Rozciąganie
Napisano Ponad rok temu
Najpierw lekka rozgrzewka ogólna bo bez tego ani nir ma co zaczynać - tylko się można ponadrywać.
A teraz po koleji:
przy drabinkach: jedna noga na wysoki szczebel, druga na ziemi i sklony do obu - wazne zeby raczej chwycic stope i trzymac pewien czas (wytrymac lekki bol naciaganego miesnia); nie robic tego impulsowo (szybkie sklony); pod koniec (jak juz mamy puscic) to dociagamy mocniej klate do nogi i jeszcze chwile wytrzymac. Zminiamy nogi, pozycje z bocznej na prostą i ocywiscie z czasem wysokosc szczebla.
Stoimy dalej w tej pozycji (jedna noga na szczeblu - druga robimy przysiad.... baaardzo miłe
Teraz siadamy przy drabinkach, nogi na boki (rozkrok) twarza do drabinek, rekami chwytamy szczebli i przyciagamy sie jak najbardziej (tak aby nogi rozciagaly sie na boki o drabinki) i znow do momentu kiedy czujemy ze miesnie sie naciagaja (lekki bol) wytrzymujemy chwile (tak ze 30 sek). Po 15 sek mozna pokiwac na boki chwile tulowiem i poglebic rozkrok. Znow nie robic niczego impulsami.
Potem POWOLI sciagnac nogi najlepiej rekami - szkoda stawow.
Koniec z drabinkami... stajemy w szerokim rozkroku, lekkie pochylenie w przod, obie rence na podlodze, teraz przekrecamy sie na pietach na bok (jedna reka z drugiej strony nogi i mamy pseudoszpagat boczny (damski), ptem znow przekrecamy sie na szpagat meski (kazde przekrecenie samo poglebia rozktok) i w lewo zwrot. Po paru takich poloborotach mamy dosc
I tak mozna mnozyc techniki. Jedno jest pewne - jak codzinnie zamiast albo przed paciorkiem wieczorkiem odwalisz seryjke jakies 20 minut to efekty pojawia sie w miare szybko (moze nie od razu nogi za glowe, ale na pewno wiecej niz potrafisz)
I jeszcze smieszne sposoby domowe....
Kupujemy ciekawa ksiazke i ewentualnie takie 1kg hantle z materialu dla kobiet ktore na rzepa mozna przypiac na przeguby. Zakladamy to na kostki.
Teraz kladziemy sie na plecach pod sciana tak zeby nogi calkowicie opieraly sie o sciane. Robimy szeroki rozkrok (nogi 'jada' po scianie), na tyle naile nas stac.
Teraz zaczynamy czytac ksiazke i przestajemy myslec o nogach, z biegiem czasu, zwlaszcza lekko obciazone same zaczna sie rozciagac i to mozliwie najbardziej humanitarnie.
Ja osobiscie czesto bedac na basenie uzywam metody z dociaganiem do drabinek w rozkroku (w basenie do scianki basenu). Woda lagodni bole.
Napisano Ponad rok temu
A mogłbyś to napisać kierując się zasadą:Najlepiej przed treningiem stosować rozciąganie dynamiczne ( nie mylić z balistycznym ) a po treningu statyczne ( ew. poprzedzone izometrycznym lub PNF ). Efekty same przyjdą, zaręczam.
"Patrzcie jakie to proste, a nie patrzcie jaki jestem mądry" :?
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
A mogłbyś to napisać kierując się zasadą:
Najlepiej przed treningiem stosować rozciąganie dynamiczne ( nie mylić z balistycznym ) a po treningu statyczne ( ew. poprzedzone izometrycznym lub PNF ). Efekty same przyjdą, zaręczam.
"Patrzcie jakie to proste, a nie patrzcie jaki jestem mądry" :?
Jeżeli chcesz dokładniej to tu są artykuły Kenshira na ten temat
[link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Stać w mostku i próbować przerzucić nogi na drugą stronę
A jeśli nie możesz przerzucić, to stań pod ścianą i o nią się zacznij odbijać.
No a potem samemu.
do mosquito: a robisz poprzeczny, czy sportowy?
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
a próbowałaś główę na ziemi postawić ?? i wtedy przerzucić ??
Say what??
Nie, kamikaze to ja jeszcze nie jestem ;D
(jeśli to było do mnie)
Napisano Ponad rok temu
podstawa to przedewszytkim trzymanie rak "przed" glowa, to jest 1sza rada jaka ja sam uslyszalem. Co prawda do tej pory tego sie nie nauczylem moze dlatego ze zrobienie tego samego przez queda na ktorakolwiek z rak daje wiecej satysfakcji i jest ladniejsze.jak sie uczyc albo jakie ardy maie zeby moc wrocic z mostku przez glowe przerzucajac nogi do pozycji stojacej
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Jak w mostku oprze się głowe o ziemie to rzeczywiście łatwiej jest przerzucic nogi przez siebie bo niżej jest środek cięzkosci.
Może i tak, ale życie mi jeszcze miłe, głowa również
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Na razie nie trenuje w żadnym klubie choć mam zamiar ale mimo to potrafie już fiflaka w tył mostek z pozycji stojącej itd.
ale nie myślcie że chce sie chwalić poprostu problem w tym że ktoś napisał że ludzie uczący sie z filmików nie mogą być dobrzy
pozdrowionka eddy
Napisano Ponad rok temu
stopniowo pomocnik robi to słabiej aż w końcu samemu sie już potrafi
pozdrowionka eddy
Napisano Ponad rok temu
Na razie nie trenuje w żadnym klubie choć mam zamiar ale mimo to potrafie już fiflaka w tył mostek z pozycji stojącej itd.
ale nie myślcie że chce sie chwalić poprostu problem w tym że ktoś napisał że ludzie uczący sie z filmików nie mogą być dobrzy
pozdrowionka eddy
Bo niemoga byc dobrzy. Elementy akrobatyczne, czy jakies pojedyncze "tiki" moze i opanujesz, ale jak wejdziesz do roda to gwarantuje iz bedziesz zachowywal sie jak piecio letnie dziecko probujace wyremontawac dom, tzn. cos bedziesz robil ale z niewielkim skutkiem i malo efektownie (efektywnie tez :-) ). Zreszta fiflak czy mostek z pozycij stojacej to jeszcze nie capoeira :wink:
PS. Sorka za przyklad ale mam kryzys tworczy
Napisano Ponad rok temu
wówczas wiem że bede dobry a po kilku latach bardzo dobry
a tak na koniec to wątpie że ktoś kto trenuje kapo od 2 miesięcy jest w stanie zrobić chociaż salto w przód
pozdrowionka
zero graviti
Użytkownicy przeglądający ten temat: 0
0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
muzyka
- Ponad rok temu
-
Pokazy, warsztaty, batizado, imprezy, otwarte rody ...
- Ponad rok temu
-
Pola Mokotowskie 11-12 maj
- Ponad rok temu
-
1.V.02 - sroda na Polach Mokotowskich.
- Ponad rok temu
-
szkoly
- Ponad rok temu
-
Costas gdzie jesteś?