Krzyk, wrzask, kiai?
Napisano Ponad rok temu
W paru stylach sa legendy o "kiai" który paralizowal przeciwnika
Moze Fedrus cos wie o walorach (i wadach) wrzasku, a moze ktos uzyl?
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Ja nie pytam o opowiesci dziwnej tresci. Chodzi mi o krzyk, który moze wywolac u przeciwnika efekt zaskoczenia (bodajze chodzi o wagotoniczna faze szoku), albo pozwala nam wspomóc technike praca przepony.Ale tu chodzi o to, żeby za pomocą Kiai - Jitsu kogoś pozbawic przytomności czy zabić. To jest sztuka .
O legendy bym pytal w innym dziale 8)
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
serio??? dlaczego?Na zawodach Sanshou jest na przykład zakazany, jeden z walczących został ostatnio ukarany ostrzeżeniem za okrzyk.
Napisano Ponad rok temu
Ja tam podziwialem go, ze szczeki nie zgubil wrzeszczac
K.
Napisano Ponad rok temu
Ja tam go podziwialem, ze szczeki nie zgubil
K.
Napisano Ponad rok temu
Pardon, ale zameldowal mi komp, ze pierwszego nie umiescil i myslalem, ze wycielo
K.
Napisano Ponad rok temu
Pozdrawiam, Aviator
Napisano Ponad rok temu
Cytat z Informatora "Puchar Polki Karate Kyokushin 1997":
"Kiai jest przenikliwym okrzykiem wychodzącym z dolnej partii brzucha i porównywanym z pomrukiematakującego tygrysa. Krzyk ten powoduje zwiększenie pewności siebie, poprawia skuteczność techniki, a także jeśli wykonany jest w odpowiednim momencie, przyczynia się do obniżenia pewności siebie u przeciwnika, a nawet wywyłuje szok."
A tak od siebie to słyszałem że przy wydechu w tym wypadku okrzyku(ponad 50% powietrza z płuc) zwiększa się siła uderzenia.
Napisano Ponad rok temu
Spotykalem tez kolesi, ktorzy podczas wymiany ciosow wstrzymywali oddech, napinali sie ..... ech ...szkoda slow
Aviator
Napisano Ponad rok temu
Prowadzacy chcac mi udowodnic ze nie kopie jak trza wysunal swoj notatnik na odpowiednia wysokosc.
Spiolem sie kiai wyszlo 100% naturalnie , kontuzja sie nie odezwala a zeszyt polecial w piz..u .
Podczas kiai latwiej zniesc ewentualny bol przy niespodziewanym udezeniu i faktycznie , nie wiem czemu ale techniki zyskuja na dynamice
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
6 następnych tematów
-
SEKS przed zawodami.
- Ponad rok temu
-
Uchwyt kopiącej nogi + dźwignia
- Ponad rok temu
-
Badanie psychologiczne
- Ponad rok temu