Obrona kobiety
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Niektóre lubią zaczynać od kopięcia na kolano Mozna jeszcze dołożyć gościowi w ucho, w skroń.Hmm czy kopniak w nasze intymne miejsce to jedyna skuteczna obrona kobiety przed napastnikiem ? czy też niektóre robią coś więcej ? (musze wiedzieć czego się spodziewać)
Napisano Ponad rok temu
też nogą ??? czy może mniej brutalnie ?
Napisano Ponad rok temu
Tak wysoko machać nogą w bezpośrednim starciu ja bym się nie odważyła. Chodziło mi o uderzenie pięścią i/lub łokciem."Mozna jeszcze dołożyć gościowi w ucho, w skroń"
też nogą ??? czy może mniej brutalnie ?
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Hmm czy kopniak w nasze intymne miejsce to jedyna skuteczna obrona kobiety przed napastnikiem ? )
Nie
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Hm.. uderzyć torebką? Zdjąć szpilkę z nogi i próbować walić ją napastnika?Hmm to co klasyczna/ przeciętna panna może jeszcze zrobić (nie pisze tu o mistrzyniach polski/świata i tym podobne w różnych tak badziewiach tylko o klasyczny przypadek) ???
Ja mogę napisać, co ja bym próbowała zrobić... Nie próbowałabym żadnych dźwigni (nie licząc wejść w obronie), gdyż przewaga fizyczna przeciwnika może okazać się nie do przeskoczenia. W kontakcie - mae geri na jaja i trzymanie gardy, w zwarciu lub przy trzymaniu od tyłu - łamanie kolana (a jeśli normalnie to ewentualnie hiza geri w jaja), uderzenia (z przytrzymaniem) na szyję, ucho, skroń i z łokcia na kark, tył głowy, kręgosłup.
Dobrze to chociaż wykombinowałam? Może jako PS. dodam, że tą serię mam prszećwiczoną.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Hmm to co klasyczna/ przeciętna panna może jeszcze zrobić (nie pisze tu o mistrzyniach polski/świata i tym podobne w różnych tak badziewiach tylko o klasyczny przypadek) ???
Moze zrobic np sporo dzwigni w parterze, pare rzutów, duszenia.
Hm.. uderzyć torebką? Zdjąć szpilkę z nogi i próbować walić ją napastnika?
Ja mogę napisać, co ja bym próbowała zrobić... Nie próbowałabym żadnych dźwigni (nie licząc wejść w obronie), gdyż przewaga fizyczna przeciwnika może okazać się nie do przeskoczenia.
Jakbys je troche poćwiczyła to bys zmieniła zdanie :-) Dzwignie sa najlepsza bronia dla kobiety.
W kontakcie - mae geri na jaja i trzymanie gardy, w zwarciu lub przy trzymaniu od tyłu - łamanie kolana
Małe szanse ze złamiesz. Sa lepsze obrony.
(a jeśli normalnie to ewentualnie hiza geri w jaja), uderzenia (z przytrzymaniem) na szyję, ucho, skroń i z łokcia na kark, tył głowy, kręgosłup.
Dobrze to chociaż wykombinowałam?
Tak sobie. W tył gowy, kark czy kregosłup mozesz za wiele nie zwojować. Na skroń lepiej z łokcia bic.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
....o ile przeciwnik ustawi się tak, że ja (zakładając jego przewagę fizyczną) będę miała jakieś szansę założyć tą dźwignię.Jakbys je troche poćwiczyła to bys zmieniła zdanie :-) Dzwignie sa najlepsza bronia dla kobiety.
Dlaczego wg Ciebie mam małe szanse: technika jest słaba, czy ja jestem słaba (w porównaniu do przeciwnika)?Małe szanse ze złamiesz. Sa lepsze obrony.
To zależy od ustawienia, jasne, że uderzenie z łokcia z góry jest silniejsze, ale pisząc o uderzeniach z przytrzymaniem na szyję, ucho, skroń miałam na myśli uderzenia boczną zewnętrzną częścią pięści i przedramienia. Są to uderzenia znacznie silniejsze niż standardowe pięścią, czemu więc wg Ciebie miałyby się nie sprawdzić? IMHO w zwarciu uderzenia z łokcia najlepiej sprawdzają się w sytuacji, kiedy przeciwnik jest już wystarczająco mocno pochylony. Uderzenia z łokcia na bok też uważam za skuteczne, ale zauważyłam, że wykonanie tej techniki zajmuje mi odrobinkę więcej czasu niż opisane uderzenia.Tak sobie. W tył gowy, kark czy kregosłup mozesz za wiele nie zwojować. Na skroń lepiej z łokcia bic.
Jeśli za bardzo namieszałam, to przepraszam. Starałam się swoje przemyślenia w miarę obrazowo przedstawić....
Napisano Ponad rok temu
EDI.... Heh, jak widzisz, to podobno nie nie najlepsze techniki :wink: No ale trzeba pracować, trenować i uczyć się :grin: 8)MAngha zabójczyni jedźi walcz w UFC bo z opisów fajnie to wygląda i może masz szanse ... pomyśl o zawodach sportowego jiu-jitsu ... może się wybijesz
Napisano Ponad rok temu
....o ile przeciwnik ustawi się tak, że ja (zakładając jego przewagę fizyczną) będę miała jakieś szansę założyć tą dźwignię.[/quote]
Spoko. Ustawi sie. A jak nie to Ty sie tak ustawisz. Acha oczywiście chodzi o dzwignie w parterze. Bo w stójce to faktycznie kiepski pomysł.
[quote]
Dlaczego wg Ciebie mam małe szanse: technika jest słaba, czy ja jestem słaba (w porównaniu do przeciwnika)?[/quote]
I to i to
[quote]
Tak sobie. W tył gowy, kark czy kregosłup mozesz za wiele nie zwojować. Na skroń lepiej z łokcia bic.[/quote]
To zależy od ustawienia, jasne, że uderzenie z łokcia z góry jest silniejsze, ale pisząc o uderzeniach z przytrzymaniem na szyję, ucho, skroń miałam na myśli uderzenia boczną zewnętrzną częścią pięści i przedramienia. Są to uderzenia znacznie silniejsze niż standardowe pięścią, czemu więc wg Ciebie miałyby się nie sprawdzić?[/quote]
W ucho sie sprawdzi ale tam lepiej z otwartej bic. No i tym raczej typa nie wykończysz. W szyje owszem, ale to tródny cel.
[quote]IMHO w zwarciu uderzenia z łokcia najlepiej sprawdzają się w sytuacji, kiedy przeciwnik jest już wystarczająco mocno pochylony.[/quote]
Kiedy przeciwnik znajduje się w pozycji że mozesz go z góry trafić w plecy czy kark łokciem, to lepiej iśc np do gilotynowego duszenia. Albo przyładowac z kolanka w twarz.
Napisano Ponad rok temu
EDI.... Heh, jak widzisz, to podobno nie nie najlepsze techniki :wink: No ale trzeba pracować, trenować i uczyć się :grin: 8)
MAngha zapraszam do mnie pouczymy się razem - Ty przedstawisz mi swoje techniki a ja Ci przedstawi moję będzie to przyjazna wymiana technik może sienauczymy czegoś - a nawet nie może tylko napewno
Ehh i jeszcze jedno ... mam nadzieje że fiodorek to czyta bo widzę fatalny błąd zawsze pisze MANGHA "napisał" a przecie tak nie może być
Napisano Ponad rok temu
Bardzo dziękuję za propozycję, mam nadzieję, że będziemy mieć okazję spróbować Jestem oczywiście za :grin:MAngha zapraszam do mnie pouczymy się razem - Ty przedstawisz mi swoje techniki a ja Ci przedstawi moję będzie to przyjazna wymiana technik może sienauczymy czegoś - a nawet nie może tylko napewno
Już kiedyś widziałam taką uwagę. Rzeczywiście wygląda to może trochę dziwnie, ale mi nie przeszkadza 8)Ehh i jeszcze jedno ... mam nadzieje że fiodorek to czyta bo widzę fatalny błąd zawsze pisze MANGHA "napisał" a przecie tak nie może być
Napisano Ponad rok temu
[...] ciach!
Boruta, bardzo dziękuję Ci za wszystkie rady i uwagi. Przemyślę to, co mi napisałeś. Liczę na to, że będziemy mieli okazję razem poćwiczyć :grin:
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych