PAM Original Olej - Bezkaloryczny preparat do smażenia w sprayu. Bardzo wydajny, świetny do smażenia, pieczenia i jako dodatek do sałatek, zapobiega przywieraniu potraw. Doskonały dla osób, które muszą ograniczyć ilość tłuszczy w diecie. Czasem aż żal ogarnia, gdy się patrzy na ludzi, którzy zamiast napawać się smakiem życia pod każdą postacią, umartwiają się za pomocą stosowanej w kulturystyce drakońskiej diety. Diety, która pozwala wprawdzie przeżyć, ale żyć pełnią życia to już na pewno nie. I właśnie w sukurs sfrustrowanym degustatorom gotowanych piersi z kurczaka przyszli twórcy wystrzałowego oleju PAM Charakterystyka Oleju do smażenia PAM Original.
Olej do smażenia PAM jest znakomity choćby dlatego, że go się nie wlewa, ale "psika" z atomizera. Wystarczy jeden strzał, aby usmażyć np. jajecznicę bez tłuszczu. Olej ten zasługuje niewątpliwie na wysoką ocenę wśród osób, które z różnych względów eliminują z diety tłuszcz. PAM to swego rodzaju hit gastronomiczny. Producentom amerykańskim udało się wyprodukować "tłuszcz bez tłuszczu". Dosłownie, bo za surowiec posłużyły składniki, które z natury swojej są tłuste: olej rzepakowy, olej palmowy, olej kokosowy i lecytyna sojowa.
Powstawanie beztłuszczowego oleju do smażenia.
Aby osiągnąć zamierzony skutek, a tym samym stworzyć produkt do beztłuszczowego smażenia potraw, naukowcy użyli etanolu, jako rozpuszczalnika oraz obojętnego gazu do utrzymywania konsystencji lotnej. W rezultacie powstał olej niekonwencjonalny, za to pod każdym względem nieszkodliwy. W jednym pojemniku mieści go się tyle, że, jak zapewnia producent, wystarczy na około 1117 użyć (jedną porcję 0,25g uzyskuje się w czasie 1/4 sekundy). Ze zdziwieniem obserwujemy, jak beztłuszczowy olej wydobywa się z naczynia pod postacią sprayu. Identycznie jak popularny dezodorant.
Jak stosować beztłuszczowy olej do smażenia Pam Original?
Jedno naciśnięcie czubka atomizera nie powinno trwać dłużej niż 1/4 sekundy. Wystarczy czasu, aby produkt osiadł na całej powierzchni patelni. Rozpyla go się z odległości 15 cm. Na pokrytej olejem PAM patelni można usmażyć wszystko, na co ma się ochotę, nie podwyższając jednocześnie poziomu cholesterolu w organizmie powyżej tego, jaki pochodzi ze smażonych produktów. Co ciekawe, olej ten doskonale nadaje się do opryskiwania kawałków mięsa przed grillowaniem.
Jedz zdrowiej z olejem Original firmy Pam.
W przeciwieństwie do tłuszczów takich jak np. masło, którego nie powinno używać się do smażenia, ponieważ podczas nagrzewania wydziela niebezpieczne węglowodory, olej PAM jest zupełnie bezpieczny. Łyżka stołowa masła zawiera 11,5 g tłuszczu i wytwarza 104 kalorie, łyżka oleju standardowego odpowiednio 13,6 g i 122 kalorie. Tymczasem PAM nie zawiera ani grama tłuszczu, nie przyczynia się do wytwarzania cholesterolu w organizmie - jest ulotny w szerokim tego słowa znaczeniu, a zarazem nadaje potrawom smak. Nie ma też żadnego wpływu na zapach smażonego surowca, bo nie jest odczuwalny. Można powiedzieć, że smaży "anonimowo".
Kto powinien zadbać, aby olej PAM zaistniał w domowej spiżarce?
Na pewno jest to produkt szczególnie przydatny dla osób, które stosują "nałogowo" typową dietę kulturystyczną, a zarazem nie chcą utracić nic ze smaku, jaki może dać potrawa smażona lub grillowana. Jest rzeczą normalną, że osoby otyłe wystrzegają się tłuszczu, aby nie fundować sobie nadmiaru kalorii oraz nie podwyższać poziomu LDL we krwi. W kontakcie z olejem PAM każdy kulturysta może swoje obawy odłożyć na bok.