Wpadłem na pomysł aby zrobić temat o warzywach i na co poszczególne warzywa wpływają

RZODKIEW- ma wiele właściwości leczniczych: poprawia trawienie, czynności wątroby, a sok z rzodkwi wpływa korzystnie na porost włosów.
Rzodkiewki są polecane osobom cierpiącym na niedokrwistość, a także stosującym diety odchudzające.
SAŁATA- jest niskokalorycznym, lekkim i bardzo zdrowym warzywem. Ponad 90% jej składu to woda, ale też pełnowartościowe składniki odżywcze. Warto jeść świeże, młode listki sałaty, najwięcej latem, gdy sezon na nie w pełni. Są podstawą niskokalorycznej diety i kuracji odchudzających. Mają znikome ilości kalorii (ok. 15 kcal w 100g), za to dużo cennych składników odżywczych: żelaza, wapnia, magnezu i potasu, a także witamin: A, E i D, C, B9 i kwasu foliowego (bardzo cenny dla kobiet w ciąży, ale nie tylko). Listki sałaty bogate są także w antyoksydanty takie jak karotenoidy, polifenolokwasy czy flawonoidy, które nie tylko chronią przed wolnymi rodnikami, lecz także wspomagają układ krążenia.
OGÓREK-Ogórek w swoim składzie zawiera małe ilości witamin z grupy B, prowitaminę A i C. Są niskokaloryczne (dzięki małej zawartości cukrów i innych węglowodanów), dlatego idealne są jako dodatek do diety odchudzającej. Zawartość cukrów w ogórkach wynosi od 1 do 2,5%. Od zawartości cukrów zależy udany proces kwaszenia lub konserwowania. W ogórkach znajdują się niewielkie ilości białka i liczne sole mineralne. Zawierają dużo potasu, sodu, wapnia, magnezu, żelaza, fosforu, siarki, krzemu i chloru. Ogórek w kryterium zawartości soli zasadowych przewyższa inne warzywa. Dlatego działa odkwaszająco na sok żołądkowy.
Papryka- wspomaga uwalnianie kwasów tłuszczowych i adrenaliny. Przyspiesza metabolizm, spalanie tłuszczu i syntezę białek.
Kalafior i sałata- te dwa smaczne warzywa wpływają na obniżenie poziomu estrogenu, co zmniejsza retencję wody w organizmie i przyspiesza proces spalania tkanki tłuszczowej. Niski poziom estrogenu podwyższa także poziom testosteronu.
Fasola- warzywo, które każdy paker powinien znać i od dawna mieć w swoim jadłospisie. Zawiera dużo błonnika i białka, Idealny wybór dla kulturysty, warto sięgnąć praktycznie po każdy rodzaj fasoli w zależności od upodobaą. Wystarczy mieszać fasolę z szybko spalającymi się węglowodanami, np. z ryżem, żeby już mieć szybką i pożywną potrawę dla kulturysty. Taka potrawa jest dobra zwłaszcza przed treningiem, aby zapewnić większą ilość energii.
Marchewka– mało kalorii, za to bogactwo beta-karotenu, który wspomaga system odpornościowy. Nikomu nie trzeba tłumaczyć, co oznacza słaba odporność organizmu – podatność na kontuzje, choroby, spowalnia także procesy regeneracji.
Szpinak- nie tylko bohater kreskówek Popeye czerpał swoją siłę ze szpinaku – wy też możecie. Zarówno grzyby świeże, pieczarki jak szpinak zawierają dużo chromu, który chroni tkankę mięśniową podczas diety. Szpinak zawiera także sporo beta-karotenu i witaminy E, która z kolei ma wpływ na procesy regeneracji.
Czosnek i cebula– może to wyda się dziwne, ale oba te warzywa spożywane razem z fat burnerami znacznie poprawiają zdolność organizmu do spalania kalorii i poprawiają efekt działania tego typu suplementów – dobre podczas odchudzania.
Pomidor- Pomidor składa się w 93 procentach z wody, więc doskonale sprawdza się w dietach. Ma stosunkowo mało kalorii, ale zawiera błonnik, dzięki któremu czujemy się syci. Pomidor dostarcza także potasu, który jest niezbędny dla prawidłowego funkcjonowania serca a także pomoże pozbyć się obrzęków.
Seler- Zawiera dużo witamin (C, z grupy B, PP, E, beta karoten) i składników mineralnych (potas, wapń, cynk, magnez, fosfor, żelazo). Seler działa lekko moczopędnie, przyczynia się do oczyszczania organizmu, pobudza także apetyt i poprawia trawienie. Dużo zalet ma także seler naciowy, dobry do surówek i pogryzania, jednak nie wszyscy lubią jego specyficzny smak.
Prosze o dopisywanie warzyw
