Chrom jest pierwiastkiem niezbednym dla normalnego rozwoju organizmu czlowieka. Obok innych suplementow redukcyjnych obserwuje sie znaczna ilosc zakupow chromu w celu redukcji i nie tylko z racji jego dostepnosci i niskiej ceny. Chrom, poprzez pobudzenie aktywnosci komorek beta trzustki wplywa na produkcje insuliny a przez to aktywnie uczestniczy w przemianach weglowodanow.
Chrom mozna znalezc w szczegolnosci we wszystkich produktach zawierajacych pelne ziarno zbozoe, w serze, orzechach, grzybach i szparagach. Bezpieczna i odpowiednia dzienna dawka na chrom w diecie wynosi od 50 do 200 mikrogramow.
Suplementy chromu sa dostepne w postaci soli, lacznie z pikolinianem chromu i nikotynianem chromu. Dawki stosowane w badaniach prowadzonych u ludzi przez wiele miesiecy wyniosily w przyblizeniu 200 do 400 mikrogramow dziennie. Jak wynika z najnoszwego przegladu czasopism kulturystycznych, chrom byl jednym z dwoch najbardziej reklamowanych suplementow dietetycznych.
Chrom znany tez jako czynnik toleracji glukozy (GTF) jest czescia biologicznie aktywnego organicznego zwiazaku znajdujacego sie w organizmie czlowieka. Uwaza sie ze chrom wplywa na wrazliwosc insuliny. Teoretycznie suplementacja chromu moze podwyzszyc aktywnosc anaboliczna insuliny, zwiekszajac mase miesniowa poprzez ulatawiania przenoszenia aminokwasow do komorek miesniowych, pobudzenie syntezy bialek i zmniejszenie tempa rozpadu bialek miesniowych. Zwiekszona wrazliwosc na insuline ma wplyw na osrodek głodu w podwzgórzu obnizajac spozycie pokarmow i ewentualnie zawartosc tluszczu w organizmie.
Suplementacja chromem byla przebadana zasadniczo pod katem zwiekszenia masy miesniowej i obnizenia zawartosci tkanki tluszczoej dla poprawienia mocy i bardziej estetycznego wygladu w takich sportkach jak kulturystyka czy fitness. Chrom takze moze byc stosowany w celu poprawy zdolnosci wysilkowej w tlenowych wysilkach wytrzymalosciowych.
Na uzupelnianie zasobow glikogenu miesniowego i watrobowego moze miec wplyw podwyzszona wrazliwosc na insuline, moze rowniez poprawic wykorzystanie glukozy podczas wysilku - czynniki, ktore teoretycznie moglyby zwiekszyc zdolnosc wysilkowa podczas dlugotrwalych wysilkow o charakterze wytrzymalosciowym.
Badania na zwierzetach wykazaly ze przewlekla suplementacja chromem u mlodych zwierzat podczas okresu ich wzrostu zwieksza mase miesniowa i obniza zawartosc tkanki tluszczowej. Wnioski dotyczace wplywu krotkoterminowej suplementacji na sklad ciala doroslych ludzi sa mniej liczne i nie jasne. Wyniki badan przeprowadzone u studentow szkol wyzszych i zawodnikow footballu amerykanskiego sugerowaly ze suplementacja chromem przez ponad 12 tygodni moglaby zwiekszyc mase tkanki miesniowej. Badania te jednak skrytykowano ze wzgledu na nieodpowiednia metodologie poniewaz zastosowano malo wiarygodne metody oceny skladu ciala i co najwazniejsze nie kontrolowano diety stosowanej przez badanych.
W ostatnich latach wielu naukowcow wznowilo ten temat. Uzywajac o wiele dokladniejszych metod oceny skladu ciala i obliczajac sklad diety stosowanej przez badanych nie stwierdzili zadnego istotnego wplywu supelementacji chromem na mase miesniowa, zawartosc tkanki tlusczowej, sily i wytrzymalosci.
Jakkolwiek suplementacja chromem moze teoretycznie zwiekszac wytrzymalosc tlenowa przez korzystny wplyw na metabolizm glukozy, ale do tej pory nie potwierdzono tej hipotezy. Wiadomo natomiast napewno ze suplementacja chromem:
- sprzyja regeneracji miesni,
- ogranicza rozwoj zbednej tkanki tluszczowej,
- nasila anabolizm bialek,
- jest niezbedny w przemianach weglowodanow,
- wspoluczestniczy w regulacji stezenia glukozy we krwi (zapobiega hustawce hipoglikemicznej)
- wzmacnia dzialanie insuliny,
- zapobiega powstawaniu cukrzycy,
- stabilizuje gospodarke energetyczna,
- dziala korzystanie na procesy przemiany materii
- hamuje łaknienie (poprzez regulacje poziomu cukru we krwi co ulatwia stosowanie diet redukcyjnych)
- osoby ktore latwo lapia tluszcz, tzn. maja wolna przemiane materii moga wrzucic chrom ktory kontroluje poziom insuliny podczas dostarczania z diety duzej ilosci weglowodanow i pomoze to lepiej partycjonować weglowodany
Suplementacja chromem w dawkach nie wiekszych niz stosowane w badaniach jest bezpieczna. Bezpieczne sa takze ilosci chromu zawarte w codziennej diecie (od 50 do 200 mikrogramow). Wieksze dawki stosowano przy leczeniu cukrzycy. Niektorzy naukowcy domagaja sie ponownej oceny przewleklego stosowania chromu poniewaz dlugoterminowe biologiczne skutki akulumacji chromu u czlowieka nie byly dotad rozpoznane.
Chrom
Napisano Ponad rok temu
...:::-+=[efekt genetycznego daru, niedługo zabraknie dla mnie ciężaru ]=+-:::...
Podobne tematy
Temat | Forum | Autor | Podsumowanie | Ostatni post | |
---|---|---|---|---|---|
Chrom w kulturystyce na odchudzanie i nie tylko... |
Artykuły i Ciekawostki |
|
|
||
Dragonfly vs Vapor vs Monochrome |
MAGIA STALI |
|
|
||
Kershaw K.O. Leek czy Benchmade Monochrome |
MAGIA STALI |
|
|
||
Endura vs. Monochrome, czyli krotki test kuchenny ;) |
MAGIA STALI |
|
|
||
Monochrome - otwieranie |
MAGIA STALI |
|
|
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
Glutamina
- Ponad rok temu
-
Aminokwasy
- Ponad rok temu
-
Krea-Alkalyn 120 kap Trec, HMB pure 500 240 kaps. D-ribose.
- Ponad rok temu
-
Animal pump??
- Ponad rok temu
-
Kreatyna + testosterol250
- Ponad rok temu
-
Opinnie
- Ponad rok temu
-
Cwiczenia na przyrost masy miesniowej i fat burner ???
Guest_Kain_* - Ponad rok temu
-
KONKURS
- Ponad rok temu
-
Kreatyna po okresie ważności
- Ponad rok temu
-
Mono 2 tyg ON 1 tydz OFF 4 tyg ON ??????????
- Ponad rok temu