Nasze ulubione techniki w walce
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Ostatnio próbuję sobie takie różne kombinacje "ręczne" z dodatkiem łokci. No i moje ulubione - chwyt za szyję (wbijanie paluszków) no i łokieć Ale zaraz... na zawodach nie można... eee, i tak nie startuję
Napisano Ponad rok temu
Ja napastnik jest powyżej 14 lat ( i ma powyżej 45 kg ) nie zaczepiam i nie walczę.
A tak naprawdę to ja jestem pokojowo nastawiony człowiek
Napisano Ponad rok temu
Rozumiem, ze intencja była doskonale odwrotna
Napisano Ponad rok temu
pozdro
Napisano Ponad rok temu
Pozdrowienia,
MR.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
ale trenuje go jako jednyny ze znanych mi osob
Piotrek
Guest_budo_Robert Flynn_*
Napisano Ponad rok temu
soto kake uke ....
Podoba mi sie takze sabaki patern
Piotrek
A co to takiego? Z czym to sie je?To pierwsze to jakis blok tylko jak wyglada? A to drugie
Napisano Ponad rok temu
Wykonujesz lewa reka soto uke i blokujesz kopniecie, jednoczesnie prawa reke trzymasz na tej samej wysokosci co reka wykonujaca soto uke, prawa reka jest zgieta w sposob przypominajacy hak, i haczysz za noge, ktora jest blokowana i ciagniesz dalej... wazne jest zaby jednoczesnie zgrac blok i zachaczenie nogi, jezeli poczekasz do poniedzialku to zestkanuje jak to sie robi z Perfekt karate albo sabaki metod zobacze gdzie jest lepiej pokazane, wtedy bedzie wszystko jasne
Piotrek
Napisano Ponad rok temu
a Wyglada to tak:
What is Sabaki?
--------------------------------------------------------------------------------
--------------------------------------------------------------------------------
* Sabaki is a unique method of meeting an attack by combining defence and offense into one.
* Sabaki uses one of four fundamental circular movements in response to an attacker's thrust. These movements carry the defender to the outside- left or right of an attack, moving either slightly forward or backward.
* In each case, the defender move's to the attacker's back side. This limits the defender's exposure to frontal attack. In addition, it allows the defender to develop a "blind spot" in the attacker's position.
* Once the defender has developed this "blind spot", he/she can take strategic advantage of this position by entering that "blind spot" and countering effectively with various combinations of punches and kicks.
* No matter what the distance
SABAKI AGAINST RIGHT PUNCH....
Napisano Ponad rok temu
[link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
Napisano Ponad rok temu
A skany obejrze z przyjemnoscia. Dzieki
Pozdrawiam
PS.A nie daloby sie jakos odkupic takich skserowanych ksiazek?Albo chociaz zeby byly zeskanowane?Moze jakbysmy sie ladnie usmiechneli to Fiodor wrzucilby je na serwer?
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Ok dzieki za wyjasnienie.Pierwszy raz o czyms takim slysze w Oyama Karate ,stad moja nieznajomosc tematu.
A skany obejrze z przyjemnoscia. Dzieki
Pozdrawiam
PS.A nie daloby sie jakos odkupic takich skserowanych ksiazek?Albo chociaz zeby byly zeskanowane?Moze jakbysmy sie ladnie usmiechneli to Fiodor wrzucilby je na serwer?
W oyama karate sabaki nie wystepuje w czystej formie to moj wlasny wklad w moje karate, aczkolwiek sposob zejscia z lini ataku przy pomocy obrotu jest na 95% taki sam, jak mi sie uda to dam dwa zdjecia jedno z sabaki method drugie z perfekt karate i zobaczysz ze jest posobne lecz nie takie same. NIektorzy twierdza ze tak nie jest, ale fakty mowia same za siebie, natomiast problem jest taki ze zarowno w ashihara karate jak i enshin doskonali sie ta technike, a w oyama jest cos takiego ( ale nie nazywa sie sabaki ) lecz niestety nie bardzo sie do tego przykladaja,
Na ksiazki wydalem troche kasy wiec nie rozdaje tego. Sorki, tylko dla przyjaciol.
Napisano Ponad rok temu
Wydaje mi się, że tai-sabaki jest dużo starsze niż ktokolwiek z piszących na forum, a koncepcja tego typu uników i kontrataków powstała duuuużo wcześniej niż style które wymieniłeśSabaki to sposob zejscia z lini ataku i koncepcja walki wywodzaca sie z ashihara karate i rozwinieta w enshin karate
Napisano Ponad rok temu
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
Techniki ktore trenujemy a nam sie nie przydaja
- Ponad rok temu
-
Trening a pogoda
- Ponad rok temu
-