo pasywna walk w parterze, ubostwo technik (nawet ja znam wiecje) glownie silowe na zameczenie przeciwnika trzymanie w bocznej i "urywanie lba"
- techniki (takze w parterze) wykonywane bardzo silowo obliczone glownie na przeciwnika tej samej wagi.
Jak sie dowiedzialem z wairygodnych zrodel Pawel Nastula, to najlpeszy parterowiec w Polsce, moze nie ma motywacji na zawodach, ale nadal w wysokiej formie profesjonalnej, w kazdym sensie rozumienia tego pojecia.
K_P
Napisano Ponad rok temu
K_P
Napisano Ponad rok temu
Co do walki Nastula vs. MLinke - czysto teoretycznie - postawiłbym na ... ??? jednak Pawła Nastulę (ale pod warunkiem, że przygotowałby się do tej walki :wink: ). Szczerze mówiąc nie znam MLinke od strony BJJ, więc trudno mi cokolwiek na ten temat mówić, ale pobawić się w zgadywanie można
Atuty Mariusza Linke :
- z tego co się orientuję - w tej chwili ostro ćwiczy (?), natomiast Paweł Nastula - zdecydowanie mniej i troszkę już oddał pole innym (szkoda)
- większa matywacja
- większy zasób technik (ale w gruncie rzeczy bardzo porównywalny)
w parterze
- techniki parterowe uzupełnione o boksowanie i kick (przyjmując , że walka odbyłaby się w formule vale tudo)
- spore pojęcie o judo
Atuty Nastka :
- doświadczenie, setki walki na zawodach
- Nastek nie lubi przegrywać (nawet jak gra w piłeczkę :wink: )
- doskonała stójka, błyskawiczne łączenie technik ze stójki z technikami parterowymi
- przewaga masy i siły
- szybkość, dynamika - jest ciągle dobrze
- Nastula orietuje się też w troszkę w bjj, podejrzewam, zresztą można go o to zapytać
Krótko mówiąc - jeśli walka odbyłaby się z gi - Nastula zdmuchnąłby Linke w ciągu 30 sekund, natomiast bez gi to zupełnie inna bajka.
Oczywiście to tylko teoretyzowanie. Kto by tu jeszcze coś dorzucił i dlaczego tak a nie inaczej ???
Napisano Ponad rok temu
W "domowych" warunkach chociazby bysmy sie usrali, to i tak nie osiagniemy poziomu ponadprzecietnego. Jako przyklad podam wspomniany oboz. Treningi mielismy dwa razy dziennie, do tego niektorzy biegali i cwiczyli silowo. Juz po tygodniu bylo widac, ze najwyzej da sie tak cwiczyc jeszcze jeden tydzien, maksymalnie miesiac i koniec!
Banalne, nieleczone obtarcia naskorka stawaly sie powazna przeszkoda! Sportowcom juz ze stazem np. w innych dyscyplinach odnawialy sie dawne kontuzje (przydarzylo sie to takze piszacemu te slowa). Dlaczego? Nie bylo jednego niezwykle waznego elementu treningowego, bez ktorego sport profesjonalny dzis nie istnieje i ktorego nie da sie uzyskac w "amatorskich warunkach" - nowoczesnej, pelnej odnowy biologicznej!
Zatem pytanie kto z kim i dlaczego, troche traci sens.
K_P
Napisano Ponad rok temu
PS. A my możemy spokojnie probóbować dalej robić swoje. I tyle.
Napisano Ponad rok temu
Adieau
Napisano Ponad rok temu
Chyba robicie sobie żarty, dziewczyny! 8O Jak można w ogóle powątpiewać w wygraną Nastuli z jakimś BJJ-em?! To tak jakby Małysz miał się bić z Michalczewskim... Widział ktoś z Was Nastulę? To jest taki zachar, motorycznie jeszcze wcale nie odbiega od światowej czołówki i myślę, że wciągnąłby nosem gości z innych dyscyplin. Nawet Wojnarowicza mieli w parterze jak juniora!
Adieau
Taaa... Nastula w parterze to maszyna - taka technika parterowa u judoki (przynajmniej w Polsce) to rzadkość (przepisy, przepisy).
Nastula, hmmm - kawał chłopa, trzeba przyznać
No to ja wrócę o dyskusji nt. parteru w judo - czy nie uważacie, że czas najwyższy o jakąś małą rewolucję w tym temacie, bo chyba przepisy poszły nie tę stronę . Pewnie - walka jest teraz bardziej widowiskowa, bo któż z trybun (niech będzie , że i średnio zorientowany) dojrzałby , czy zakładane duszenie działa czy nie. Ale to zmierza powoli w kierunku totalnej eliminacji parteru z judo ... to zdecydowanie zuboży judo - czas chyba na wprowadzenie kilku patentów z bjj, starego ju-jitsu albo odświeżenie starych dobrych czasów :wink:
To chyba dość odważna propozycja, ale ...
Napisano Ponad rok temu
Ja na swoich pierwszych zawodach mając za sobą tylko 8 miesiecy bjj zadusiłem czarnego pasa w judo, oczywiście nie przyszło mi to łatwo. Często na treningach sparujemy ze znajomymi judokami (czarne pasy) i nieźle nam idzie. Judo vs BJJ to nie tylko Linke vs Nastula, wogóle takie porównywanie nie ma sensu.
kręciel: walczyłeś kiedyś z " jakimś BJJ-em?"
pzdr.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Zasadniczo nie bawie się w takie rozgrywki a poza tym nie miałem takiej okazji. Walczyłem tylko z Michałem Adamczykiem (wicemistrzem świata w jujitsu) ale na judo [bilans]...kręciel: walczyłeś kiedyś z " jakimś BJJ-em?"
Myślę, że jak brazylijskie się rozwinie, to wtedy może taki koleś powalczyć z judoką ale to chyba jeszcze nie teraz (??)
Turnieje w których rywalizują przedstawiciele różnych sztuk walki często wygrywają judocy z tego co wiem.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Ja chciałem zauważyć że Mariusz Linke jest także bardzo dobrym judoką , to był chyba pierwszy sport który ćwiczył , podobno startował w turnieju szkół wyższych (?) ja bym stawiał na niego...
Jest kilkukrotnym akademickim mistrzem polski i 2 dan judo
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
FaceBook
10 następnych tematów
-
Przywitanie- Ponad rok temu
-
Brazilian Ju Jitsu w Polsce.- Ponad rok temu
-
Kanada - szkoły sztuk walki- Ponad rok temu
-