Śniadaniowe alternatywy
Napisano Ponad rok temu
Rozumne osoby zamiast tłustej kiełbasy jedzą smaczne i chude jej odpowiedniki. Trzy kawałki tradycyjnej kiełbasy wieprzowej zawierają aż 19 g tłuszczu ? z czego 7 g to złe tłuszcze nasycone - i 8 g białka. Taka porcja dostarcza 210 kcal i aż 500 mg sodu. Porównajmy to z trzema kawałkami ?chudej" kiełbasy wieprzowo-wołowej. Ma ona znacznie mniej tłuszczu, bo zaledwie 1,5 g, z czego nasycone jest 0,5 g. Zawiera podobną ilość białka - 10 g, a tylko 60 kcal. Niestety, zawartość sodu nadal jest wysoka: aż 400 mg. Te chude kiełbaski często są poddane wstępnej obróbce, dlatego bez trudu można je odgrzać w kuchence mikrofalowej na szybkie śniadanko. Inną możliwością jest kiełbasa z indyka. Występuje w wielu rodzajach. Jeden z nich zawierał w trzech kawałkach 9 g tłuszczu, 150 kcal, 13 g białka i 645 mg sodu.
Jeśli chcesz rozszerzyć śniadaniowy jadłospis, spróbuj chudych wędzonych kiełbasek, podawanych zazwyczaj na obiad lub kolację. Są one większe niż kiełbaski śniadaniowe, w sklepie zazwyczaj można je znaleźć w dziale chłodniczym. Chuda wersja wędzonej kiełbasy, zawierająca chude mięso indycze, wołowe i wieprzowe ma tylko 2,5 g tłuszczu (Ig nasyconego), 7 g białka i 480 mg sodu. Ostatni szał to ?kiełbaski smakosza" zawierające różne dodatki smakowe typu kurczę z jabłkiem, indyk z koprem, kurczę z papryką i cebulą. Porcja 50 g zawiera nieco więcej tłuszczu (7 g, w tym 2 g nasyconego), ale mniej sodu (300 mg) i 8 g białka.
Jeśli chodzi o bekon, to istnieje mniejsza różnorodność ? można wybrać bekon zwykły lub z indyka. Chrupiący, przysmażony bekon wieprzowy na I szczęście trochę mniej zatyka tętnice niż zwykła kiełbasa. Dwa plasterki zwykłego bekonu zawierają 6 g tłuszczu (2 g nasyconego), 8 g białka, 70 kcal i 290 mg sodu. Dwa plasterki bekonu z indyka mają średnio tylko l 2g tłuszczu (0,5 g nasyconego), 6 g białka, 70 kcal i 280-1 600 mg sodu (poszczególne rodzaje bardzo się różnią pod tym względem). Choć nic nie jest w stanie dorównać smakowi i konsystencji zwykłego bekonu (ten z indyka jest nieco gumowaty), to bekon z indyka może I dostarczyć znakomitego białka do omletu czy jajecznicy.
Nie udzielam pomocy na PW / PM / Priv. Wszelkie pytania proszę pisać na forum, w temacie otrzymasz więcej opinii.
Podobne tematy
Temat | Forum | Autor | Podsumowanie | Ostatni post | |
---|---|---|---|---|---|
Płatki sniadaniowe/musli |
Inne sporty |
|
|
||
Doping i jego alternatywy |
Artykuły i Ciekawostki |
|
|
||
Alternatywy ĆwiczeńProszę o podanie alternatywnych ćwiczeń |
Trening dla początkujących |
|
|
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
Dieta CKD - prawdziwy spalacz tłuszczu
EXPERTO - Ponad rok temu
-
Do oceny dieta
- Ponad rok temu
-
Moja dieta do oceny
- Ponad rok temu
-
dieta do kurecji?
- Ponad rok temu
-
Osiem zasad dotyczących węglowodanów
EXPERTO - Ponad rok temu
-
Ładowanie węglowodanami
EXPERTO - Ponad rok temu
-
Zasady odżywiania
EXPERTO - Ponad rok temu
-
Przetapianie rdzenia
EXPERTO - Ponad rok temu
-
Kiedy powinieneś karmić swoje mięśnie ?
EXPERTO - Ponad rok temu
-
Dobrodziejstwo dla człowieka - woda
EXPERTO - Ponad rok temu