Skocz do zawartości


Zdjęcie

Mleko i jego Białka.


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
40 odpowiedzi w tym temacie

Haroldek48
  • Moderator
  • PipPipPipPip
  • 4948 postów
  • Pomógł: 180
660
Wyśmienita
  • Lokalizacja:Dabrowa Gornicza
  • Płeć:Mężczyzna
  • Zainteresowania:Wielki Mistrz, Iron Guru Vince, Gironda, Wyznaczył droge Która zamierzam, iść..
    nikt nie mówił że będzie Łatwo!!
  • Staż [miesiące]:Od 2000 roku
  • Wzrost [cm]:175
  • Biceps [cm] :48
  • Klatka piersiowa [cm]:128
  • Pas [cm]:84
  • Udo [cm]:67
  • Przysiad [kg]:170 x 2
  • Wyciskanie [kg]:140x2/ 120x 6/
  • Martwy ciąg [kg]:220x 3 / 240kg x1
  • Waga [kg]:86

Napisano Ponad rok temu

Mleko i jego Białka.
Mleko (krowie) jest to produkt pochodzenia zwierzęcgo. Skład takiego mleka na 100g to :
Woda-88%
Białko- 3%
Tłuszcz- od 0-3,5% (w zależności od stopnia odtłuszczenia)
Cukier mleczny- 4,7 % pondto zawiera takie pierwiastki jak
sód 48mg, potas 155mg , wapń 120 mg , fosfor 102 mg, Magnez- 12 mg.
Witaminy:
A-31 mg Wit E- 0,1mg Wit B1- 0,04 mg Wit B6- 0,1 mg Wit C- 2,0mg..
W mleku Krowim występuja 2 rodzaje Białka Kazeina 80% oraz Serwatka 20% wszystkich białek.
(Litr mleka to 24 g Kazeiny i 6 gram Serwatki.)
Kazeina:
Większośc kazeiny w mleku występuje pod postacią Miceli kazeinowych. Takie micele zawierają ok 93% białka 2,8% wapnia, 2,9% fosforu. Kzeina wytranca sie z Mleka pod postacią skrzepu.. Natomiast pozostała ciecz to serwatka. JEDYNIE KAZEINA MICELARNA jest uważana za najwartosciowszą jej forme a nie KAZEIN WAPNIA ( jak to ma miejsce w tańszych białkach mlecznych) dlatego zwracajcie uwage na skład odżywek!
Jako forma białka kazeina cechuje sie wolną kinetyką wchłaniania, dzieki ktorej uwalnia stopniowo aminokwasy (dzialanie antykataboliczne)
SERWATKA:
powstaje ona jako produkt uboczny przy wytrańcaniu sie kazein z mleka zawiera (przy np produkcij twarogu) Płyn ten ma barwe żółtawą i zawiera ok 1%białka i ok 5% laktozy (cukier mleczny.)
TO CO WIDZICIE W SKLEPACH NA PÓŁKACH Z ODŻYWKAMI to nie Serwatka ale wyodrębniony z nie 1% białka nie dajcie sie nabrac na super tanie koncentraty serwatkowe!! Są one w rzeczewistosci zwykła sproszkowaną serwatką ktora zawiera ok 10% białka ktorej daleko do koncentratów bialek serwatki!!! A pozatym 65% sproszkowanej serwatki to laktoza!
Prawdziwy koncentrat białka serwatki zawiera minimum 75% białka. JAK ODRÓŻNIC???
Prawdziwy kocentrat łatwo odróżnic od sproszkowanej serwatki na podstawie jego barwy! Proszkowana serwatka posiada zazwyczaj barwę kremową A Koncentrat białek serwatki BIAŁĄ Rowniez dzieli konsystencij Sproszkowana serwatka jest sypka i może podlegać zbryleniu. Natomias Koncentrat białek serwatki posiada PUSZYSTĄ konsytencje. Białko serwatki dostępne jest pod postacią
Koncentratów WPC
Izolatów WPI
WPC Zawiera od 75 do 80% białka.
WPI to ok 90% białka.
Wybierając proteteine serwatkową zwróć uwagę na to jakie technologie zostały zastosowane do jej produkcij często będzie to czynnik odpowiadający za RÓŻNICE W CENIE. Najlepsze sa takie technologije jak WPC, WPI, Oraz CMF.
Technologia CMF rozni się tym że odbywa sie w niskich temperaturach i nie powoduje naruszenia struktury naturalnej białek... I dlatego często mamy tak znaczącą różnice w cenie białek..
  • 0

Haroldek48
  • Moderator
  • PipPipPipPip
  • 4948 postów
  • Pomógł: 180
660
Wyśmienita
  • Lokalizacja:Dabrowa Gornicza
  • Płeć:Mężczyzna
  • Zainteresowania:Wielki Mistrz, Iron Guru Vince, Gironda, Wyznaczył droge Która zamierzam, iść..
    nikt nie mówił że będzie Łatwo!!
  • Staż [miesiące]:Od 2000 roku
  • Wzrost [cm]:175
  • Biceps [cm] :48
  • Klatka piersiowa [cm]:128
  • Pas [cm]:84
  • Udo [cm]:67
  • Przysiad [kg]:170 x 2
  • Wyciskanie [kg]:140x2/ 120x 6/
  • Martwy ciąg [kg]:220x 3 / 240kg x1
  • Waga [kg]:86

Napisano Ponad rok temu

Re: Mleko i jego Białka.
A tak dla ciekawości dodam ze istnieje pewien domowy sposów wytroncenia z mleka kazeiny.
Wystarczy wlać litr mleka do garczka dodac opakowanie twarogu. I na malutkim ogniu delikatnie podgrzewać. (nie dopuscic do wrzenia) Wtedy pięknie oddzieli síe nam kazeina od serwatki. Poczym gdy mleko zmieni si w serwatke bedzie miało jednolity żółtawy kolor, a cząsteczki kazeiny opadną na dno wtedy całośc przecedzamy. Tak bo oddzielic białko od serwatki. I w ten sposob mamy ok 65 gram czystego białka (40 z twarogu, oraz 24 g z mleka) a w płynnej serwatce zostaje nam cała laktoza z mleka... Oraz ok 6g białek serwatkowych. Jak ktoś lubi to moze wypic.,
Czasami do mikstury dodaj 2-3 jajka. Wtedy całośc sie pieknie zsiada. Mozna dodac też szczypte soli. Wtedy powstanie pyszny serek który mozna kroic na kanapki nawet. Bo po ostygnięciu robi sie twardszy.

Użytkownik Haroldek48 edytował ten post Ponad rok temu

  • 0

michał.k
  • Użytkownik
  • PipPipPip
  • 205 postów
  • Pomógł: 0
15
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Re: Mleko i jego Białka.
Po co tak kombinowac wystarczy zkaupic podpuszczke i dodac do mleka i serwatka oddzieli się od kazeiny z której powstanei skrzepu( poczytajcie o prdoukcji serów podpuszczkowych- fajny temat )

CFM -przepyw krzyżowy


Niestety nie mam dostepy do przedstawienia swoich kontrargumentów i sprostowania złej interpretacji moich wypowiedzi przez best body - szkoda że niektórzy boja się dyskusji :)

Pozdrawiam

Użytkownik michał.k edytował ten post Ponad rok temu

  • 1

Haroldek48
  • Moderator
  • PipPipPipPip
  • 4948 postów
  • Pomógł: 180
660
Wyśmienita
  • Lokalizacja:Dabrowa Gornicza
  • Płeć:Mężczyzna
  • Zainteresowania:Wielki Mistrz, Iron Guru Vince, Gironda, Wyznaczył droge Która zamierzam, iść..
    nikt nie mówił że będzie Łatwo!!
  • Staż [miesiące]:Od 2000 roku
  • Wzrost [cm]:175
  • Biceps [cm] :48
  • Klatka piersiowa [cm]:128
  • Pas [cm]:84
  • Udo [cm]:67
  • Przysiad [kg]:170 x 2
  • Wyciskanie [kg]:140x2/ 120x 6/
  • Martwy ciąg [kg]:220x 3 / 240kg x1
  • Waga [kg]:86

Napisano Ponad rok temu

Re: Mleko i jego Białka.
Tak ale w podpuszcze nie masz białka a w twarogu masz dodatkową porcie tego skladnika.
  • 0

Haroldek48
  • Moderator
  • PipPipPipPip
  • 4948 postów
  • Pomógł: 180
660
Wyśmienita
  • Lokalizacja:Dabrowa Gornicza
  • Płeć:Mężczyzna
  • Zainteresowania:Wielki Mistrz, Iron Guru Vince, Gironda, Wyznaczył droge Która zamierzam, iść..
    nikt nie mówił że będzie Łatwo!!
  • Staż [miesiące]:Od 2000 roku
  • Wzrost [cm]:175
  • Biceps [cm] :48
  • Klatka piersiowa [cm]:128
  • Pas [cm]:84
  • Udo [cm]:67
  • Przysiad [kg]:170 x 2
  • Wyciskanie [kg]:140x2/ 120x 6/
  • Martwy ciąg [kg]:220x 3 / 240kg x1
  • Waga [kg]:86

Napisano Ponad rok temu

Re: Mleko i jego Białka.
Tak ale w podpuszcze nie masz białka a w twarogu masz dodatkową porcie tego skladnika.
  • 0

pit86

pit86
  • Zabanowany(a)
  • PipPipPipPip
  • 5640 postów
  • Pomógł: 39
  • Lokalizacja:Sweden
  • Płeć:Mężczyzna
  • Zainteresowania:Kulturystyka, wędkarstwo
  • Staż [miesiące]:coś około tyle że styka
  • Wzrost [cm]:180
  • Wyciskanie [kg]:155
  • Martwy ciąg [kg]:170
  • Waga [kg]:83

Napisano Ponad rok temu

Re: Mleko i jego Białka.
a białko z twarogu przyswajalne jest w 48 % więc jak juz liczycie to połowe tego co jest napisane na opakowaniu

pzdr ;)

nol9.jpg

www.massagepeter.se


Haroldek48
  • Moderator
  • PipPipPipPip
  • 4948 postów
  • Pomógł: 180
660
Wyśmienita
  • Lokalizacja:Dabrowa Gornicza
  • Płeć:Mężczyzna
  • Zainteresowania:Wielki Mistrz, Iron Guru Vince, Gironda, Wyznaczył droge Która zamierzam, iść..
    nikt nie mówił że będzie Łatwo!!
  • Staż [miesiące]:Od 2000 roku
  • Wzrost [cm]:175
  • Biceps [cm] :48
  • Klatka piersiowa [cm]:128
  • Pas [cm]:84
  • Udo [cm]:67
  • Przysiad [kg]:170 x 2
  • Wyciskanie [kg]:140x2/ 120x 6/
  • Martwy ciąg [kg]:220x 3 / 240kg x1
  • Waga [kg]:86

Napisano Ponad rok temu

Re: Mleko i jego Białka.
Michał.k to napisz nowy temat co do sprostowania swoich wypowiedzi bo jestem ciekawy.. Bo temat nie powietm był ciekawy pozdro:-)
  • 0

michał.k
  • Użytkownik
  • PipPipPip
  • 205 postów
  • Pomógł: 0
15
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Re: Mleko i jego Białka.
  • Proszę sobie sprawdzić że przy produkcie podawane są różne procesy technologiczne, ja akurat sprawdzałem w sklepie w którym podane było inaczej niź na stronie Scitec Zgadza się mieso jest bogate w glicyne i proline w dużych ilościach, nie podałem też nigdzie że producent wzbogaca swoje aminokwasy syntetyczne w celu podbicia zawartości białka(azotu) w produkcie. Pytanie teraz nasuwa się się czy faktycznie czy surowiec pozyskiwany jest albuminy wołowej? Czy to tylko chwyt marketingowy ? Kreatyna występuje w mięsie ale koszt jego pozysku byłby bardzo drogi, w jaki sposób oni pozyskują ta kreatynę i resztę składników do odzywki? Temat jest bardzo ciekawy tym bardziej że liczba oszustw w tej branży jaką nam zapodają firmy które wypuszczają produkty jest ogromna.
Rozmawiamy o odzywkach nie o produktach spożywczych ale jak widać przy procesach technologicznych dochodzi do zmiany w składzie względem surowca czystego(mleko/mięso).
Niektóre aminokwasy wchłaniają siew formie wolnej bezpośrednio, natomiast pewne w formie di i tri peptydów zostają rozbijane dopiero w enterocytach. Polecam sprawdzić w fizjologii człowieka Traczyka cos koło 800strony. Zresztą nawet produkt hydrolizat jest rozbity na osiem( i mniej) wiązań – nei ma potrzeby dawania form wolnych aminokwasów, takie wykorzystuje się tylko do wlewów do żylnych.
Pisane na szybkosc :) jak cos moge wyjasnic pewne nie scisłosci - prosze nie pisac ze pisze głupoty bo smiesza mnie takie wypowiedzi :)

Pozdrawiam

Użytkownik michał.k edytował ten post Ponad rok temu

  • 0

pit86

pit86
  • Zabanowany(a)
  • PipPipPipPip
  • 5640 postów
  • Pomógł: 39
  • Lokalizacja:Sweden
  • Płeć:Mężczyzna
  • Zainteresowania:Kulturystyka, wędkarstwo
  • Staż [miesiące]:coś około tyle że styka
  • Wzrost [cm]:180
  • Wyciskanie [kg]:155
  • Martwy ciąg [kg]:170
  • Waga [kg]:83

Napisano Ponad rok temu

Re: Mleko i jego Białka.
Michał chyba temat pomyliłeś albo mi się wydaje albo tamten jest już zamkniety

nol9.jpg

www.massagepeter.se


Haroldek48
  • Moderator
  • PipPipPipPip
  • 4948 postów
  • Pomógł: 180
660
Wyśmienita
  • Lokalizacja:Dabrowa Gornicza
  • Płeć:Mężczyzna
  • Zainteresowania:Wielki Mistrz, Iron Guru Vince, Gironda, Wyznaczył droge Która zamierzam, iść..
    nikt nie mówił że będzie Łatwo!!
  • Staż [miesiące]:Od 2000 roku
  • Wzrost [cm]:175
  • Biceps [cm] :48
  • Klatka piersiowa [cm]:128
  • Pas [cm]:84
  • Udo [cm]:67
  • Przysiad [kg]:170 x 2
  • Wyciskanie [kg]:140x2/ 120x 6/
  • Martwy ciąg [kg]:220x 3 / 240kg x1
  • Waga [kg]:86

Napisano Ponad rok temu

Re: Mleko i jego Białka.
Zamknięty czy nie. Nieważne.. Ale chłopak pisze z sensem. Pozdr.
Ps a jak ten bilans azotowy ma sie do Tauryny??
  • 0

michał.k
  • Użytkownik
  • PipPipPip
  • 205 postów
  • Pomógł: 0
15
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Re: Mleko i jego Białka.
pit86 - twój kolega z forum prosił abym sie ustosunkował do tamtego tematu, ktory ktoś zablokował, z nie wiadomego powodu


Tauryna w 100g ma cos koło 13g azotu! Czesto spotyka sie dodatek tauryny i gliciny syntetycznej do odzywek bo są tańsze i podbijają zawartosc białka (azotu), to samo tyczy sie kreatyny która daje w 100g az 32g azotu. Teraz sparwdz sobie cene WPC. Sprawdz cene tauryny, sprawdz cene glicyny i sparwdz cenę kreatyny i masz odp. dlaczego tak chetnei producenci dodają do swoich produktów wyzej wymienione dodatki.

Jesli macie amingoram to mozecie wylizczyć zawartosc białka - prosta sprawa

Pozdrawiam
  • 0

michał.k
  • Użytkownik
  • PipPipPip
  • 205 postów
  • Pomógł: 0
15
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Re: Mleko i jego Białka.
-Podałem ze powstaje w wymianie jonowej ponieważ tak znalazłem kilku sklepach podane inne informacje- polecam sprawdzić , zresztą na produkcie nie ma podanego aminogramu z tego co widzę sensu się nad tym produktem nie musze zastanawiać bo nigdy go nie będę kupował J
-Tak zgadza sie odzywka na bazie serwatki znacznie różni się od tej powstałej na bazie „miesa” – napisałem tylko że ta z serwatki ma znacznie korzystniejszy aminogram (mowie tylko o odzywkach) – a jeden kolegów przedstawił swoje zdanie gdzie przedstawił opinie ze glicyna jest mu tez potrzebna . Ja w następnej wypowiedzi, przedstawił jaki wpływ ma wybrany aminokwas an poziom białka(azotu). Tak uważam ze stosunek składu do ceny jest do bani(zwracam głównie uwagę an aminogram przede wszystkim)to ze ma 90% białka to jest najmniej ważne ponieważ to glicyna ogromnie nabija zawartość azotu na etykiecie przedstawia się to jako białko). Zdecydowanie korzystniejsze punktu budowy masy mięśniowej będzie podbicie tej ilości azotu np.; aminokwasami rozgałęzionymi. Tak jeśli i chciał byś pozyskać aminokwasy/kreatynę z mięsa to koszt takiego procesu jest ogromny zobacz na ceny mięsa, a ceny serwatki (odpad przy produkcji sera)- Naparwde czytaj dokałdnei co pisze, nie wybiórczo bo całkowicie źle interpretujesz to co chciałem przekazać .
- Glutamina- Fizjologia człowieka –Traczyka przeczytaj – tam jest przedstawione wchłanianie białek.

- o azocie piszę bo gra to kluczowa role w wliczaniu białka, stosują ja producenci odzywek, przy przedstawianiu swoich etykiet J

Pozdrawiam
  • 0

Haroldek48
  • Moderator
  • PipPipPipPip
  • 4948 postów
  • Pomógł: 180
660
Wyśmienita
  • Lokalizacja:Dabrowa Gornicza
  • Płeć:Mężczyzna
  • Zainteresowania:Wielki Mistrz, Iron Guru Vince, Gironda, Wyznaczył droge Która zamierzam, iść..
    nikt nie mówił że będzie Łatwo!!
  • Staż [miesiące]:Od 2000 roku
  • Wzrost [cm]:175
  • Biceps [cm] :48
  • Klatka piersiowa [cm]:128
  • Pas [cm]:84
  • Udo [cm]:67
  • Przysiad [kg]:170 x 2
  • Wyciskanie [kg]:140x2/ 120x 6/
  • Martwy ciąg [kg]:220x 3 / 240kg x1
  • Waga [kg]:86

Napisano Ponad rok temu

Re: Mleko i jego Białka.
Hmm a może mi ktoś wyjaśnic jak to jest możliwe ze będac kiedyś w sklepie ogladałem puszke z kreatyna pewnej znanej firmy i cztając skład było napisane tam 100% kreatyny monohydrat aletmniejsza o to
czytając dalej pisło tak na 100g kretyna 100g, T- 0 g Wegle 0 gram. A BIAŁKO- 122 gramy bodjrze! Wiec tu pytanie jak do u.ja. Cos co warzy 100 g moze miec ponad 100g białka? ? Może mi to ktoś wyjasnić według mnie to jest nie możliwe ale, moze na krete jest jakiś inny przelicznik?
  • 0

michał.k
  • Użytkownik
  • PipPipPip
  • 205 postów
  • Pomógł: 0
15
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Re: Mleko i jego Białka.
To jest to co pisze własnie cały zcas o bilansie azotowym :)
100g kreatyny zawiera 32g azotu wiec
32x6,25g= chyba 200 jak dobrze licze :)
Licza to z wzoru kjedahla- mozliwe ze w przyapdku kretyny liczy sie inaczej, abdz był dodatek innych skałdników :)

to samo jest z aminokwasami :)

Pozdrawiam

Użytkownik michał.k edytował ten post Ponad rok temu

  • 1

Jozef230
  • Ekspert
  • PipPipPipPip
  • 1739 postów
  • Pomógł: 3
113
Bardzo Dobra
  • Lokalizacja:kujawsko-pomorskie
  • Płeć:Mężczyzna
  • Zainteresowania:sport,kulturystyka, biznes,filmy, muza
  • Staż [miesiące]:60
  • Wzrost [cm]:184
  • Biceps [cm] :38.5
  • Klatka piersiowa [cm]:jescze nie taka
  • Pas [cm]:za duzo
  • Udo [cm]:61
  • Przysiad [kg]:100x4
  • Wyciskanie [kg]:100
  • Martwy ciąg [kg]:130x3
  • Waga [kg]:78-79

Napisano Ponad rok temu

Re: Mleko i jego Białka.
Ale z was mózgi japitole! To ogólnie lykamy te odżywki białkowe czy lepiej aminokwasy? Czy marketing chwyta nas w sidła? Qwa tak być nie może! Przecież jesteśmy od nich "więksi":)
  • 0

Haroldek48
  • Moderator
  • PipPipPipPip
  • 4948 postów
  • Pomógł: 180
660
Wyśmienita
  • Lokalizacja:Dabrowa Gornicza
  • Płeć:Mężczyzna
  • Zainteresowania:Wielki Mistrz, Iron Guru Vince, Gironda, Wyznaczył droge Która zamierzam, iść..
    nikt nie mówił że będzie Łatwo!!
  • Staż [miesiące]:Od 2000 roku
  • Wzrost [cm]:175
  • Biceps [cm] :48
  • Klatka piersiowa [cm]:128
  • Pas [cm]:84
  • Udo [cm]:67
  • Przysiad [kg]:170 x 2
  • Wyciskanie [kg]:140x2/ 120x 6/
  • Martwy ciąg [kg]:220x 3 / 240kg x1
  • Waga [kg]:86

Napisano Ponad rok temu

Re: Mleko i jego Białka.
Czyli co jeśli dostarcze np 10 g bcaa w tym 5g leucyny i po 2,5grama pozostałych to według tej metody ile dostarcze Białka?? Możesz mi to wyliczyc?
  • 0

michał.k
  • Użytkownik
  • PipPipPip
  • 205 postów
  • Pomógł: 0
15
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Re: Mleko i jego Białka.
Haroldek48

sparwdz sobie w tabelach ile jeden gram kazdego aminokwasu(leucyna/izoleucyna/walina) dostarzca azotu tam zazwyzcaj jest podane na 1g :)BCAA nei ma sensu wliczac do białek :)

Jozef230

Jelsi łykasz aminokwasy- czyli chcesz miec te "prawdziwe" to musi pisac ze powstała na bazie hydrolizy np; koncentratu białak serwatkowego.

Pozdrawiam

Użytkownik michał.k edytował ten post Ponad rok temu

  • 0

Haroldek48
  • Moderator
  • PipPipPipPip
  • 4948 postów
  • Pomógł: 180
660
Wyśmienita
  • Lokalizacja:Dabrowa Gornicza
  • Płeć:Mężczyzna
  • Zainteresowania:Wielki Mistrz, Iron Guru Vince, Gironda, Wyznaczył droge Która zamierzam, iść..
    nikt nie mówił że będzie Łatwo!!
  • Staż [miesiące]:Od 2000 roku
  • Wzrost [cm]:175
  • Biceps [cm] :48
  • Klatka piersiowa [cm]:128
  • Pas [cm]:84
  • Udo [cm]:67
  • Przysiad [kg]:170 x 2
  • Wyciskanie [kg]:140x2/ 120x 6/
  • Martwy ciąg [kg]:220x 3 / 240kg x1
  • Waga [kg]:86

Napisano Ponad rok temu

Re: Mleko i jego Białka.
Czyli jak dobrze rozumiem jeśli np na moich aminokwasach (bcaa) nie pisze ze powstały np na bazie hydrolizy białek serwatki to znaczy ze nie są prawdziwe??
  • 0

michał.k
  • Użytkownik
  • PipPipPip
  • 205 postów
  • Pomógł: 0
15
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Re: Mleko i jego Białka.
Mówiłem o całym kompleksie aminokwasów - te popularne produkty o naziw AMINO muszą zawierać ze zostały otzrymane w procesie hydrolizy np; koncentratu białka serwatkowego, białka sojowego, białka jaj, bad zizolatu któregos z tych itd. Ale musi byc hydrolizat, jelsi nie to macie zwykły koncentrat lub izolat zapakowany w kapsułki!!! CZYTAĆ ETKIETY :)
Hydrolizat - powstaje po przez dodanie enzymu który tnie wiazania miedyz białkami(czyli robi prace która wykonuje nas zukł. trawienny z tym ze po za organizmem) potem enzym jest usuwany i otrymujemy gotowy produkt - zazwyzcaj w hydrolziacie zostają aminokwasy rozerwane co 8-6 wiazań miedzy aminowkasmi nie am sensu usuwac wszytkich bo jest to proces technologiczny drozszy( ale nie jestem pewien-czy drozszy) a nie ma sensu podawac pojedynczych form. Niektóre formy aminokwasów wchłaniaja sie bezposrednio w pojedynczej formie a niektóre w enterocytach(di tri heksa peptydy) sa rozkładane przez enteropeptydaze do form prostych i zyła wrotną wedrują do watroby.

BCAA - powstaje z melasy(produkt uboczny przy pozyskiwaniu cukru z buraka cukrowego)- tam wszytko jest OK :)

Pozdrawiam
  • 0

Haroldek48
  • Moderator
  • PipPipPipPip
  • 4948 postów
  • Pomógł: 180
660
Wyśmienita
  • Lokalizacja:Dabrowa Gornicza
  • Płeć:Mężczyzna
  • Zainteresowania:Wielki Mistrz, Iron Guru Vince, Gironda, Wyznaczył droge Która zamierzam, iść..
    nikt nie mówił że będzie Łatwo!!
  • Staż [miesiące]:Od 2000 roku
  • Wzrost [cm]:175
  • Biceps [cm] :48
  • Klatka piersiowa [cm]:128
  • Pas [cm]:84
  • Udo [cm]:67
  • Przysiad [kg]:170 x 2
  • Wyciskanie [kg]:140x2/ 120x 6/
  • Martwy ciąg [kg]:220x 3 / 240kg x1
  • Waga [kg]:86

Napisano Ponad rok temu

Re: Mleko i jego Białka.
Czytać etykiety a czytać ze zrozumieniem to jest różnica. Trzeba wiedzieć co sie czyta.. A producęci specialnie piszą tak zeby z jednej strony było napisane zgodnie z wymogami, a z drugiej zeby nie było zrozumiałe dla zwykłego klienta.! I sprzedawcy o tym dobrze wiedzą. Ale nie mowią o tym bo to wiadomo ze z tego żyja. A klient nieswiadomy kupi. A to dla nich zarobek.ja w swoim życiu jadłem jvz naprawde duzo suplemętow. Kreatyny począwszy od czeskich, po Amerykańskie. Przez Uniwersala, po Polskie Megabole, Olipy... I kratyna kreatynie nie równa.. To samo tyczy sie róznych innych suplemętów taka jest prawda że ponad 90% suplemetów na rynku nie działa. A jak już coś działa to najlepiej wycofać i zakazac! Jak to miało miejsce w przypadku choćiażby Geraminy. Albo Efedrynki. A dla porównania hormon o nazwie DHEA. Można bez problemu kupić niemal w każdej aptece bez żadnej recepty. A gdy pewna firma użyła tego hormnu jako "bonus" w swoich odżywkach zrobiła sie wielka afera! A wiadomo DHEA. To DOPING! (pohodna testosteronu) a mimo to nikt tego nie zakazuje w wolnej sprzdażyt a wracając do tematu to jak niewiadomo o co chodzi to chodzi o pieniądze. Wystarczy ze jakaś "mądra " głowa coś pierdnie ze coś dziala to jvż producęci wypuszczaja na rynek coraz to lepsze suplemety" i trzepią kase na naiwnych klientach! A problem jest tym bardziej że działania suplemetów nikt nie musi udowadniać. W przeciwienstwie do leków! Leki muszą przejśc pewien szereg testów zanim zostana dopuszczone do sprzedaży! A wracając do supli to jesli już sa badania to są sponsorowane przez producętow a co to oznacza?? Chyba nie musze o tym pisac! Tak samo jest z reklamami posawią zdięcie z "wielkim" gościem i reklamuja dany produkt a jemu za to płaca. A często i gęsto jest tak ze ten gośc nawet nie wie jak ten suplemęt wyglada! Tak jak widać wszystko nakręca Pieniądz!! Ale taki mamy swiat. Wszystko na banknotach jest oparte..
  • 0



Podobne tematy Zwiń

  Temat Forum Autor Podsumowanie Ostatni post

Użytkownicy przeglądający ten temat: 2

0 użytkowników, 2 gości, 0 anonimowych

Ikona FaceBook

10 następnych tematów

Plany treningowe i dietetyczne
 

Forum: 2002 : 2003 : 2004 : 2005 : 2006 : 2007 : 2008 : 2009 : 2010 : 2011 : 2012 : 2013 : 2014 : 2015 : 2016 : 2017 : 2018 : 2019 : 2020 : 2021 : 2022 : 2023 : 2024