Commander pacyfista???
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Jeden osoba z forum zapytala mnie m.in. na priwa: Jak tam emerson? Czy to naprawdę takie cudo jak mówi Seiken? (Jestem posiadaczem takze m.in. AFCK).
Oto co mu m.in. odpowiedzialem.
Pierwsze wrazenie - troche mnie rozczarowal, taki buldog, albo folder-bulterier. Ale to roczarowanie szybko minelo, wobec ergoomicznosci rekojesci. Nawet moja "druga polowa", ktora czasami stuka sie w glowe na widok kolejnego mojego noza, przyznala, ze "swietnie lezy w dloni". Jest tej samej wielkosci i z tego samego i tak samo zrobiony, co AFCK. Ale ze wzgledu na to, ze jest bardziej pekaty (szersze ostrze, rekojesc) wyglada bardziej niezgrabnie przy AFCK. AFCK ma preferencje tak do ciecia jak i pchniecia, a Emerson Commander ma grube ostrze (napewno mniejsza penetracja. Moja proba na pudle tekturowym dowiodla, ze, aby wbic po rekojesc trzeba uzyc wiekszej sily, niz przy pchnieciu AFCK, ale nie chcialbym nim dostac w jakakolwiek tkanke, bo to nie pacyfista, ale wspomniany bulterier!). Zdecydowanie jest bardziej pomyslany jak urzadzenie o priorytecie ciecia. Jest ciezszy i mocniejszy od AFCK. Ma rodzaj gardy na ktora teoretycznie mozna przyjac np. uderzenie kijem (te garde AFCK ma w stanie sladowym. Choc zastanawiam sie czy lepszej gardy nie ma czasem Spyderco Military, jest ona elementem ostrza, anie rekojesci? Czy to nie czasem lepszy patent?).
Ale ja bym tego nie probowal. (Przyjmowania na garde). Ze wzgledu na troske nie o noz, ale moje palce, jakbym spudlowal.
Rekojesc wymusza ujecie "szablowe". AFCK pozwala bardziej na dowolnosc, m.in. np. na lubiany przeze mnie chwyt floretowy. EC ma klips odwrotnie umieszczony niz AFCK (zamkniete ostrze jest w gorze).
I ma to (naprawde!) niesamowite "wave", ktore pozwala go otwierac, wyciagajac z kieszeni juz bez zbednych operacji nawet typu (wsadzanie opuszka kciuka do dziurki, EC ma zamiast dziury malutki dysk - swietny, kto wie czy to nie lepszy patent niz dziura Spyderco?), z najwieksza mozliwa szybkoscia, przy ktorej wymiekaja jakiekolwiek noze skladane, wlacznie z najlepszymi sprezynami swiata. A taka sama, a nawet przy niektorych typach na rzep, czy zacisk - wieksza od nozy monolitycznych. Jeszcze jeden aspekt - moze go wyjac nawet osoba pod silnym stresem, ktora mialaby problem z trafieniem roztrzesionym palcem w dziure, czy dysk. Jest to bajecznie proste, ale... Najlepiej to wychodzi jak noz w stanie zlozonym przytula sie (patrzac z gory) prawa strona do tkaniny. Np. najlepiej go umiescic wewnatrz prawej przedniej kieszeni i docisnac w kierunku bocznego szwu spodni. Bowiem wave musi miec o co sie zahaczyc. Jesli macie jakies inne pomysly jego noszenia i wydobywania z wykorzystanie wave to bede wdzieczny za sugestie. Bo ja na razie widze tylko te kieszen.
I jeszcze jedno pytanie - to chyba do Seikena - czy klip EC mozna podginac bez leku, ze peknie, bo to bardzo elastyczna sprezyna, ale nie wiem czy tez nie krucha?
Kubus
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
spuud
Napisano Ponad rok temu
Jak się taki frame lock zdejmuje? Trzeba użyć dużej siły, żeby go odgiąć i zamknąć nóż?
Żaden problem... dobrze zrobione tytanowe FrameLock'i to sam miodek. Nie mam co prawda Commander'a FrameLock'a ale mój "nóż weekendowy" czyli Sebenza nie sprawia najmniejszych kłopotów... mówiąc szczerze, żaden linerlock jaki miałem w ręku nie chodził tak słodko - a może to po prostu kocham do mojej "sebci"
Napisano Ponad rok temu
K_P
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
wyginaj , nie przejmuj sie ,probowalem.Mam gdziej w moim balaganie nieuzywany extra klip do EC , to nie musisz wyginac.
Pisales luznej srubie , niestety chba wszystkie EC to maja , Ernie radzie owinac srube tasma teflonowa , 1-2 zwoje wystarszy.Osobisty patent , to silikonowy Uncle Mickes Gun -Tide , kropelka i po problemie ( Pieter moza uzywasz tego do gunow )
Napisano Ponad rok temu
Seiken....o jakiej "luznej srubce" bo chyba sie juz odrobine pogubilem........
pozdrawiam serdecznie
spuud
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
pozdrawiam
spuud
ps
seiken o jakiej luzniej srubce pisales....?
Napisano Ponad rok temu
Kubus Puchatek
Napisano Ponad rok temu
pozdrawiam
spuud
Napisano Ponad rok temu
spuud
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
spuud pozdrawia
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Ja tlumacze zonie, ze móglbym chodzic na ryby, znikac na weekendy, trzymac robaki w lodówce, kupowac dzdzownice i trzymac na balkonie w sloiku itp. A tak hobby miesci sie w jednej szufladzie, nie brudzi, nie halasuje i ma sie cieszyć. Chwilami pomaga, dwa noze mi kupila w prezenciezamilowanie do nozy wydaje sie byc niewinnym hobby ............. :grin:
spuud
kocham
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
Rekawiczki z kevlaru
- Ponad rok temu
-
Gdynia + nauka
- Ponad rok temu
-
Gitano
- Ponad rok temu
-
!!! Konkurs Świąteczny - już rozstrzygnięty !!!
- Ponad rok temu
-
Japońska oplotka na rękojeść noża.
- Ponad rok temu
-
emmersony, emmersony... fotki
- Ponad rok temu
-
Sklep z nozami na Centralnym
- Ponad rok temu
-
Neck knife by Smith & Wesson