Co i jak ćwiczycie na tarczach?
Napisano Ponad rok temu
Ja zaczynałem od podstawowych technik: kizami-zuki, gyaku-zuki, mae-geri na tarcze (w miejscu), potem doszły kombinacje np. kizami-zuki-jodan, gyaku-zuki-chudan, mawashi-empi-uchi.
Pojawiło się następnie ćwiczenie z tarczami w ruchu - robiło się kombinację na sygnał partnera (podniesienie tarcz), kombinacje ofensywne w ruchu do przodu itp.
Były też ćwiczenia kopnięć na tarczach - mae-geri, mawashi-geri, ura-mawashi-geri, ushiro-geri - w miejscu lub podczas poruszania się.
A teraz robimy takie mini-układy na tarczach - partner trzyma 2 tarcze, a drugi robi kombinację, gdzie są uderzenia pięścią, łokciem, zgarnięcia, uderzenia kolanem itp.
Napisano Ponad rok temu
Techniki ręczne, lewy prosty, poprzeczny, zamachowe, uppercut, łokcie i kolanka. Przednie kopnięcie, lowk, i tradycyjne okrężne - mawashi geri. Ja trenuję jeszcze dużo kombinacji typu mae ushiro geri, mawashi mawashi i inne.
Na tarczach można trenować i technikę, precyzję i szybkość a przy dużej tarczy ze spokojem siłę również. Jestem generalnie zwolennikiem treningu na tarczach zamiast treningu kihonu w powietrze - mikrourazy wiecie co mam na myśli.
Napisano Ponad rok temu
Jezeli poczekasz do jutra zeskanuje trening na tarczach z Sabaki Method, bo niestety w Shotokanie nic na ten tamat sensownego nie znajdziesz :twisted:
Napisano Ponad rok temu
Właśnie, bo nic nie kumam. 8O (zapomniałem) :drinking:
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Piotrek
Napisano Ponad rok temu
No właśnie polskie nazwy w przypadku tsuki i uchi wszystko kaszanią, bo nie oddają sensu ruchu. Poza tym określenie "pchnięcie" na tsuki wydaje mi się o tyle nieszczęśliwe, że pięść powinna się zatrzymać w celu, a nie przelatywać na przestrzał 0,5 m w głąb niego (tzw. przeciąganie techniki).Ja tam leje na nazwy. Wole lewy prosty, prawy sierpowy:-) poza tym tsuki to nie jest uderzenie tylko pchniecie, uchi to uderzenie, itp. Wole polskie nazwy, lepiej do mnie przemawiaja
Pchnięcie pasuje raczej do włóczni.
Więc ja wolę używać nazw oryginalnych - polskie są często niejednoznaczne.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Piotrek
Napisano Ponad rok temu
Piotrek
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
Co sądzicie o Karate Oyama?
- Ponad rok temu
-