Skocz do zawartości


Zdjęcie

Olej MCT - tłuszcz bez tłuszczu


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
Brak odpowiedzi do tego tematu

EXPERTO

EXPERTO
  • Zabanowany(a)
  • PipPipPipPip
  • 14273 postów
  • Pomógł: 5
  • Lokalizacja:P.O.T.C.O.A.W.M.B.W.
  • Płeć:Mężczyzna
  • Zainteresowania:- Śliczne Panny.
    - Przyroda.
    - Kulturystyka.
    - Sztuki Walki.
    - Forum.
    - Samochody.
  • Staż [miesiące]:od 2003
  • Wzrost [cm]:188
  • Waga [kg]:100-102

Napisano Ponad rok temu

Olej MCT - tłuszcz bez tłuszczu
Podstawowym problemem każdych przygotowań sportowych jest odpowiednie zapotrzebowanie energetyczne. Nie od dziś wiadomo, że sportowiec potrzebuje dużo energii, a jako że najwięcej magazynuje jej tłuszcz, ten zawsze pozostawał w obszarze zainteresowań naukowców.

Tłuszcze występujące w powszechnych produktach rynkowych, nie spełniają wymogów narzucanych przez specyfikę wspomagania sportowego. Główną przeszkodą dla szerokiego ich wykorzystania jest fakt, iż długołańcuchowe trójglicerydy wchłaniane są bardzo wolno. Istnieje jednak pewna postać lipidów szybko wchłaniana bezpośrednio do krwioobiegu. Są to trójglicerydy o średniej długości łańcucha węglowego - w skrócie MCT

Olej MCT, to kompleks kwasów tłuszczowych o łańcuchach średniej długości. Wytwarza się go za pomocą specjalnej technologii. Jako przedstawiciel tłuszczowców charakteryzuje się dwa razy większą energią spalania, niż węglowodany lub białka (8,3 kal/gram przy 4 kal/gram), natomiast jego największą zaletą jest wchłanianie się do krwioobiegu równie szybko jak glukoza, a ponadto do spalenia potrzebuje dwukrotnie mniej tlenu, niż pozostałe kwasy tłuszczowe.

Stanowi, więc doskonałe "paliwo", które szybko i skutecznie może zostać wykorzystane w procesie wytwarzania energii. Ponadto olej MCT nie ma tendencji do magazynowania w ustroju w postaci tkanki tłuszczowej. Wszystkie te cechy sprawiają, że jest to substancja niezwykle przydatna w procesie dozwolonego wspomagania treningu.

Rozwój masy mięśniowej odbywa się głównie poprzez przyrost białych (szybkich) włókien mięśniowych. Ponieważ potrzebują one do swej pracy "łatwopalnej" energii, dlatego też wykorzystują węglowodany. Dlatego też dość długo uważano, że tłuszcze są dla nich zupełnie nieprzydatne. Jak się później okazało komórki włókien białych faktycznie spalają węglowodany ale tylko podczas pracy. W spoczynku do odbudowy i regeneracji używają wyłącznie energii pozyskiwanej z kwasów tłuszczowych.. W spoczynku włókna szybkie nie spalają węglowodanów tylko magazynują je w formie glikogenu, aby dysponować ich zapasem na wypadek konieczności szybkiego podjęcia krótkotrwałej pracy. Komórki tych włókien zawierają niewiele mitochondriów bo spalanie muszą prowadzić krótko i szybko, tak więc w spoczynku korzystają chętniej z bogato kalorycznych kwasów tłuszczowych, bo spalając mniej uzyskują więcej energii.

Wpływ MCT na przyrost siły i masy mięśniowej może odbywać się co najmniej trzema drogami. Po pierwsze, posiada swoiste działanie antykataboliczne, ponieważ oszczędza aminokwasy, które nie są w tym przypadku wykorzystane do produkcji energii, a wyłącznie w celu zwiększenia siły i masy mięśni. Po drugie, przyjmowanie suplementu MCT zwiększa spożycie globalne kalorii, co nasila procesy metaboliczne w ustroju. Zwiększając dzienne spożycie kalorii o 300-500 przez kilka tygodni i spożywając olej MCT wraz z określoną dawką białka i węglowodanów, można uzyskać przewagę procesów anabolicznych w organizmie, co prowadzi do zwiększenia masy mięśniowej. Trzecim korzystnym oddziaływaniem MCT jest bardzo prawdopodobny wpływ na stymulację wydzielania somatotropiny (hormon wzrostu) i insuliny. Stężenie hormonu wzrostu może być znaczne i osiągnąć szczytową wartość 1,5-2 godziny po spożyciu suplementu MCT, a jego działanie trwa ok. 3 godziny. Jak wiadomo, hormon wzrostu jest jednym z głównych hormonów anabolicznych ustroju, który dodatkowo wpływa na redukcję tkanki tłuszczowej. Ilość wydzielonej insuliny jest relatywnie mniejsza, co ma pozytywne znaczenie w kontekście zmniejszonego odkładania tłuszczu zapasowego.

Wpływ suplementów MCT na redukcję tkanki tłuszczowej wynika przede wszystkim z faktu, że spożyty olej MCT jest transportowany bezpośrednio z jelita cienkiego do wątroby, gdzie podlega szybkiej przemianie z wydzieleniem energii. MCT, w dużo mniejszym stopniu niż pozostałe tłuszcze i węglowodany, przetwarzany jest w tkankę tłuszczową zapasową. Dodatkowym czynnikiem jest fakt, że nadmiar kalorii z trójglicerydów o średnich łańcuchach jest przetwarzany w organizmie na ciepło w procesie termogenezy

Dawkowanie: zalecane jest rozpoczęcie przyjmowania MCT od 1/2 łyżeczki od herbaty do każdego posiłku (3-5 razy dziennie), nigdy na pusty żołądek (można zmieszać olej z pokarmami). Dawkę pół łyżeczki należy stosować przez 3 dni, a następnie zwiększyć do 1 łyżeczki do każdego posiłku przez następne 3 dni. Kolejne zwiększenie dawki jednorazowej o 1 łyżeczkę do posiłku powinno następować, co 3 dni, aż do osiągnięcia dawki optymalnej, uzależnionej od indywidualnego bilansu kalorycznego - zgodnie z zaleceniami bilansowania poszczególnych składników diety, omówionymi powyżej. Niektórzy sportowcy przyjmują suplementy MCT w ilości 2 lub nawet, okresowo, 3 łyżek stołowych do każdego posiłku. W przypadku wystąpienia objawów ubocznych należy przerwać przyjmowanie suplementu na kilka dni, aż pojawi się tolerancja organizmu na ten środek lub zmodyfikować powyższy schemat dawkowania, rozciągając w czasie moment osiągnięcia dawki optymalnej.

źródło: Mazi

Nie udzielam pomocy na PW / PM / Priv. Wszelkie pytania proszę pisać na forum, w temacie otrzymasz więcej opinii.




Podobne tematy Zwiń

  Temat Forum Autor Podsumowanie Ostatni post

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych

Ikona FaceBook

10 następnych tematów

Plany treningowe i dietetyczne
 

Forum: 2002 : 2003 : 2004 : 2005 : 2006 : 2007 : 2008 : 2009 : 2010 : 2011 : 2012 : 2013 : 2014 : 2015 : 2016 : 2017 : 2018 : 2019 : 2020 : 2021 : 2022 : 2023 : 2024