CRKT M21 - Benchmade 10300 Monochrome
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
monochrome malo wygodnie sie otwiera
Ano racja - w M21 wystarczy jeden ruch palcem i masz ostrze otwarte jak w automacie... Aczkolwiek otwieranie kołkiem może być uciążliwe.
Nie wiem dlaczego ale ja się zakochałem w M21 od pierwszego... macania... Po godzinie obcownia z nim miałem starty naskórek na palcach od otwierania flipperem - *click* i otwarty Obecnie gromadzę nań fundusze (uszczuplane skutecznie przez szkołę). Za tę cenę nie znam lepszego rzeczywiście solidnego noża. Poza tym:
1. M21 wygląda (i moim zdaniem jest) na solidniejszy.
2. Jest bardziej TAKTYCZNY!!!
3. Jak zwykle moim zdaniem - jest szybszy w otwieraniu i lepiej w łapie leży.
... ale ja się nie znam...
Napisano Ponad rok temu
1. M21 jest trudny do pobicia w kategorii Jakość / Cena (jak na razie jedynym wyjątkiem jaki miałem okazję poznać jest BM Pika)
2. M21 jest nie do pobicia w kategorii Jakość + Materiały + ZAPAS MOCY / Cena
3. Jeśli potrzebujesz naprawdę dużego noża do ciężkich zadań, albo po prostu chcesz mieć duży nóż to M21-04, lub M21-14 będą dobrym rozwiązaniem.
4. Na mniejszy nóż EDC M21-02 nada się wyśmienicie, choć w tej kategorii są i inne fajne noże za rozsądną kasę.
5. W całej serii M21 masz: rękojeść z aluminium lotniczego, stal aus-8 (jak dla mnie starczy), całkiem przyzwoity klips, solidny linerlock + LAWKS (dla niewierzących) i fantastyczny flipper! (zabawa w otwieranie nim noża może być porównana tylko do wrażeń płynących z zabawy AXISem )
Może jesli chodzi o jakość wykonania to nie jest to Sebenza, ani nawet BM czy Pajęczaki, ale dopóki nóż ma być dla ciebie narzędziem, a nie dziełem sztuki, nie sądzę żeby to był duży problem. Powtarzam - CRKT M21-04 moim zdaniem jest najlepszym wyborem jeśli chcesz mieć duży, solidny nóż użytkowy wykonany z dobrych materiałów w rozsądnej cenie. Za ten nóż naprawdę nie przepłacisz i nie będziesz żałował wydanego grosza.
A jeśli nie zależy Ci na zapasie mocy, ale na lekkości konstrukcji, wygodzie noszenia i troszeczkę wyższej dokładności wykonania, to polecam (od niedawna maltretowaną przeze mnie ) Pike Benczmejda. Ale uwaga - ten nożyk jest tylko do cięcia. Ale tnie rwelacyjnie!
Napisano Ponad rok temu
Nie racja - dokladnie w ten sposob otwieram monochroma, jak mi sie chce.Ano racja - w M21 wystarczy jeden ruch palcem i masz ostrze otwarte jak w automacie...monochrome malo wygodnie sie otwiera
Pstryk - i ludziska uciekaja, "Achtung, Springmesser!!".
Co Wy z tym "niewygodnym otwieraniem"
Ale M21 jest oczywiscie wiekszy (wersje z 10cm klinga) i ma wiekszy "zapas mocy"
A do tego, co pieswidmo o PICE napisal moge sie tylko przylaczyc.
Napisano Ponad rok temu
jak nie musisz sie w pracy martwić o uciekających na widok noża ludzi, potrzeba Ci dużego foldera czasem jako folder terenowy itp. to M21
ale jeżeli w pracy jednak (czy w szkole) musisz uważać i liczyć sie z opinią ludzi - potrzeba Ci raczej eleganckiego noża do miasta, ma być ładny i "poprawny politycznie" to wtedy monochroma.
Napisano Ponad rok temu
Amenmoim zdaniem kwestia co jest priorytetem (...) i cala reszta (...)
Napisano Ponad rok temu
Przed zakupem M21-02 myślałem nad M16 Military jednak na EDC bardziej nadaje się M21 wię kupiłm co kupiłem. Może kiedyś sobie kupię.
Napisano Ponad rok temu
pozdrawiam
Napisano Ponad rok temu
Zazdroszcze Ci bo ja jeszcze na swojego czekam.Właśnie dzisiaj otrzymałem paczkę z M21-14 i obejrzałem go bardzo dokładnie niewiem o czym kolega pieswidmo napisał w sprawie wykończenia...moim zdaniem bardzo staranne i spyderco się chowa
pozdrawiam
Swoja droga to Blacha chyba musi cos dostawac od CRKT za namawianie do CRKT M21 :wink:
Pozdrawiam
Napisano Ponad rok temu
ale wszyscy byli zadowoleni
wykończenie jest bardzo staranne - sebenza to nie jest ale w tej cenie to sie zdarzaja niedoróbki a tutaj wszystko miód - czasem minimalnie szlif nierówno wyprowadzą jeno.
co przebijałem ?? eeeeeee
takie jakies beczki z grubego i mocnego plastiku, kosze na śmieci, krzesło, drzwi od kibla ...... :? nie pamietam co jeszcze
aha - LAWKS nie używam
z prostego powodu - zupełnie zapominam że coś takiego jest
moim zdaniem liners działa na tyle zajebiście że to zbędne zabezpieczenie, ale w sumie dobrze że jest - od przybytku głowa nie boli.
Napisano Ponad rok temu
A na pewno rozcinałej twarde jabłuszka, proszę powiedz jakie wrażenie?
Wchodzi jak w masełko, czy też rozłupuje jak toporek?
Napisano Ponad rok temu
niewiem o czym kolega pieswidmo napisał w sprawie wykończenia...
O tym pisałem:
Nie przeszkada mi takie wykończenie i przyznam że jest i tak niebo lepsze od bazarowych tandetnych podróbek. Według mnie do zastosowań użytkowych w zupełności wystarczy, coć to takie troszkę surowe wykończenie. Ale faktem jest, że Spyderca i BM'ki które miałem w rękach były wykończone dokładniej :roll:
Napisano Ponad rok temu
Mam wersję z fabryki na Taiwanie
I zauważyłem,że u kolegi podkładka jest zabezpieczeniem przed "spadnięciem" linersa z drugiej strony.U mnie podkładka jest mała i tej roli nie spełni.Ciekawe dlaczego odeszli od tego rozwiązania?
pozdrawiam
Napisano Ponad rok temu
no i u mnie wykończenei i jednego i drgugiego M21 miód
Napisano Ponad rok temu
jakaś wielka ta podkładka u Ciebie pieswidmo
No bym napisał jak to u mnie w M21 wygląda, ale ja już go nie mam, niestety, więc nie napisze. :? Jak znajdę jakieś inne zdjęcie to sprawdzę.
Napisano Ponad rok temu
a co chodzi w kwesti problemów z jakością wykończenia na tej fotce? Bo jeżeli chodzi o liners i blokadę to czytałem gdzieś że to specjalnie takie wykończenie żeby się liners nie ślizgał - i co Wy na to?niewiem o czym kolega pieswidmo napisał w sprawie wykończenia...
O tym pisałem:
Nie przeszkada mi takie wykończenie i przyznam że jest i tak niebo lepsze od bazarowych tandetnych podróbek. Według mnie do zastosowań użytkowych w zupełności wystarczy, coć to takie troszkę surowe wykończenie. Ale faktem jest, że Spyderca i BM'ki które miałem w rękach były wykończone dokładniej :roll:
Pozdrawiam
Napisano Ponad rok temu
Użytkownicy przeglądający ten temat: 0
0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
Kydex - a jedak może tępić krawędź...
- Ponad rok temu
-
M.Nieto Toledo MN2524 - opinie
- Ponad rok temu
-
Co mam odpowiedzieć ?
- Ponad rok temu
-
Mega foldery od CS
- Ponad rok temu
-
Kukri machete by Cold Steel - fotorecenzja.
- Ponad rok temu
-
Surefire - statystyka
- Ponad rok temu
-
CRKT - KISS
- Ponad rok temu
-
Ile wydaliscie kasy w sumie na swoje noze?
- Ponad rok temu
-
S&W HRT Boot - full tang?
- Ponad rok temu
-
pierwszy noz , pierwszy post :)
- Ponad rok temu