BANANY i masa
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Nie ma białka, ale masę zyskuje się nie tylko dzięki białku, ale dzięki pozostałym ważnych elementom - węglowodanom i tłuszczowi (nie polecam tłuszczu :wink: ). Banan zawiera sporo węglowodanów, a to bardzo ważny składnik energetyczny.Ostatnio słyszałem że banany są na mase. Czy to prawda??? Przecież prawie nie mają białka.
Podczas wysiłku korzystają z nich mięśnie szkieletowe i mięsień sercowy. Dla krwinek czerwonych i komórek nerwowych węglowodany są jedynym źródłem energii.
Węglowodany sprzyjają budowaniu i zatrzymywaniu białka. Organizm dysponuje jedynie niewielkim zapasem węglowodanów (glikogenu), który podczas wysiłku szybko się wyczerpuje. Tracąc węglowodany, sportowiec traci zdolności wysiłkowe.
Napisano Ponad rok temu
THX
Gdyby ktoś chciał wiedzieć więcej to tu jest fajna tabelka [link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
I całkowicie głupie pytanie - ile danów na węgiel (bo węglowodany nie?) :wink:
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
ja zjadam często ze 3 banany po każdym treningu i te owoce mają w sobie coś takiego, że po spożyciu zaraz po wysiłku czuję się, jak by regenerowały wysiłek. Kiedyś czytałem, że są bardzo skuteczne właśnie w takich sytuacjach. Nie wiem czy sobie to ubzdurałem (placebo? ) ale może ktoś z Was też tak ma?
Banany maja duzo fruktozy (glukozy), ktorej spozycie jest zalecane po wysilku, aby szybko uzupelnic glikogen w miesniach, co z kolei jest neizbedne do regeneracji miesni.
Dlatego czesto na silowni widzimy bambra w bluzie gorilla, jedzacego banany po treningu.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Oj stary... masz deficyty, ale służę pomocą: :wink:kiedyś był taki serwis o k1. Tam chłopak właśnie radził banany, ew. glukozę rozpuszaną w wodzie. Nie wiem jednak za chiny gdzie to się kupuje, glukoza to jakiś cukier, racja? Jak ktoś zorientowany, to proszę o wsparcie Smile
Glukoza- rozpuszczalny w wodzie naturalny węglowodan - aldoheksoza, o wzorze sumarycznym C6H12O6 i strukturalnym, należy do cukrów prostych:
Glukoza tworzy bezbarwne kryształy o tempetaturze topnienia 140°C. Glukoza jest optycznie czynna. Aktywność biologiczną wykazuje wyłącznie glukoza szeregu D.
Glukoza jest podstawowym związkiem energetycznym dla większości organizmów, jest rozkładana w procesie glikolizy na kwas pirogronowy. Jest ona składowana w formie polimerów - skrobi i glikogenu. Jest ona również wykorzystywana jako substrat wielu procesów zachodzących w komórce - m.in. do produkcji celulozy.
A jak chcesz dostarczyć do organizmu czystych i naturalnych węglowodanów to polecam mąkę ziemniaczaną...
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
U nas jest trochę taniejA tak poważnie to glukozę najłatwiej kupić w ?sklepie spożywczym. Koszt: coś koło 3 ? 4 zł za 100 gram
2,79zł - 200 gram (w Tesco)
No to Torek chyba już wszystko wiesz
Napisano Ponad rok temu
Nie ma białka, ale masę zyskuje się nie tylko dzięki białku, ale dzięki pozostałym ważnych elementom - węglowodanom i tłuszczowi (nie polecam tłuszczu :wink: ). Banan zawiera sporo węglowodanów, a to bardzo ważny składnik energetyczny.
Podczas wysiłku korzystają z nich mięśnie szkieletowe i mięsień sercowy. Dla krwinek czerwonych i komórek nerwowych węglowodany są jedynym źródłem energii.
Węglowodany sprzyjają budowaniu i zatrzymywaniu białka. Organizm dysponuje jedynie niewielkim zapasem węglowodanów (glikogenu), który podczas wysiłku szybko się wyczerpuje. Tracąc węglowodany, sportowiec traci zdolności wysiłkowe.
dawno juz takich glupot nie czytalem.
po pierwsze banany maja 2-3 x wiecej bialka niz tluszczu. i jednego i drugiego maja bardzo malo, ale mniej wiecej 2g bialka przypadaja na 1g tluszczu.
Miesnie szkieletowe korzystaja glownie z trojglicerydow. Serce - glownie z tluszczow - co za niespodzianka - nasyconych, czyli tych "zlych". zaskakujace - prawda?
i wytlumacz mi prosze w jaki sposob "Węglowodany sprzyjają budowaniu i zatrzymywaniu białka".
i glikogen nie jest niezbedny do utrzymania zdolnosci wysilkowej sportowca. jest wielu sportowcow na swiatowym poziomie, ktorzy stosuja odzywianie niskoweglowodanowe, czyli nie czerpia energii z glukozy/glikogenu a z trojglicerydow i cial ketonowych
pozd
WiRAHA
Napisano Ponad rok temu
Ostatnie pytanie: czy ja to mam w takim razie rozpuścić np. w wodzie mineralnej i sobie popijać po treningu?
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Stary wymiatasz....Dzięki panowie.
Ostatnie pytanie: czy ja to mam w takim razie rozpuścić np. w wodzie mineralnej i sobie popijać po treningu?
Napisano Ponad rok temu
ttak właśnie tak możesz zrobić, możesz rozpuścić nawet w wodzie z klopa :wink: są gusta...Dzięki panowie.
Ostatnie pytanie: czy ja to mam w takim razie rozpuścić np. w wodzie mineralnej i sobie popijać po treningu?
pzdr :wink: 8)
Użytkownicy przeglądający ten temat: 2
0 użytkowników, 2 gości, 0 anonimowych