w stójce lepsze zapasy czy judo?
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
U BERSERKERSÓW na treningach stójki trenujemy najpierw walkę o uchwyt (coś ala JUDO tylko bez rzutów-bardzo przydatne) potem zapasiki styl wolny.
Napisano Ponad rok temu
Z tego co się orientuje to w judo fazą wstępną do rzutu jest złapanie przeciwnika za "szmatę" . Złapanie i "splecenie" daję dużą kontrole nad rzucanym. Gdy nie ma szmaty to chwycenie jest trudniejsze. Możę to zmniejszyć repertuar i skuteczność technik.
W zapasach stosuje się ubogie okrycie ciała i techniki są odpowiednio przystosowane do tego rodzaju walki. Z tąd popularność "wejścia w nogi" na Vale Tudo - proste, skuteczne, nie wymagające uchwyty za gi.
Mam nadzieje że wypowiedzą się judocy i skorygują moje ewentualne błędy. :-)
Napisano Ponad rok temu
Ćwiczycie to w gi czy bez?U BERSERKERSÓW na treningach stójki trenujemy najpierw walkę o uchwyt
Napisano Ponad rok temu
W "szmatach" judo oczywiscie, bez zapasy. Znam zapasnika z Białogardu... ostatnio zaczal trenowac tez judo (zapasy trenuje 9 lat), mowil mi, ze zapasy traca duuuuuuuuzo w "szmatach" i bez watpienia w tym wypadku judo rulezzzz
Napisano Ponad rok temu
Jezeli chodzi o walke na ulicy to kazdy ma na sobie jakies ubranie i uwazam, ze w tym przypadku Judoka czy Zapasnik to nie ma duzej roznicy.
Jezeli chodzi o vale tudo to judoka wiedzac wczesniej o swojej walce ma czas na przygotowanie sie do niej. Wiadomo, ze zapasnicy cwicza cale zycie skapo ubrani ale okres przygotowania judoki przed walka zrownal by ich szanse. Trzeba tez pamietac, ze przed wjazdem swietna obrona jest: Uchi mata, ktora judocy swietnie robia. Natomiast w stojce na zapasnikow swietnie wychodza o uchi, o soto,ko soto, ko uchi.
Ja stawiam na judo:)
dudu
Napisano Ponad rok temu
Pytanie, coz, tendencyjne
Vale Tudo jest lansowane jako taka dyscyplina ktora weryfikuje przydatnosc danego stylu w walce.
Nie znam zapasow, nigdy ich nie cwiczylem. Cwicze natomiast judo i o nim sie moge wypowiadac.
Zapasy i judo roznia sie bardzo. Juz na etapie ubioru a na zasadach rywalizacji sportowej konczac. Pozatym ze obydwa sa sportem walki opartym na chytwach to chyba jest ich jedyna cecha wspolna.
A w VT przypuszczalnie judo odgrywa mniejsza role wlasnie z powodu braku ubioru co absolutnie nie eleminuje judo jako systemu uzytecznego.
Zaznaczam iz sa to tylko moje przypuszczenia, nic wiecej, nic mniej.
Napisano Ponad rok temu
Wszyscy piszą o Vale Tudo które mimo wszystko trochę odbiega od rzeczywisości na ulicy. Nie wszyscy biegają po ulicy w obcisłych majtkach . Na ulice obydwa systemy wydają się dobre, na Vale Tudo dobre jest to co ćwiczą zawodnicy (zapasy) - proste 8) .
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
jesli codzi o roznice to jest o to ogromna. moj nauczyciel od zapasow powiedzial, ze judo ma sie tak do zapasow jak wioslarsto do kajakarstwa. i to prawda. walka przebiega inaczej. wiekszosc technik jest podobna, ale wykonuje sie je inaczej. osobiscie uwazam, ze judo wyrabia bardziej wyczucie przeciwnika. wazne sa wychylenia, ktore latwiej zrobic w judo bo latwiej o pewny uchwyt. w zapasach trodniej o wychylenia stad i zastosowanie technik jest inne. obecnie judo duzo kozysta z technik zapasniczych - wejscie w nogi. judo ewoluuje. mysle, ze podobnie jest w zapasach.
najlepiej bedzie jak opisze jedne z ligowych zawodow w judo warszawie jakis rok temu w ktorych brali udzial zapasnicy (oczywiscie walczyli w gi). wystepujacy zapasnicy na wspomnianych zawodow na codzien cwicza na awf i to z sukcesami. poczatkowo wygrywali nawet z dobrymi zapasnikami. ich taktyka byla prosta: nie dopuscic do zlapania uchwytu i wchodzic z dystansu. niezle rzucali, jednak nie byly to czyte rzuty (przepisy judo). jednak gdy dochodzilo do walki w parterze to juz wyraznie mniej mieli do pokazania. wiekszosc walk przegrali w parterze.
moj wniosek po tych zawodach jest taki: techniki rzutu z zapasow sa skuteczniejsze, latwiej je wykonac. judo duzo zyskuje w szrpaninie za ubrania no i parter.
gdybym mial wybierac miedzy judo i zapasami to wybral bym judo. powodem jest parter. w zapasach parter to wozki ktore w prawdziwej walce sa zupenie nieprzydatne. jesli ktos robi ptrening przekrojowy i ma dostep do bjj, to mysle, ze powienien sie skupic na stojce zapasniczej.
ja osobiscie jak bede mogl to pojde w strone judo. judo jest niesamowite, na najwyzszym poziomie to juz sztuka. moim celem jest polaczenie stojki judo z parterem bjj - to sa dwie nierozelwalne czesci, ktore zostaly sztucznie rozdzielone.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
sam cwiczylem judo i troche zapasy.
w stojce zapasnicy nie maje za co chwycic i przede wszystkim
jest chwyt za szyje dlonia i potem szukanie sposobu druga reka.
co do szmat w judo,to sprobujcie wykonac jakis sensowny rzut
gdy przeciwnik ma tshirt.
zreszta zapasnicy czesto stawiaja na szybkosc i sile.
w judo chodzi o wyczucie przeciwnika.
Napisano Ponad rok temu
Wcale nie jest to tak trudne. Poza tym nie w kazdym rzucie trzeba lapac za kimono aby go wykonac. Jezeli chodzi o zlapanie za koszulke, to bedzie trudniej ale niektore rzuty wychodza.
Napisano Ponad rok temu
zapasnicy tez maja swoj nawyk.ich nie interesuje czy
jestes w kurtce czy nagi.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Co jest powodem , juz pomijac wejscia wnogi , powod to cala gama klinczy i kluczy , pozwalajacych tak jak BJJ w parterze , na gorze kontrolowac nawet silniejszego czy nawet wyszkolonego uderzacza.
swietnie poza tym sprawdza sie w ciasnych pomieszczeniach.
Napisano Ponad rok temu
wiesz ale jest taki odruch ze chwytasz za judoge i rekaw.
zapasnicy tez maja swoj nawyk.ich nie interesuje czy
jestes w kurtce czy nagi.
No tak pewne odruchy sa. Ja mialem problemy z przyzwyczajeniem sie do tego aby nie klasc sie na brzuchu po rzucie. Duzo pracy:)
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Dudu , rzucales goscia i kladles sie na brzuchu , pewnie zeby mu nie bylo przykro.
Nie wiem czy to pytanie zadales na powaznie czy nie, ale... chodzilo mi o to, ze jezeli ktos mnie rzucil to odruchowo kladlem sie na brzuch (zolwik) To przyzwyczajenie z Judo (bezpieczna pozycja) W BJJ i VT napewno nie sprawdzi sie
Użytkownicy przeglądający ten temat: 2
0 użytkowników, 2 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
czy zastosowałeś bjj na ulicy?
- Ponad rok temu
-
bjj - trojmiasto
- Ponad rok temu
-
luta livre
- Ponad rok temu