...Wiec od razu powinno sie mowic, ze Combat i KM nie nadaje sie do tego bo zostalo stworzone do czegos innego mimo, ze pozornie jest pokrewne.
...
A mógłbyś wyjaśnić do czego, wg Ciebie, zostało stworzone?
Napisano Ponad rok temu
...Wiec od razu powinno sie mowic, ze Combat i KM nie nadaje sie do tego bo zostalo stworzone do czegos innego mimo, ze pozornie jest pokrewne.
...
Napisano Ponad rok temu
Ja nie jestem Bjj-owcem (choć jego gorącym zwolennikiem) i też tak sądzę.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Nie ma czegoś takiego jak sama KM. Imi Lichtenfe\ld był zapaśnikiem i bokserem, więc są w KM techniki z boksu i zapasów oraz wielu innych stylów. KM jest kompiilacją - wybrane są najprostsze i najskuteczniejsze techniki i na tym polega siła tego systemu.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Kompleksy to masz ty że twoja kraw maga jest nieskuteczna.
Napisano Ponad rok temu
Combat to słowko-wytrych. Nazywaja tak, z niewiadomych mi względów wojskowe skrócone kursy walki wręcz. Co ciekawwe nigdy nie spotkałem sie z takim nazewnictwem w krajach anglojęzycznych. Mozna tam sie spotkać z Combatives, Military H2H Combat. Jeden z czołowych wojskowych instruktorów amerykańskich urzywa sformułowania US Army Combatives system.Wyjaśniałem w Budokanie moje zdanie. Nie wynikało z niego że jest "do dupy". Tylko że nie nadaje sie jako system walki.
Nie wszyscy. Kto tak sądzi (oprócz Boruty :grin: ) i dlaczego? Nie spotkałam się z taką opinią...Nie chodzi o teoretyczną skutecznośc, a o możliwość praktycznego opanowania w treningu. Juz Jigoro Kano udowodnił że pozornie "zabójcze techniki" sa mało wartościowe bo nie możesz opanować ich stosowania w formie walki treningowej.zaczęłam ćwiczyć Krav Maga i jestem pod wrażeniem skuteczności technik w realnej walce. Co prawda nie miałam okazji zastosować w realu :grin: więc nie powinnam się wypowiadać na temat zastosowań na ulicy, ale wg mnie - świetne!
Otóż to. Cos co nie jest spójne nie nauczy Cię walczyć.Z tego, co mi wiadomo, Krav Maga nie nadaje się do tych turniejów - po pierwsze dlatego, że nie jest spójnym systemem walki,
I co z tego? Jeśli jakiś system po pozbawieniu go jednej czy dwóch technik traci kompletnie urzyteczność, to jak chcesz go stosować w walce? Wystarczy aby przeciwnik też potrafił zneytralizowac te techniki i jesteś bezbronna.a po drugie - występują w niej techniki zabronione w turniejach, np. gryzienie, "dłubanie" w oczach.
Nigdy nic takiego nie mówiłem. W bajeczki o sekretnych technikach znanych tylko wtajemniczonym to w XXI wieku tylko dzieci wierzą. Stwierdziłem że być moze w Izraelu trening ma więcej sensu za sprawą Sambo przybyłego wraz z emigrantami z byłego ZSRR.Nie jestem pewien , ale nawet Czart mowil o tym , ze nieskuteczna jest jedynie wersja "sprzedawana" w Polsce , dla cywilow... :-?
Mam pytanie czym charakteryzuje się kombat, czym samoobrona i tak zwane sztuki walki, jakie systemy się do nich zaliczają bo ja w tym temacie jestem raczej ignorantem.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Oczywiscie to napisala Mangha a nie Illuk. Zostalo jak wklejalem stare qute, a jak widze ktoś podjąl "mądrą inaczej" decyzję u uniemozliwianiu na forum poprawiania błędów. :-(
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Wystarczyłaby jak w starej wrsji informacja że post został zmieniony i data kiedy.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Wyjaśniałem w Budokanie moje zdanie. Nie wynikało z niego że jest "do dupy". Tylko że nie nadaje sie jako system walki.
Nie wszyscy. Kto tak sądzi (oprócz Boruty :grin: ) i dlaczego? Nie spotkałam się z taką opinią...Nie chodzi o teoretyczną skutecznośc, a o możliwość praktycznego opanowania w treningu. Juz Jigoro Kano udowodnił że pozornie "zabójcze techniki" sa mało wartościowe bo nie możesz opanować ich stosowania w formie walki treningowej.zaczęłam ćwiczyć Krav Maga i jestem pod wrażeniem skuteczności technik w realnej walce. Co prawda nie miałam okazji zastosować w realu :grin: więc nie powinnam się wypowiadać na temat zastosowań na ulicy, ale wg mnie - świetne!
Otóż to. Cos co nie jest spójne nie nauczy Cię walczyć.Z tego, co mi wiadomo, Krav Maga nie nadaje się do tych turniejów - po pierwsze dlatego, że nie jest spójnym systemem walki,
I co z tego? Jeśli jakiś system po pozbawieniu go jednej czy dwóch technik traci kompletnie urzyteczność, to jak chcesz go stosować w walce? Wystarczy aby przeciwnik też potrafił zneytralizowac te techniki i jesteś bezbronna.a po drugie - występują w niej techniki zabronione w turniejach, np. gryzienie, "dłubanie" w oczach.
Nigdy nic takiego nie mówiłem. W bajeczki o sekretnych technikach znanych tylko wtajemniczonym to w XXI wieku tylko dzieci wierzą. Stwierdziłem że być moze w Izraelu trening ma więcej sensu za sprawą Sambo przybyłego wraz z emigrantami z byłego ZSRR.Nie jestem pewien , ale nawet Czart mowil o tym , ze nieskuteczna jest jedynie wersja "sprzedawana" w Polsce , dla cywilow... :-?
Combat to słowko-wytrych. Nazywaja tak, z niewiadomych mi względów wojskowe skrócone kursy walki wręcz. Co ciekawwe nigdy nie spotkałem sie z takim nazewnictwem w krajach anglojęzycznych. Mozna tam sie spotkać z Combatives, Military H2H Combat. Jeden z czołowych wojskowych instruktorów amerykańskich urzywa sformułowania US Army Combatives system.Mam pytanie czym charakteryzuje się kombat, czym samoobrona i tak zwane sztuki walki, jakie systemy się do nich zaliczają bo ja w tym temacie jestem raczej ignorantem.
O różnicach pomiędzy samoobrona i walka pisał Marek w pierwszym Budokanie.
Zaś sztuki walki to zbyt obszerne i wieloznaczne pojęcie by móc bawic sie w definicje.
Napisano Ponad rok temu
Okey, tnx:)Wyjaśniałem w Budokanie moje zdanie. Nie wynikało z niego że jest "do dupy". Tylko że nie nadaje sie jako system walki.
Masz trochę racji. Niestety, nie wszystko da się przećwiczyć na treningu, niektóre techniki można tylko symulować. Trudno mi powiedzieć, na ile takie symulowane techniki (niekoniecznie zabójcze :wink: ) będą skutecznie w realnej walce, ale IMHO jest to uwarunkowane osobniczo.Nie chodzi o teoretyczną skutecznośc, a o możliwość praktycznego opanowania w treningu. Juz Jigoro Kano udowodnił że pozornie "zabójcze techniki" sa mało wartościowe bo nie możesz opanować ich stosowania w formie walki treningowej.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
BO prawdą jest, że potrzeba conajmniej kilku lat treningu aby zakodować w głowie i intuicyjnie korzystać z form Krav Magi i innych sztuk walki. A poza tym co z kondycją, sprawnością,którą trzeba utrzymywać by byc skutecznym??.
Nie ma tego JEDYNEGO stylu, każdy jest dobry, ale tylko w ramach tego stylu, a gdyby pozbyć się nazw Krav Maga, BJJ, Karate, Kickboxing...itp. to co by było najskuteczniejsze
0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych
- Ponad rok temu
- Ponad rok temu
- Ponad rok temu
- Ponad rok temu