Walka nozem
Napisano Ponad rok temu
z poprzednich postow i nie tylko wynika , iz najlepszym narzedziem na ulice jest noz , dlugo nic i palka.
OKI - mam kilka kaset - m.in. vasiliewa , lecz nauka z tasm bardzo trudno mi przychodzi.
zastanawiam sie , czy istnieje w Polsce mozliwosc nauki walki nozem i palka? Kali , czy inne cos?
Czy ktos wie o czyms takim , czy pozostaja kasety?
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
W USA schemat jest prosty:
1. Zbierają się ludzie po 2 do 4 osób
2. Biorą noże treningowe (kijki?)
3. Kupują kilka kaset (Michael Janich i James Keating to podstawa)
4. Do tego kilka książek
5. Treningi
6. SEMINARIA...
Ad 6. Emerson Knives, MOD, SureFire, ColdSteel i niezliczona ilość firm a'la ComTech J. Keatinga czy Lethal Force Institute Massad'a Ayoob'a oferują seminaria z walki nożem, gdzie można doskonale uzupełnić swoją wiedzę, pozbyć się złych nawyków (Ernie Emerson potrafi "wytłumaczyć" dla czego dany nawyk prowadzi do samobójstwa), poćwiczyć z ludźmi trenującymi inne szkoły itp. I tego u nas niestety brakuje... Czasem ktoś przyjedzie do Polski. Dwa razy w roku? Trzy? Tam mają takie seminaria kilka razy w tygodniu - do wyboru do koloru... Masz czas to jedziesz i tyle. Ech...[/i]
Napisano Ponad rok temu
I tego u nas niestety brakuje... Czasem ktoś przyjedzie do Polski. Dwa razy w roku? Trzy?
Kiedy było w Polsce ostatnio seminarium z noża ogólnie dostępne i z jakiś fachowcem? Gość zagraniczny - chyba nigdy. Polak może Kaktus ale nie wiem czy on organizuje seminaria.
Jak ktoś coś wie o jakimś kolesiu uczącym tego i owego to iech da znać :wink:
Pozdrawiam
El Primo
Napisano Ponad rok temu
To prawdo bardzo rzadko , spotyka sie typowe szkoly noza , jak pisze Piter przewaznie jest to doklejone do FMA czy combatu , wiekszosc jednak to grupa ludzi uczace sie z kaset i jezdrzaca na seminaria , ktorych na cale szczescie nie brakuje ( niestety to kosztuje)
Napisano Ponad rok temu
POzdrawiam
El Primo
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Ja bym jeszcze dorzucił Franka Cucci i "Navy SEAL Video Knife Fighting Combat Techniques" np. z3. Kupują kilka kaset (Michael Janich i James Keating to podstawa)
[link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
Napisano Ponad rok temu
Wspomnieliscie wyzej o znanych postaciach walce nozem: Janich, Keating.
Polecacie moze konkretnie jakies ich szkoleniowki badz ksiazki (dla poczatkujacych i sredniozaaw. ).
Moze jest ktos jeszcze godny polecenia?
Hunik
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
Bagnet
- Ponad rok temu
-
dajcie mi noża!
- Ponad rok temu
-