Trening dla 13-latka
Napisano Ponad rok temu
Nie było mnie tu ze 3lata. Moje stare konto zostało usunięte z bazy danych więc musiałem zarejestrować się od nowa. Ale do rzeczy mam taką sprawe. Otóż mój niespełna 13letni brat przynudza mi ostatnio żebym ułożył mu plan treningowy. Próbuje go przekonać że jest za młody i żeby narazie dał se spokój. Niestety uparł się i nie moge mu tego z głowy wybić. Dlatego mam proste pytanie do zaawansowanych kolegów forumowiczów. Czy w tym wieku chłopak może zacząć ćwiczyć?
Myślałem żeby zarzucić mu trening ogólny 2 razy w tygodniu z minimalnymi obciążeniami tak ok. 30-40 min. I na razie niech jedzie dopóki nie podrośnie.
Co Wy na to?
Gdzieś wyczytałem że rozpoczęcie treningów w młodym wieku może sprawić że dzieciak nie będzie prawidłowo rosnął a mój brat akurat nie należy do wysokich na tle swych rówieśników.
Jednym słowem chciałbym poznać Wasze opinie, co tym myślicie, jakieś porady, sugestie itp.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
W FAQ jest artykuł o tym Ramzesie że w wieku 13 lat już może ćwiczyć
Do Autora:
ZAjrzyj do FAQ i poczytaj ten art, jest w nim wiele przydatnych informacji które
Ci się napewno przydają.
To cos jak karta stałego klienta w burdelu: kiedy chcesz i jak chcesz
rzeźba jest dla pedałów. trza rosnąć, być pierdolnym, wtedy budzi sie szacunek.
a gdy nadejdzie mój czas to jeśli sądzisz że będe siedział i błagał o życie to kurewsko się mylisz
te ściery kiedyś przerobie w młynku do mięsa i posypią sie monety.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
treningi to jeszcze powinien se darowac
poki co i za 2-3 lata moze zaczac cwiczyc
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
mu trening domowy. Mam w chacie drążek i hantelki 3kilowe więc zapodam mu na początek taką 20 minutową ogólnorozwojówke. Później ją wydłuże do 30-40 minut. Oczywiście bez żadnych przysiadów z obciążeniem , martwych ciągów i innych ćwiczeń które mogłyby obciążać kręgosłup. Jeśli coś źle napisałem to mnie poprawcie.
Zakładając ten temat obawiałem się o jego wzrost chciałbym żeby rósł normalnie w góre a nie tylko wszerz. Żeby nie był za pare lat kurduplem szerszym niż wyższym jak to się mówi czasem. Pozdro
Napisano Ponad rok temu
oczywiscie to co napisałes jest dobre , pamietaj : Aby chciał kiedys naprawde bawic sie w kulturystyke to nie tylko w domu hantelka podciaganie, moze biegac , pływac .. fundamenty beda wypracowane do ciezkiej pracy , a to najwazniejsze
po za tym , dobra forma fizyczna jeszcze niekomu nie zaszkodzila.