Wasze karate
Napisano Ponad rok temu
Pozdawiam
Piotrek
Napisano Ponad rok temu
Trudno to napisać... każdy powinien ćwiczyć w sposób odpowiadający jego możliwościom psychofizycznym. Ja np. staram się bloki wykonywać miękko, stosować kilka uderzeń "kończących" (nie mam warunków fizycznych, aby się łudzić, że ktoś uderzony w żebra zegnie się w pół i będę mógł z nim zrobić co chcę ), ewentualnie starać się założyć dźwignię. Nie ćwiczę też w "długaśnych" pozycjach bo mi to po prostu nie odpowiada... no chyba, że trzeba się trochę "powyciągać" w kihon, w końcu nogi muszą pracować.No wlasnie jak wyglada wasze karate. Przeciez nie jest dokladnie takie same jak tego ucza, kazdy indywidualizuje je na swoj sposob.
Ja bym raczej napisał "czym uzupełniacie nowe karate"? Właśnie dawniejszymi ćwiczeniami (m. in z partnerem), więcej "miękkich" ćwiczeń, dźwignie, przechwyty, elementy walki w parterze...Jakie sa wasze sekrety, czym uzupelniacie stare dobre karate, zeby bylo bardziej wygodne dla Was samych?
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
długo się zastanawiam nad tym co chcę zrobić/jaki ruch wykonać np.w kumite/
Nie wiem ile trenujesz ale coś takiego jak nie zastanawianie się nad sekwencją uderzeń podczas walki czy blokowaniem przychodzi dopiero po jakimś czasie jak tak długo będziesz je ćwiczyć że bedziesz je wykonywać odruchowo bez myślenia;)
Napisano Ponad rok temu
Gdy jestem z kumplami na siłowni to trenujemy jeszcze walkę w parterze i techniki kończące a czasami robimy sobie zwykłe sparingi.
Tylko ,że mamy do dyspozycji jedynie napiętniki do karate Więc czasami ktoś dostanie przypadkiem za mocno :-)
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Byle tak dalej:Dnie długo...,ale staram się :-) dawać z siebie wszystko;
Po kilku latach treningów będziesz miała problem aby wykonać błędnie technikę np. gyaku-zuki lub mawashi-geri.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
to miłe tak..kopnięcia wcale nie są łatwe,zwłasza mawashi;ale najgorzej jest przy ushiro geri tak,tak-a jeszcze z obrotem! gwarantowany upadek!prędzej sama zrobię sobie krzywdę niż się obronię...
Poćwicz trochę to naprawdę to polubisz Ja tylko łaże po chacie i kopie JodanGeri. Najbardziej lobię ushiro-geri na Jodan
Dla wiary u mnie w budzie np numer z puszką to jest wogóle czarna magia i robią takie gały-->8O jak to widzą
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
nie długo...,ale staram się :-) dawać z siebie wszystko;
ja zaczynałem w połowie lat 80-tych ubiegłego wieku i... ciągle się uczę...
Napisano Ponad rok temu
W sumie to wspaniałe,że ciagle jeszcze masz na to chęci aby trenować 8)
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Odkryłem karate na nowo po piewrszym kontakcie z Uchinadi.
To jest to co chcę robić obecnie - po latach tłuczenia kihon itp. A stare wersje kata i bunkai są poprostu rewelacyjne
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
Najtrudnieszy egzamin na stopień
- Ponad rok temu
-
Tradycyjne karate
- Ponad rok temu
-
Zawody miedzystylowe
- Ponad rok temu