NO TO JA NAPISZE O
RICKSON GRACIEOSIĄGNIĘCIA
W wieku 18 lat otrzymał swój czarny pas. Od tego momentu nigdy nie został pokonany:
Zwycięzca ponad 400(!) walk.
Zwycięzca prestiżowych Japan Vale Tudo Open '94, Japan Vale Tudo Open '95
Przez 16 lat mistrz świata w jiu jitsu, w kategoriach średniej i open.
Zwycięzca kontraktowanych walk na Pride i Colosseum.
Instruktor SWAT, FBI, Navy SEALS.
Uważany jest za najlepszego fajtera planety w średniej kategori wagowej, a być może i w open.
Niektórzy pokonani przez Ricksona:
Nobuhiko Takada - najlepszy niegdyś wojownik Japonii (dwukrotnie).
Mark Shultz - mistrz olimpijski i dwukrotny mistrza świata w stylu wolnym zapasów w kategorii ciężkiej, który został po tej porażce jego uczniem.
Vitor Belfort - dwukrotny mistrz świata i zwycięzca UFC.
Fabio Gurgel - trzykrotny mistrz świata w jiu jitsu, startujący też z powodzeniem w vale tudo.
Joe Moreira - mistrz świata w judo i Brazylii w jiu jitsu.
Roberto Traven - mistrz świata z 1995 i 1999 roku i zwycięzca rosyjskiego turnieju bez reguł Absolute Fighting Championship.
Leo Castello Branco - inny zwycięzca Absolute Fighting Championship.
Rigan Machado - nauczyciel Chucka Norrisa i Stevena Seagala.
Mikołaja Baturina - mistrz świata w sambo.
Equada - ważący 163 kg przy wzroście 210 cm zawodnik.
Zulu - najsławniejszy ulicznik brazylijski niezwyciężony w ponad 140 walkach przegrał z 19 letnim Ricksonem, pięć lat póˇniej przegrał po raz drugi.
Masakatsu Funaki - najlepszy shootfighter świata, który po tej porażce załamał się i postanowił zakończyć karierę.
PODSTAWOWE DANE
Narodowość: Brazylijczyk. Jego pradziad Gastao był potomkiem emigrantów ze Szkocji.
Styl walki: Brazylijskie Jiu-jitsu.
Wzrost: 178cm.
Waga: 85kg.
Data urodzenia: 21.11.1959
Rodzina: Rickson jest synem Helio, jego braćmi są Rorion, Royce, Royler, Relson, Rolker, Robin.
SYLWETKA MISTRZA
Jego brat Royce, trzykrotny zwycięzca UFC, mówi o nim "Rickson jest 10 razy lepszy ode mnie - jest jedynym, który może pokonać każdego". Rickson zaczął trenować zanim był tego świadom - ojciec (Helio) bawił się z nim na macie, wpajając mu podstawowe nawyki. Według Ricksona niezwykle ważny jest duch walki, a nie każdy go posiada. Nie zależy mu na ranieniu przeciwnika, jeśli jest wstanie pokonać go bez ciosów. Najbardziej lubi kończyć walkę duszeniem - przeciwnik nie odnosi obrażeń. Mówi, że czuje się jakby miał 25 lat, nie wierzy w wiek i stara się być ponad nim. W jednym z wywiadów powiedział, że ćwiczyć przestanie wtedy, kiedy nie będzie wstanie utrzymać określonego poziomu. Zawsze koncentruje się na teraˇniejszości, nie wybiega z planami w daleką przyszłość.
Walczy tylko za duże pieniądze (najwyższe honorarium - 1 milion dolarów - dostał za walkę z najlepszym niegdyś japońskim fajterem, Takadą) i tylko na prestiżowych turniejach, w obawie o oszustwa mogące zagrozić jego reputacji. Małe honoraria na UFC powodują, że Ricksona tam nie zobaczymy. Ponadto uważa, że poziom zawodników UFC jest niższy od poziomu na Japan Vale Tudo Open oraz Pride, czego powodem są właśnie niskie honoraria. O strategii swojej walki mówi, że jeśli przeciwnik jest leniwy lub defensywny, chętnie używa swoich nóg i rąk do zadawania ciosów. Jeśli jednak przeciwnik dysponuje świetnymi uderzeniami, tym bardziej jeśli jest większy, to stara się zejść z nim do parteru, gdzie uderzenia i siła tracą na znaczeniu. Zawsze nawiązuje kontakt wzrokowy z oponentem. Typ przeciwnika z jakim ma do czynienia rozpoznaje po jego wyglądzie i ustawieniu - po prostu widać, czy rywal szykuje się do ciosów, kopnięć, czy też do zejścia do parteru.
O swoim treningu mówi: "Kiedy trenuję, staram się być sam dla siebie koszmarem. Staram się nauczyć walczyć, gdy jestem w złej pozycji. Nawet niebieski pas, jeśli powtórzę pozycję, sprawi mi wiele kłopotu, ponieważ wie już co chcę zrobić. Pozostawanie w tej samej pozycji sprawia mi wiele trudności, więc ćwiczę wiele tego typu trudnych sytuacji. Filozofią Bjj jest bowiem osiąganie przewagi bez wysiłku." Rickson posiada cztery szkoły w Południowej Kaliforni.
"Są wielcy wojownicy i jest Rickson Gracie"
Renzo Gracie
"Rickson jest jedynym człowiekiem, do którego mam szacunek na macie"
David "Tank" Abbot, najbrutalniejszy zawodnik vale tudo.