Mam takie pytanie - jak odróżnić ciemny chleb od chleba barwionego? Są na to jakieś sposoby? Podjerzewam, że macie doświadczenie w tym temacie.
Ciemny chleb
Napisano Ponad rok temu
Pani w sklepie dziwnie na mnie patrzyła, jak próbowałam niepostrzeżenie ugryźć kawałek chleba ;P Przepraszam, żartuję
A czy w supermarketach jest szansa trafić na prawdziwy razowiec? Nigdy po prostu nie zwracałam na to uwagi, a teraz próbuję zdrowo się odżywiać.
Napisano Ponad rok temu
poza smakiem to prawdziwy ciemny (razowy) chleb jest droższy i dłużej pozostaje świeży
Napisano Ponad rok temu
Cześć
Od pewnego czasu samodzielnie pieczemy chleb w domu. Nie potrzeba do tego żadnych dodatkowych urządzeń (chyba że ktoś nie ma piekarnika) ani nie kupujemy w tym celu dedykowanych mieszanek. Samo zrobienie jest proste i szybkie (pod jednym warunkiem - trzeba już mieć zaczyn) ![]()
Przepis jest bardzo prosty:
Zaczyn:
2 łyżki mąki pszennej
szczypta soli
odrobina wody
Dajemy to do niedokręconego słoika i zostawiamy na 3 dni w temp. pokojowej
Chleb: (ilości podane dla czterech bochenków)
- 1 kg mąki pszennej
- 1/2 kg mąki żytniej
- dodatki: nasiona słonecznika, płatki owsiane, siemienie lniane
- 4 łyżeczki soli
- 1 1 1/2-2 l letniej wody z kranu
Z zaczynu odkładamy 4 łyżki (na następną edycję wypieków), resztę zaczynu mieszamy z składnikami. Wyrabiamy ciasto, wodę dodając na końcu. Tak przygotowane ciasto dajemy do czterech brytfanek, popularnych keksów. Tak sobie to jeszcze musi postać przez 7-8 godzin, w tym czasie ciasto rośnie.
PIeczemy: kwadrans z termoobiegiem (nieco ponad 200 C). następnie 45 minut, temp. 180 C
SMACZNEGO !
"...Prawda kole w aureole"
Napisano Ponad rok temu
Mam takie pytanie - jak odróżnić ciemny chleb od chleba barwionego? Są na to jakieś sposoby? Podjerzewam, że macie doświadczenie w tym temacie.
w skłądzie pisze. Ten barwiony jest chyba bardzo rudo - brązowy. Barwią go karmelem.
Napisano Ponad rok temu
Niestety w obecnych czasach, żeby w miarę mieć pewność co jemy, trzeba to zrobić samemu. Tak samo jest z chlebem. Więc zachęcam do pieczenia:) Ja ostatnio nawet zainwestowałam i za 200 zł kupiłam sobie maszynkę do pieczenia chleba:D
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
FaceBook
10 następnych tematów
-
śledzie po sułtańsku- słodko-kwaśne- Ponad rok temu
-
Nudna monotonna redukcja? LODY BEZ CUKRU- Ponad rok temu
-
Kefiry/Maślanki- Ponad rok temu
-
Pierś z kurczaka- Ponad rok temu
-
Omlet- Ponad rok temu
-
Co brać do pracy kilka pytań- Ponad rok temu
-
Co zjesc- Ponad rok temu
-
Gainer by Pit86pit86 - Ponad rok temu
-
Chlebek bananowy oraz chleb bezglutenowy- Ponad rok temu
-
ryba po japońsku- moja ulubiona :)- Ponad rok temu


