Oyama Karate a Kick Boxing
Napisano Ponad rok temu
Moje pytanie jest kierowane do ludzi którzy raczej się znają na SW nie tylko na OK i KB, czemu nie którzy tak uważają przecież te sztuki różnią się tylko boksem (ciosami rękami na głowę, chociaż w FK karate też są dopuszczalne).
Ja osobiście do KB nic nie mam jest to bardzo dobra sztuka walki lecz Karate na pewno się przy tym nie chowa.
Stworzyłem ten temat żeby pogadać na luzie o tych 2 sztukach walki, bez kłótni itp.
I proszę nie pisać tu O innych sztukach walki i innych odłamach Karate po za Oyama, prosiłbym moderatorów jeśli będziecie mieli czas o usuwanie takich postów.
Napisano Ponad rok temu
"Nie ma czegoś takiego jak najskuteczniejsza sztuka walki. Najskuteczniejszy jest ten, który najbardziej się przygotował w swojej sztuce walki"
Więcej do powiedzenia nie mam bo za bardzo nie znam Oyamy, jeśli są tam obalenia lub jakieś kotwice, klucze to może być przewaga nad Kick Boxingiem.
Mały offtop z mojej strony:
Ja dziś zapisałem się na BJJ a na początku to trenujemy Grapling i moim zdaniem jest zajebiście. Inne offtopy będę usuwał.
Napisano Ponad rok temu
Jeśli chodzi o mój trening to co jakiś czas mamy trening bokserski i ćwiczymy jakieś "chwyty" jak kogoś sprowadzić do parteru itp ;].
Formuła K1
Ogółem sztuki walki to mnie kręci
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Wałczył może ktoś z was w formule K1? Jak bardzo to się różni od KB, słyszałem ponoć że nie można za dużo czasu być w klinczu i nie wolno uderzać z "młota?" może ktoś bardziej objaśnić o co w tym chodzi .
Formuła K1
Napisano Ponad rok temu
To skoro ćwiczycie praktycznie podobnie do kick boxingu + jeszcze inne uderzenia + te chwyty to powinna być lepsze Oyama. Duuużo zależy właśnie od chwytów.
ta tylko garda w karate a w boksie to co innego inne poruszanie sie, inne proste czy sierpowe.
Napisano Ponad rok temu
Formuła K1