AIKIDO - strata czasu ?
Napisano Ponad rok temu
1. czy w dalszym ciągu trenujecie aikido ?
2. czy uważacie, że okres kiedy trenowaliście aikido to była strata czasu ?
Ad 2. jeżeli tak - dlaczego (może wręcz szkodliwy; niepożądane nawyki itp.) ?
Ad 2. jeżeli nie - co uważacie za cenne "pozostałości" ?
Proszę aby wypowiedzi były w formie rozprawki. Dla chętnych może być jeszcze analiza wiersza :wink:
Dziękuję, pozdrawiam.
Napisano Ponad rok temu
Już nie trenuję i nie nauczam aikido.1. czy w dalszym ciągu trenujecie aikido ?
Załuję że nie zaczałem trenować bjj wczesniej2. czy uważacie, że okres kiedy trenowaliście aikido to była strata czasu ?
Myślę że nie jest to stracony czas. Polecam aikido wszystkim którzy chcą się trochę poprzewracać, ogólnie się rozwinąć i tak dalej. I nie ma tu znaczenia rodzaj szkoły. Każda "odmiana" jest dobra dla ogólnego rozwoju. Myślę też że 20% technik bez problemu zastosuje się w walce z napastnikiem.
Pady przydają się do rzutów judo i innych, kołyska do kulnięć w bjj. Współpraca przy treningu. Chyba tyle.
ex aikidoka 2 dan
Napisano Ponad rok temu
1. czy w dalszym ciągu trenujecie aikido ?
Nie
2. czy uważacie, że okres kiedy trenowaliście aikido to była strata czasu ?
Musisz bardziej sprecyzowac pytanie. Chodzi Ci o zdrowie, "skutecznosc", mile spedzenie czasu?
Aikido jakby nie patrzec jest systemem chwytajacym i jako taki rozwija wszystkie atrybuty przynalezne takim systemom: poczucie rownowagi, czucie "przeciwnika", charakterystyczna miekkosc ruchow i inne takie. Trening aikido uczy tez, o czym wspomnial Fiodor, kooperacji w nauce technik, o ktora bardzo trudno np. w judo lub zapasach.
Bjj pokazuje w parterze zasady aikido, takie jak brak oporu czy korzystanie z ruchu przeciwnika (z tym slawnym wykorzystywaniem sily, to bylbym bardzo ostrozny ). Jednak okazuje sie, ze mimo niezwyklego podobienstwa obu sztuk, cwicza je zupelnie rozne osoby. Gdy zaczynalem przygode z bjj, mialem okolo trzydziestoosobowa sekcje aikido (razem ze mna dwa shodany i jakies 10 osob z 1 i 2 kyu, wiec dosc silna ekipa). Zostalo z nich... Dwa shodany i jeden gosc z kilkuletnia praktyka, ale bez stopnia. Ciekawe, prawda?
M.M.
Napisano Ponad rok temu
to bylbym bardzo ostrozny ). Jednak okazuje sie, ze mimo niezwyklego podobienstwa obu sztuk, cwicza je zupelnie rozne osoby. Gdy zaczynalem przygode z bjj, mialem okolo trzydziestoosobowa sekcje aikido (razem ze mna dwa shodany i jakies 10 osob z 1 i 2 kyu, wiec dosc silna ekipa). Zostalo z nich... Dwa shodany i jeden gosc z kilkuletnia praktyka, ale bez stopnia. Ciekawe, prawda?
M.M.
Coz w tym dziwnego? Aikido i BJJ stawiaja sobie zupelnie inne cele.
Akurat kilka dni temu przeczytalem "Duch Aikido" Kisshomaru Ueshiby. Autor pisze tam, ze w Aikido nie ma technik w parterze, poniewaz nie ma takze sparringow.
Wydaje sie to sluszne - w BJJ nie da sie ciagle schodzic z linii ataku, w koncu trzeba go samemu wyprowadzic. A jesli atakujemy to juz nie jest Aikido.
A nie mogles Marku cwiczyc jednego dnia Aikido a nastepnego BJJ? Osobiscie ja tak wlasnie robie i obie sztuki walki bardzo mi sie podobaja!
pozdrawiam
Silvio
Napisano Ponad rok temu
Wydaje sie to sluszne - w BJJ nie da sie ciagle schodzic z linii ataku, w koncu trzeba go samemu wyprowadzic. A jesli atakujemy to juz nie jest Aikido.
A tu bym sie nie zgodzil . U Toheja kiedys czytalem, ze aikido to bardzo agresywna sztuka. Jak sie blizej zastanowic, to tak jest rzeczywiscie.
A nie mogles Marku cwiczyc jednego dnia Aikido a nastepnego BJJ? Osobiscie ja tak wlasnie robie i obie sztuki walki bardzo mi sie podobaja!
pozdrawiam
Od jak dawna cwiczysz jedno i drugie? Bo u mnie faza przejsciowa trwala ze dwa lata...
M.M.
Napisano Ponad rok temu
A tu bym sie nie zgodzil . U Toheja kiedys czytalem, ze aikido to bardzo agresywna sztuka. Jak sie blizej zastanowic, to tak jest rzeczywiscie.
Tohei Sensei tak napisal???
A czy moglbys podac gdzie tak napisal? Jestem szczerze zaskoczony.
Od jak dawna cwiczysz jedno i drugie? Bo u mnie faza przejsciowa trwala ze dwa lata...
M.M.
Ach, no tak!
Ki cwicze 7 lat, BJJ od pazdziernika, wiec to nawet nie jest pol roku.
Ale zarowno w jednym jak i drugim czuje ze jestem dziecko
Silvio
Napisano Ponad rok temu
Tohei Sensei tak napisal???
A czy moglbys podac gdzie tak napisal? Jestem szczerze zaskoczony.
"Dokladnie rzecz biorac aikido jest ofensywne i agresywne, poniewaz wysylasz bardzo silne ki i stosujesz techniki jeszcze zanim przeciwnik bedzie w ogole w stanie zaatakowac. Z zewnatrz aikido wyglada miekko i delikatnie, ale w sferze ki i umyslu jest bardzo agresywne i jest strona atakujaca".
"Aikido - The Arts Of Self-Defense"
Wybacz jakosc przekladu - staralem sie, zeby bylo mozliwie doslownie. Wcale sie nie dziwie, ze jestes zaskoczony, bo takie rozumienie aikido dzis wlasciwie juz nie funkcjonuje , ale jak przetrawisz i zastosujesz ten cytat w praktyce, zobaczysz kolosalna roznice w Twoim aikido.
Ach, no tak!
Ki cwicze 7 lat, BJJ od pazdziernika, wiec to nawet nie jest pol roku.
Ale zarowno w jednym jak i drugim czuje ze jestem dziecko
7 lat to juz okolice shodana?
Aikido w porownaniu z bjj jest proste jak drut. Zobaczysz jak sie bedziesz czul po dwoch latach bjj. Duzo, duzo gorzej .
M.M.
Napisano Ponad rok temu
Aikido w porownaniu z bjj jest proste jak drut. Zobaczysz jak sie bedziesz czul po dwoch latach bjj. Duzo, duzo gorzej .
M.M.
Tu sie musze zgodzic z MM. Cwiczelm co prawda aikido krocej bo 6 lat ale po tych 3 latach bjj jestem zalamany. Tyle do zrobienia i tak malo czasu. Kiedys Aikido wydawalo mi sie skomplikowane ale do bjj to proscizna.
Napisano Ponad rok temu
Szkoda ze czlowiek tak slabo zna jezyki, bo nie musialby do wszystkiego sam dochodzic :-)
Pozdrowionka
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
dzis wlasciwie juz nie funkcjonuje , ale jak przetrawisz i zastosujesz ten cytat w praktyce, zobaczysz kolosalna roznice w Twoim aikido.
no to musze to jeszcze przetrawic
BTW znam jedna technike (yokomenuchi kokyu nage irimi) ktora polega na tym, ze zdecydowanie wchodzimy z piąchą w brzuch uke, ktory atakuje yokomen. Ale poza tym Aikido wydaje mi sie zupelnie nieagresywne.
7 lat to juz okolice shodana?
nie mam shodana. W Ki Aikido nie robi sie tak szybko kariery :wink:
mam 2 kyu w Aikido i chukyu w stopniach Ki. Stopnie w szkole Toheja sa bowiem dwuczlonowe - z Aikido i Ki.
A bede sie czul gorzej bo zdam sobie sprawe jak skomplikowane jest BJJ?
Ja juz widze ze to bogata sztuka walki, a oni ciagle wymyslaja nowe rzeczy!
pozdrawiam
Silvio
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
Hoffman vs. Wysocki
- Ponad rok temu
-
http://puaikido.top.pl - zdjęta z sieci
- Ponad rok temu
-
Steven Seagal handluje olejkami?
- Ponad rok temu
-
17 lecie aikido w Lublinie
- Ponad rok temu
-
Saito sensei
- Ponad rok temu
-
Sensei Kobayashi w Polsce.
- Ponad rok temu
-
czy wazne jest da ciebie posiadanie stopnia?
- Ponad rok temu
-
Seminarium Aikido w Olsztynie 15 - 17 lutego 2002
- Ponad rok temu
-
Ireneusz Kołodziejak
- Ponad rok temu
-
Jacek Wysocki 6 dan (shihan?)
- Ponad rok temu