Kreatyna - by WBD
Napisano Ponad rok temu
1. Jak dawkować kreatyne?
Są różne "szkoły" jej dawkowania, jedni proponują dawki rzędu 2-3g w dwóch porcjach (4-6g - dziennie). Rano i po treningu. Inni natomiast: 5g dwa razy dziennie (czyli w sumie 10g). Również rano i po treningu. I w tych wypadkach cykl powinien trwać 4-6 tygodni, po czym należy zrobić przerwę.
Natomiast jest jeszcze inny sposób dawkowania kreatyny, którą można stosować nawet 21miesięcy! Dawka dzienna to 0,03g/kg masy ciała. Czyli dla osobnika o wadze 100g przyjmuje się dziennie 3g, przyjmować wtedy należy kretke przed treningiem.
2. Ile ta przerwa wynosi?
Ze stron producentów jest wskazana 2-4 tygodnie. Ale zaleca się 4-6tygodni, inni zaś twierdzą, że minimum 2 miesiące, czyli 8 tygodni. Jedno jest pewne im dłuższa przerwa tym lepiej.
3. Z czym łączyć kreatynę?
- HMB
- Glutamina
- Carbo
- etc.
4. Jaki czas po spożyciu kreatyny można jeść?
I tu nasówają się conajmniej dwie hipotezy. Pierwsza to: minimum 30minut po spożyciu kreatyny, druga to, że odrazu można. Pierwsza jest częściej słyszana i nie budzi kontrowersji, dlatego skupie się na drugiej.
Otóż czy gdziekolwiek były badania, które wykazały, że zjedzenie posiłku tuż po przyjęciu kreatyny miało zły wpływ na jej przyswajalność? Otóż nie, i dlatego pewna grupa ludzi tak twierdzi.
Wybór jednak należy do Ciebie drogi czytelniku.
Napisano Ponad rok temu
a z jedzeniem czegos do kreatyny to jest tak, ze ma to istotny wpływ, mozna wziąc dawkę węglowodanów, przyspieszy wchłanianie
tłuszcz upośledza wchłanianie, a bialko spowalnia, w ten sposób ze aminokwasy zajmują częsc transportera azotu, kreatyna musi czekac i nie wszystko moze zostac wchłonięte(wtedy kreatyna zamienia sie w kreatynine)
Napisano Ponad rok temu
A co do jedzenia - widziałeś gdzieś wyniki badań jak to wpływa na kreatyne etc.?
Napisano Ponad rok temu
pozdro
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Porcja po treningowe jest bardzo ważna. Proponuje przeprowadzic experyment i zastosować kreatyne tylko po treningu 5g. Tak przez 6 tyg.
Napisano Ponad rok temu
Kreatyna.pl tak ale to jest gdy sie bierze przed i po treningu, wtedy dawka przedtreningowa prowadzi do nadkompresacji jej dawki po treningu.
Napisano Ponad rok temu
ale ofkors przed tez bedzie spoko
pozdro
Napisano Ponad rok temu
Proponuje nie dodawać nic więcej, tzn. nie sprzeczać się czy przed czy po. A pisać bardziej konkretne rzeczy, aby doradzić nowym :-)
Pozdrawiam!
Napisano Ponad rok temu
wiem wiem wkoncu was pogodzilem
Napisano Ponad rok temu