Jaką bronią potrafimy się posługiwać ?
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
W Kempo Tai Jutsu wystepuje m.in. tonfa, nun chaku, yawara, tambo, jo, bo, tanto.
Tu z kolei oczywiście YAWARA ( bawię się tą bronią od lat 70 - tych ), dalej tambu, noże wszelkiej maści i tambo.
Trening z bronią, a w szcególności kata są swietnym ćwiczeniem nawet dla zdeklarowanych modernistów.
pozdrawiam
Napisano Ponad rok temu
Szczerze powiem, że nie wierzę w możliwość opanowania systemu który ma 18 broni podstawowych. Wiem, że VVD jest bardzo skomplikowane i bardzo objętościowo ogromne, ale jakoś to do mnie nie trafia.
A tak a propos jednym z moich piewszych przewodników po sztukach walki był Sylwester Zych. Napisałem jako młody człowiek (no bardzo młody ) list do niego i długo prowadziliśmy korespondencję. Mam nawet gdzieś informatory (numery 1 i 2 ) VVD w Polsce do użytku wewnętrznego. Zresztą wówczas po raz pierwszy dowiedziałem się o Arnis i Bando. Zachowam, sprzedam za parę lat jako numizmaty
Napisano Ponad rok temu
[link widoczny dla zalogowanych Użytkowników] W jednej ze stron jest spis artukułów, przy okazji o VVD. Na temat yawary pisałem także w kwietniowym "Komandosie".
Co do broni masz rację. Nikt nie jest w stanie dobrze opanować tylu rodzajów, chociaż niektore dają cię połączyć np. halabarda i długi kij. Taka mnogość broni to dzięki takiemu bogatemu arsenałowi można sobie wybrać te. które najbardziej Tobie pasują. Wymieniłem w poprzednim pości te, ktore lubię najbardziej.
Co do Sylwestra Zych to niestety zmarł tragicznie ( na treningu ) . Był moim przyjacielem i jednym z pierwszych uczniów. Na jego temat też jest
artykuł w Nei Jia.
Serdecznie pozdrawiam
Napisano Ponad rok temu
A ja myślałem że Yawara to wynalazek jakiegoś nawiedzonego.
A propos yawary to Don Rearic zmienil pare rzeczy na stronie i znalazlem nowy artykul [link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
No i dla Ciebie, jako ze mogles nie zagladac w stare posty baaardzo stary podrecznik lezal na [link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Pozdrawiam .
Napisano Ponad rok temu
osobiście najbardziej lubię hanbo i tonfę
pozdrawiam 8)
Napisano Ponad rok temu
No i trochę macham kijem (bo).
Pozdr.
Napisano Ponad rok temu
Pozdrawiam
Napisano Ponad rok temu
Trenujecie również walkę bronią ?
Kiedys troche nunchku i bo, ale doszedlem do wnoisku ze jesli nie poradze sobie w sytuacji zagrozenia golymi rekoma to zadnego kija nie bede szukal. Choc zawsze mozna uzyc np. parasol. A nozy itp. nigdy nie nosilem ze wzgledu na duze niebezpieczenstwo i nie odwracalne skutki ewentualnego uzycia.
PS. W ankiecie brakuje nunchaku i pozycji np. inne
--
Washi
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Po wała wyciągnęliście tego posta ??
hehe, Jarek, a po wała mieli tworzyć nowego Niebyło ich tu wtedy..
Napisano Ponad rok temu
Każdy z nas trenuje karate w jakimś tam stylu. Trenujecie również walkę bronią ? Wybierz jedną broń, którą lubisz a posługiwanie się którą jest Twoim ulubionym zajęcie,.
w sumie to brakuje broni z tsunami: sierpa, młota i łopaty . proszę tsunamistów o wyrozumiałość, po prostu zauważyłem brak tych broni w sondzie...
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Kata z sai są w wymaganiach na 4 dan, więc JESZCZE :wink: nie dane mi było ćwiczyć ta bronią.
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
Jak długo trenujemy nasze ukochane sztuki walki
- Ponad rok temu
-
Style karate które uprawiamy.
- Ponad rok temu
-
Jak robic pokazy karate
- Ponad rok temu
-
Wiwiad z Oyamą...
- Ponad rok temu
-
Samurai Warrior
- Ponad rok temu
-
Aplikacja kata
- Ponad rok temu
-
refleks
- Ponad rok temu
-
dokładność w technikach karate
- Ponad rok temu
-
Czemu trenujecie Karate i jaki styl trenujecie ?
- Ponad rok temu
-
Pytanie
- Ponad rok temu