Skocz do zawartości


Zdjęcie

Low Carb, Ketoza, Ketony - wszystko na temat


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
4 odpowiedzi w tym temacie

aniajlover
  • Moderator
  • PipPipPipPip
  • 2328 postów
  • Pomógł: 58
150
Bardzo Dobra
  • Lokalizacja:Puławy
  • Płeć:Kobieta
  • Zainteresowania:Kulturystyka naturalna, fitness,body-building kobiet, dieta LC, LCHF,
  • Staż [miesiące]:nadal coraz więcej

Napisano 2 tygodni temu

Low Carb, Ketoza, Ketony - wszystko na temat

Dlaczego dieta niskowęglowodanowa musi zawierać dużo tłuszczu?

Low-Carb-Center-768x292-300x114.jpg

 

Czym zastąpić na diecie low-carb (niskowęglowodanowa) węglowodany – białkiem czy tłuszczami?

A jeśli tłuszczami, to jakimi?

Węglowodany powinny być zastąpione tłuszczami – i to głównie pochodzenia zwierzęcego. Nasze ciało używa węglowodanów tylko do jednego celu – dostarczenia energii. Kiedy ograniczymy węglowodany, energia musi pochodzić z innego źródła. Wybory są dwa – białka lub tłuszcze.

 

Ani glukoza ani tłuszcz nie są paliwem dla komórek – jest nim ATP

Żywe organizmy produkują energię niezbędną do życia na dwa sposoby: poprzez fermentację, nie potrzebują tlenu. Inny sposób to sposób tlenowy. Kiedy wdychamy powietrze, płuca pozyskują z niego tlen i przekazują go do krwiobiegu, który rozprowadza go po całym ciele. Mitochondria – małe „siłownie” wytwarzające większość energii w naszym ciele używają tlenu. To proces oddychania (respiracji). I to one wytwarzają ATP.

 

Więc który materiał bazowy jest najlepszy?

Które źródło jest najzdrowsze? Mamy 3 warianty:

 

  • glukoza pochodząca głównie z węglowodanów – choć białka również mogą być na nią przetwarzane, gdy jest to niezbędne,
  • tłuszcze z pożywienia i z tkanki tłuszczowej,
  • ketony będące wynikiem metabolizmu tłuszczów.

AAMABADGAAoAAQAAAAAAAAvzAAAAJGM5YmIyZWMw

 

Nie wszystkie komórki naszego ciała używają tego samego paliwa

• Tłuszcz najbardziej lubią te, które mają wiele mitochondriów – np. mięśnie serca. Mogą one wytwarzać energie z tłuszczów, glukozy, jak i ketonów – ale mając wybór – wybiorą tłuszcze.
• Komórki które nie używają tłuszczów mają do wyboru glukozę albo ketony – i mając  taki wybór wybiorą ketony. One także mają mitochondria.
• Ale mamy też komórki które mitochondriów nie maja dużo lub wcale – np. białe krwinki, jądra, części nerek, czerwone krwinki (w ogóle nie mają) jak również część komórek oka (siatkówka). Zależą one całkowicie od glukozy i musi być im ona dostarczona.

 

Oznacza to, że kiedy ograniczamy węglowodany, większość energii musi pochodzić z kwasów tłuszczowych oraz z wytwarzanych z nich ketonów, a znacznie mniej energii pochodzi z glukozy.

 

Źródła glukozy

Po pierwsze organizm musi posiadać odpowiednią ilość energii, by utrzymać najważniejsze ograny zależne od glukozy.

Zaliczyć by do nich można mózg i centralny układ nerwowy – które pochłaniają od 20 do 50% całej energii organizmu w czasie spoczynku. mózg potrafi wykorzystywać również ciała ketonowe pochodzące z tłuszczów.

 

Nasz organizm potrzebuje stałego dowozu protein, by utrzymać odpowiednio zdrową strukturę – wymaga to dziennej podaży białka rzędu 1 – 1,5 g na 1 kg beztłuszczowej masy ciała.

Białko powyżej tej dawki zostanie wykorzystane do produkcji glukozy.
Białko z pożywienia jest przetwarzane na glukozę z wydajnością ok. 58%, co oznacza, że ze 100 g białka może powstać 58 g glukozy (proces glikogenezy). W czasie długotrwałej głodówki glicerol powstały w wyniku rozpadu trójglicerydów z tkanki tłuszczowej może stanowić ok. 20% glikogenezy. Tkanka tłuszczowa ma postać trójglicerydów – które zbudowane są z 3 kwasów tłuszczowych i glicerolu. Kwasy tłuszczowe użyte są bezpośrednio jako paliwo, pozostawiając glicerol, który jednak nie zostanie zmarnowany. Stanowi on ok. 10% wagi trójglicerydów i 2 molekuły glicerolu łączą się, by stworzyć 1 molekułę glukozy – tym samym stanowiąc jej źródło.

e6778a2535644560bf9554ed5dedb95d.jpeg

 

 

Korzyści płynące z pozyskiwania energii z tłuszczu i ketonów

 

Wielu ludzi sądzi, ze dieta niskowęglowodanowa oparta jest na białku. To nieprawda. Wszystkie oparte na mięsie diety (mięsożerców) – spożywane czy to przez ludzi, czy przez zwierzęta – są bardziej tłuszczowe niż białkowe, ze stosunkiem ilości kalorii pochodzących z tłuszczów do kalorii z białek jak 80% (T) do 20% ( B). Podobnie – podstawowym paliwem na diecie niskowęglowodanowej powinny być tłuszcze pozyskiwane z pożywienia i tkanki tłuszczowej. Doświadczenie wskazuje, że na dietach low-carb wolnych kwasów tłuszczowych jest więcej we krwi niż przy dietach tradycyjnych.

 

Ale tłuszcze produkują również bardzo ważny rodzaj paliwa – ciała ketonowe. Są one bardzo ważnym substytutem glukozy. W czasie dłuższych okresów głodowania kwasy tłuszczowe powstają jako wynik rozpadu trójglicerydów z tkanki tłuszczowej. Na diecie low-carb kwasy tłuszczowe dostarczane są z pożywieniem – a jeśli jest ich za mało – to z tkanki tłuszczowej. Wolne kwasy tłuszczowe są przetwarzane na ketony przez wątrobę  – i dostarczają energii wszystkim komórkom z mitochondriami. W samych komórkach służą do produkcji ATP. Ketony mogą być wykorzystywane bezpośrednio (od razu). Redukcja węglowodanów stymuluje syntezę ketonów z tkanki tłuszczowej. To dlatego ograniczanie węglowodanów jest tak ważne. Innym ważnym powodem jest taki, że ograniczenie węglowodanów i białka prowadzi również do ograniczenia wydzielania insuliny – co z kolej ogranicza ryzyko insulinooporności i zespołu metabolicznego . Wytwarzanie ketonów i przestawienie się na spalanie kwasów tłuszczowych przez organizm znacznie redukuje zapotrzebowanie na glukozę. Nawet w trakcie bardzo intensywnego treningu dieta low-carb ma tzw. ''glukoochronny” efekt. Oznacza to, że ciała ketonowe potrafią zaspokoić zapotrzebowanie organizmu, a tym samym ochronić tkankę mięśniowa przed pobieraniem z niej białka. Ketony są także preferowanym paliwem przez aktywne tkanki – takie jak serce i mięśnie.

 

To wszystko sprawia, że dla mózgu i innych zależnych od glukozy organów pozostaje więcej glukozy (nie jest wykorzystywana przez organy/tkanki, które wola inne paliwo).

energia-z-po%C5%BCywienia-4-e14270418746

 

 

Dlaczego wytwarzanie energii z białek jest niekorzystne?

 

Z prostej przyczyny – mimo że organizm możne wykorzystywać białko jako źródło energii (w sytuacjach kryzysowych) metoda ta na dłuższą metę nie jest zdrowa. Każdy węglowodan składa się z trzech pierwiastków – węgla, wodoru i tlenu. Tłuszcze składają się z tym samych 3 pierwiastków. Jednak białka posiadają dodatkowo azot i inne pierwiastki. Gdy wykorzystywane są jako paliwo – tych dodatkowych pierwiastków i azotu trzeba się jakoś pozbyć. To nie tylko mało „ekonomiczne” (powodujące straty), ale i również potencjalnie szkodliwe, szczególnie dla wątroby i nerek.
Nadmierne spożycie azotu może prowadzić w krótkim czasie do nadmiaru azotu w krwi. To jest toksyczne dla mózgu.

 

Dieta niskowęglowodanowa wysokotłuszczowa i utrata wagi

 

Jeśli chcesz stracić na wadze to tak naprawdę oznacza, że chcesz stracić tkankę tłuszczową. Aby to zrobić, powinieneś przestawić organizm ze spalania glukozy na spalanie tłuszczów – w tym twojego własnego. To kolejny powód, aby nie używać białka jako substytutu węglowodanów – jako że jest ono przetwarzane na glukozę.
Zwróć uwagę na to, że natura przechowuje nadmiar energii w postaci tłuszczu a nie białka. Tak więc sensowne byłoby używanie tego co chciała Natura. Czyli tłuszczu.

5698bff5c03c0e581477c0ba.jpg

 

 

Zatem ile potrzebujemy węglowodanów, tłuszczów i białek?

 

We wczesnych badaniach nad otyłością węglowodany ograniczano do ok. 10% kcal co dawało średnio 50-60 g przy 2000 kcal całkowitej podaży. Każdy z nas ma pewien próg, przy którym następuje przestawienie się ze spalania glukozy na spalanie tłuszczów i ketonów. Granica ta waha się miedzy 65 a 180g W dobowo. Gdy jesz węglowodany poniżej tej granicy, Twoja tkanka tłuszczowa zacznie się rozpadać, by wytworzyć ketony dla mózgu i innych tkanek/organów, które używają glukozę.
Przy cukrzycy ten poziom powinien być jeszcze niższy, by przeciwdziałać insulinooporności. Typowy poziom węglowodanów przy cukrzycy typu II wynosi ok. 50g dobowo – przy cukrzycy typu I powinien być na poziomie 30g. (kłania się Bernstein – to był mój przypisek – on poleca – w sumie bardziej zaleca ok 36g)
Polski lekarz – dr Jan Kwaśniewski – używa od lat diety low-carb do leczenia pacjentów z rożnymi dolegliwościami. Proponuje on stosunek – 1 część węglowodanów na 2 części białka i 3-4 części tłuszczu (wagowo). Nie widzę powodu, by się z tym nie zgodzić. (tzw. złota proporcja wg dr. Kwaśniewskiego to 1B : 2,5-3,5T : 0,5W czyli na 1 gram białka przypada 2,5 do 3,5 gramów tłuszczu i 0,5 grama węglowodanów)

 

W praktyce oznacza to, że przy diecie 2000kcal powinniśmy spożywać:
– 10-15% kcal z W
– 20-30% kcal z B
– 60-70% kcal z T

 

Inaczej mówiąc, 50-75 g węglowodanów dobowo a reszta to mięso, ryby, jajka, sery i pochodzące z nich naturalne tłuszcze.

 

Emily Deans pisze m.in.:
na szczęście nasze ciało może przerobić białko na glukozę w procesie glikogenezy.

Ten fakt oznacza, że chociaż istnieje istotne zapotrzebowanie zarówno na tłuszcz, jak i na białko, możemy dobrze żyć nie spożywając kompletnie żadnych węglowodanów. Nie oznacza to, że dieta całkowicie pozbawiona węgli (“zero carb”) nie przyniesie jakichś niekorzystnych skutków ubocznych, jednakże nie doprowadzi ona do poważnych problemów zdrowotnych i śmierci – jak to ma miejsce przy diecie całkowicie pozbawionej białka i tłuszczu.

 

GABA jest głównym hamującym neuroprzekaźnikiem w układzie nerwowym ssaków. Otóż okazuje się, że GABA jest zbudowana z glutaminianu, który z kolei jest głównym neuroprzekaźnikiem pobudzającym. Potrzebujemy ich obu, ale nadmiar glutaminianu wpędza nas w kłopoty. Nadmiar pobudzenia w mózgu oznacza toksyczność neurologiczną, której skrajnym przypadkiem jest padaczka. Przy dietach ketogenicznych, glutaminiam znacznie chętniej staje się GABA niż kwasem asparaginowym. Nikt nie wie dokładnie, dlaczego tak się dzieje, ale ma to coś wspólnego m.in. ze sposobem metabolizmu ciał ketonowych i tym, jak ketoza faworyzuje octan (w końcu acetylooctan jest jednym z ciał ketonowych) jako paliwo. Octan staje się glutaminianem, zasadniczym prekursorem GABA.

f5cf50c72baaf7527f35ea7864ed4f7e.jpg

 

 

Dla ciała ketoza oznacza spalanie tłuszczu (hip hip hura!). Dla mózgu – oznacza mniejsze ryzyko wystąpienia padaczki i lepsze środowisko, sprzyjające zdrowieniu i naprawie komórek nerwowych.

 

__________

[link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]


Użytkownik aniajlover edytował ten post 2 tygodni temu

  • 0

„Be strong, u never know who you are inspiring”


aniajlover
  • Moderator
  • PipPipPipPip
  • 2328 postów
  • Pomógł: 58
150
Bardzo Dobra
  • Lokalizacja:Puławy
  • Płeć:Kobieta
  • Zainteresowania:Kulturystyka naturalna, fitness,body-building kobiet, dieta LC, LCHF,
  • Staż [miesiące]:nadal coraz więcej

Napisano 2 tygodni temu

Re: Low Carb, Ketoza, Ketony - wszystko na temat

Twój mózg na ketonach:

W jaki sposób dieta wysokotłuszczowa może pomóc naszym mózgom

C5nu3P2UoAAkbx_.jpg

 

Nowoczesna recepta na dietę bogatą w węglowodany, niskotłuszczowa oraz spożywanie przekąsek między posiłkami zbiegła się ze wzrostem otyłości, cukrzycy i częstość występowania wielu zaburzeń zdrowia psychicznego, w tym depresji, lęku, zaburzeń odżywiania. Ponadto wiele z tych zaburzeń atakuje populację w wieku młodszym. Podczas gdy wielu ludzi zgadzałoby się , że dieta ma wiele wspólnego z rozwojem otyłości i cukrzycy, to wielu nie zgadza się z tym, że to co jemy ma wiele wspólnego z naszym zdrowiem. Uważam, że to co jemy ma wiele wspólnego z naszym mózgiem. Przyjrzyjmy się temu co jest przeciwieństwem odżywania i temu co może wpłynąć na pracę mózgu.

 

Przeciwieństwem niskotłuszczowego stylu życia jest styl, w którym żyli nasi przodkowie przez 10 tyś pokoleń. W ciągu dnia mogli zjeść kawałek owocu, zieleninę, potem tłuszcz. Na szczęście mamy świetny system paliwa na okresy postu - nasze ciała mogą śmiało wtedy przejść od spalania glukozy do spalania tj. ciała ketonowe.

paleo.jpg

 

Jest prawdą, że niektóre części komórek mózgu mogą spalać glukozę, ale na szczęście nasze ciała mogą przekształcać białka w glukozę w procesie zwanym glukoneogenezą. Fakt ten oznacza, że choć istnieją wymagania zarówno dla tłuszczu jak i białka może żyć szczęśliwie nie spożywając wcale węglowodanów. Nie oznacza to, że nie ma żadnych niedogodności ani skutków ubocznych, ale nie spowoduje to ogromnych problemów zdrowotnych i śmierci.
 

Wszyscy zdrowi metabolicznie przestawią się na pewną ilość ketozy, zazwyczaj w ciągu nocy, kiedy śpimy. Jeśli Twój oddech z rana jest dziwny, lub Twój mocz jest o mocnym zapachu możesz być w ketozie i jest to znak zdrowego metabolizmu. Co oznacza ketoza dla mózgu? Dlaczego może być zdrowsza niż standardowy metabolizm spalania węglowodanów? Czy dieta o wysokiej zawartości węglowodanów i o niskiej zawartości tłuszczu, stałym podjadaniem niesie koszta dla naszych mózgów?

 

Diety ketogeniczne są bardzo bogate w tłuszcz i mają niską zawartość węglowodanów oraz białek. Zostały przepisane jako recepta na leczenie padaczki. Rzeczywiste diety stosowane w przeszłości były dość ponure i wydawały się obejmować picie dużej ilości śmietany i spożywanie majonezu - to koszmarne połączenie omega-6. By zrozumieć słowo ''ponure'' niektóre z badań pokazały, że ''zmodyfikowany protokół Atkinsa'' był tak samo dobry jak sama dieta ketogeniczna i o wiele wyzwalający, ponieważ pacjenci mogli spożywać do 10g węglowodanów dziennie. Podczas gdy klasyczna dieta ketogenicza posiada stosunek T:Ww:B - 4:1:1. Jeśli spożyjesz oleju MCT do 50% możesz zwiększyć zawartość węglowodanów i białek do tłuszczy w stosunki Ww:B:T - 1,2:1:1.  Wygląda to więc, jak zmodyfikowany Atkins, ale nie ''zero carb''. A co to znaczy ketogenny? Przyjrzyjmy się bliżej neurotransmiterom i energii mózgu. W szczególności glutaminowi i GABA.

240_F_97159747_2zXqCGQXtMIoQDkt7wLfBjoxy

 

GABA jest głównym neurotransmiterem hamującym  w układzie nerwowym ssaków. Okazuje się, że GABA jest wytwarzany z glutaminianu, który jest głównym neuroprzekaźnikiem pobudzającym. Potrzebujesz ich obu, ale wydaje się, że mamy kłopoty z nadmierną ilością glutaminianu. Zbyt duża ekscytacja w mózgu oznacza neurotoksyczność, co jej przejawem są drgawki. Jednak choroby neurologiczne takie jak depresja, migrena, ALS i otępienie w jakiś sposób są powiązane z neurotoksycznością.

 

Glutaminian ma kilka przeznaczeń, tak samo jak nasz stary kolega tryptofan. Ketogeniczne diety wydają się faworyzować glutaminian zamiast GABA zamiast asparaginianu. Nikt dokładnie nie wie dlaczego tak się dzieje, ale część tego powodu ma związek z metabolizmem ketonów i tym jak ketoza sprzyja stosowaniu octanu jako paliwa. Octan staje się glutaminą, niezbędnym prekursorem GABA.
To co może być mylące to fakt, że istnieje wiele teoretycznych zalet mózgu w stosunku do diety ketogenicznej. Klasyczna dieta ketogenna zawiera trzy główne składniki, które uważa się jako przyczyniające się do efektu zapobiegania napadom.

 

Po pierwsze ograniczona kaloryczność, która zmniejsza częstość napadów oraz zwiększa długowieczność.

 

Po drugie, środowisko kwaśne, a dodatkowo protony same mogą blokować wrażliwe kanały jonowe, albo same ciała ketonowe lub tłuszcze które mogą wpływać na błony neuronów przez co trudniej jest się ekscytować. W przypadku badaczy biochemii ketony i tłuszcze wydają się wpływać na kanały jonowe K+ wrażliwe na ATP, co ułatwia utrzymanie hiperpolaryzacji.

 

Po trzecie obniżenie poziomu glukozy a niższa glukoza równa się ze zwiększeniem progu napadów(TAK! Nie da się łatwo mieć napadu!) i mniejszą pobudliwością neuronów.

 

17-0.jpg

 

Mitochondria to elektrownie naszych komórek, w których wytwarzana jest cała energia jako ATP. Glukoza wydaje się być preferowanym paliwem dla naszych mięśni podczas ćwiczeń i zdecydowanie kluczowym paliwem dla mózgu. Jednak jest tu mała tajemnica o glukozie - kiedy patrzymy na ilość resztek w postaci śmieci w mitochondriach faktycznie mniej wydajne jest wytwarzanie ATP z glukozy niż z ciał ketonowych! Bardziej efektywne dostarczanie energii ułatwia przywrócenie błon mózgowych do ich normalnych stanów po wystąpieniu depolaryzującego impulsu energii i oznacza to, że energia wytwarzana jest z mniejszą ilością wolnych rodników.

 

Więc co to wszystko znaczy? Cóż, w mózgu energia jest wszystkim. Mózg potrzebuje ogromnych ilości energii, by utrzymać wszystkie błony, by wypychać sód z komórek i wciągać potas do komórek. W rzeczywistości mózg, który stanowi zaledwie 2% naszej masy ciała zużywa około 20% tlenu i 10% naszych zapasów glukozy tylko po to by działać. Niektóre komórki  w naszych ciałach są zbyt małe by pomieścić mitochondria, w tych miejscach musimy użyć samej glukozy poprzez glikolizę, by stworzyć ATP. Kiedy zmieniamy główne paliwo mózgu z glukozy na ketony zmieniamy obsługę aminokwasów. A to oznacza, że zmieniamy proporcję glutaminianu i GABA. Jedną z rzeczy na którą mózg musi się mocno opierać to ilość glutaminianu wychodzącego w synapsie. Wiele glutaminianu w synapsie oznacza uszkodzenie mózgu, drgawki lub nisko poziom szkodliwej ekscytotoksyczności np. depresja. Nawet bardziej efektywniej będzie wciągnięcie glutaminianu z powrotem do komórek i uwierzcie mi to dobra rzecz.

 

Mleko matki ma bardzo wysoką zawartość tłuszczu. Noworodki spędzają w ten sposób cały swój czas w ketozie, a zatem w pewien sposób są ketoadaptowane. Mleko z piersi jest bogate w cukier, ale mózgi dzieci są tak duże, że potrafią poradzić sobie z większą ilością cukru niż w pełni rozwinięci ludzie. Bycie ketoadaptowanym oznacza to, że można z łatwością przekształcać ciała ketonowe w acetylo-CoA i mielinę. Ketoza pomaga budować i rozwijać mózgi dzieci. (Dla zainteresowanych dzieci są w łagodnej ketozie, ale bardzo młode niemowlęta wydają się również wykorzystywać mleczan jako paliwo zamiast glukozy - a wykorzystanie mleczanu promuje takie samo zastosowanie jak acetylo-CoA i daje noworodkom zalety ketoadaptacji bez ciężkiej ketozy).

 

Mniej więcej wiemy, co to wszystko oznacza dla epilepsji. Nie wiemy co to znaczy dla wszystkich w sensie przynajmniej mózgowym. Ketoza z ograniczoną ilością węglowodanów i białek, stosowaniem oleju MCT lub poszczeniem. Niektórzy uważają, że idealna jest ketoadaptacja inni sugerują, że możemy być  zrelaksowani i mieć dietę o niskiej zawartości cukru. Ketoza dla ciała równa się spalanie tłuszczu, a dla mózgu oznacza mniejsze ryzyko ataków i zajęcie lepszego środowiska dla odzyskiwania i naprawy neuronów.

d694f795b7395d0105de09bdea729554--avocad

______

[link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]


Użytkownik aniajlover edytował ten post 2 tygodni temu

  • 0

„Be strong, u never know who you are inspiring”


Haroldek48
  • Moderator
  • PipPipPipPip
  • 4307 postów
  • Pomógł: 155
559
Wyśmienita
  • Lokalizacja:Dabrowa Gornicza
  • Płeć:Mężczyzna
  • Zainteresowania:Wielki Mistrz, Iron Guru Vince, Gironda, Wyznaczył droge Która zamierzam, iść..
    nikt nie mówił że będzie Łatwo!!
  • Staż [miesiące]:Od 2000 roku
  • Wzrost [cm]:175
  • Biceps [cm] :48
  • Klatka piersiowa [cm]:128
  • Pas [cm]:84
  • Udo [cm]:67
  • Przysiad [kg]:170 x 2
  • Wyciskanie [kg]:140x2/ 120x 6/
  • Martwy ciąg [kg]:220x 3 / 240kg x1
  • Waga [kg]:86

Napisano 2 tygodni temu

Re: Low Carb, Ketoza, Ketony - wszystko na temat
Co do diet różnych to powiem tak :
To są tylko moje przemyślenia i wcale nikt nie musi się z nimi zgadzać...
Ale może teraz komuś się to nie spodoba co napiszę i może kogoś tym uraze..
Ale do rzeczy :
Jeśli miałbym porównać ludzi do zwierząt to człowiek mimo tego że jest rozwinięty robi różne badania i td..
To tak naprawdę jesli chodzi o ,, instynkt "
Dietetyczny jest najglubszum zwierzęciem w przyrodzie....
Zwierzęta instynktownie wiedzą czym powinni się żywic
Drapieżniki jedzą mięso... i nie mieszają tego z rzeczami które są dla nich nie jadalne... ( węglowodany )
I sa zdrowe nic im nie dolega gdyby dzikie koty typu lwy nakarmić ryżem - pewnie by chorowały i zdechly...
To samo odwrotnie
Zwierzęta roslinozerne nie rusza mięsa powód - ten sam
Człowiek jedne ,, zwierze" w naturze który pomieszał to i jako drapieżnik zaczol spożywać węglowodany efektem tego mamy choroby cywilizacyjne typu Cukrzyca Rak i td...
Mało tego robi się badania przeważnie na królikach by udowodnić że np nasycone kasy tłuszczowe nam szkodzą czy taki holesterol jest szkodliwy....
Ha ha ha ha bez urazy!!
Co królik z natury ma wspólnego z jedzeniem mięsa? ??
Nic!!!
Bo królik w naturze nie ruszy mięsa tym czasem nasi wspaniali naukowcy karmią zwierzę roslinozerne - holesterolem by udowodnić światu ze holesterol jest szkodliwy... Wiadomo że taki sposób karmienia musi się źle skonczyczyc ale nie dlatego że holesterol jest szkodliwy tyko - dlatego ze to było dla naszego króliczka porostu nie jadalne.
Od cala filozofia...
I to ze zwierzęta roslinozerne gdy je nakarmimy tłuszczami zwierzecymi i będą chorować na choroby serca czy inne nie znaczy ze drapieżnik który jest stworzony przez naturę do jedzenia mięsa tez zachoruje wręcz przeciwnie gdyby drapieżnika nakarmić jedzeniem roslinozercow to szybko zdechnie...
I co mamy wtedy wnioskować ze rośliny powodują choroby? ??
Poprostu trzeba odróżnić co dla danego zwierzęcia jest jadalne a co nie jest!!
  • 1

aniajlover
  • Moderator
  • PipPipPipPip
  • 2328 postów
  • Pomógł: 58
150
Bardzo Dobra
  • Lokalizacja:Puławy
  • Płeć:Kobieta
  • Zainteresowania:Kulturystyka naturalna, fitness,body-building kobiet, dieta LC, LCHF,
  • Staż [miesiące]:nadal coraz więcej

Napisano 2 tygodni temu

Re: Low Carb, Ketoza, Ketony - wszystko na temat

Dokładnie Haroldku, dobrze gadasz. Lubię Twoje przemyślenia, są takie proste, bez trudnych słów jak np. moje posty :D

 

Popieram to co napisałeś.. Tak samo skoro rodzi się dziecko, pije głównie mleko matki(w dzisiejszych czasach to nawet matka nie podaje pokarmu, bo nie ma, lub nie chce i faszeruje dziecko tymi Bebilonami..) w swoim składzie ma dużo dużo białka i tłuszczów, mało węglowodanów.. To skoro od urodzenia spożywa w większości białko i tłuszcz, to dlaczego to dziecko potem odsuwa się od tego pokarmu, dając mu węglowodany?! Kolejna bzdura i głupota ludzi.. Nasza piramida żywieniowa jest oparta na węglowodanach złożonych i prostych.. A na samym koniuszku znajdują się tłuszcze.. I to jeszcze jak się przyjrzymy widnieje tam butelka znanego nam oleju rzepakowego.. 

No ale cóż.. Kto mądry, w końcu znajdzie swoją drogę :D

Mam jeszcze sporo artykułów na ten temat, będę się starać je powoli dodawać. 

 


  • 1

„Be strong, u never know who you are inspiring”


aniajlover
  • Moderator
  • PipPipPipPip
  • 2328 postów
  • Pomógł: 58
150
Bardzo Dobra
  • Lokalizacja:Puławy
  • Płeć:Kobieta
  • Zainteresowania:Kulturystyka naturalna, fitness,body-building kobiet, dieta LC, LCHF,
  • Staż [miesiące]:nadal coraz więcej

Napisano 2 tygodni temu

Re: Low Carb, Ketoza, Ketony - wszystko na temat

Metabolizm i ketoza

300px-Metabolizm_insulina.svg.png

 

Rzućmy okiem na cele i priorytety naszego systemu metabolicznego, by zobaczyć co się z nim dzieje.

 

Podstawowym celem naszego systemu metabolicznego jest

dostarczanie paliwa w ilościach potrzebnych do utrzymania nas przy życiu i funkcjonowaniu.

Dopóki mamy dość jedzenia, system metaboliczny zajmuje się przydzielaniem go do odpowiednich miejsc i przechowywaniem tego, co zostało. W społeczeństwie w jakim żyjemy zwykle jest za dużo jedzenia, więc system metaboliczny musi sobie z nim radzić w ilościach których tak na prawdę nie zaprojektowano go co potem prowadzi to do różnego rodzaju problemów.

 

Jeśli kiedykolwiek trzymałeś podręcznik do biochemii na pewno natrafiłeś na rozdział poświęcony metabolizmowi podczas głodu. Jeśli przeczytasz tą sekcję to uświadamiasz sobie, że to co się dzieje podczas głodu, dzieje się również podczas ograniczania węglowodanów. Tak więc, mając na uwadze, że ograniczenie węglowodanów i głód są przeciwnymi końcami kija spójrzmy jak to wszystko działa. Wszystkie mechanizmy działają tak samo dla diety o ograniczonej zawartości węglowodanów.

sobiech.gif

 

Podczas głodzenia głównym celem systemu metabolicznego jest dostarczanie ilości glukozy do mózgu i innych tkanek np. czerwonych krwinek, niektórych komórek nerkowych itp. które absolutnie wymagają glukozy.

 

Jeśli jesteś na diecie nisko-węglowodanowej lub wcale ich nie jesz, to skąd bierze się glukoza?

 

Jeśli głodujesz glukoza pochodzi z jednego miejsca-rezerwuaru białka w organizmie czyli mięśni. Nieco może pochodzić z tłuszczu, ale nie samych kwasów tłuszczowych. Chociaż glukozę można przekształcić w tłuszcz to reakcja nie może przejść w drugą stronę. Tłuszcz jest przechowywany jako trójgliceryd, czyli trzy kwasy tłuszczowe przyłączone do cząsteczki glicerolu. Cząsteczka glicerolu jest strukturą węglową, która po uwolnieniu od przyłączonych kwasów tłuszczowych może łączyć się z inną cząsteczką glicerolu, tworząc glukozę. Tak więc osoba głodząca się może otrzymać niewielką ilość glukozy z tłuszczu uwalnianego z komórek tłuszczowych, ale nie wystarczająco. Większa część musi pochodzić z mięśni, które rozpadają się na aminokwasy, z których kilka może być przekształcone przez wątrobę na glukozę.(istnieje kilka innych źródeł konwersji glukozy; cykl Coli lecz nie są to główne źródła).

 

Rozpad mięśni stwarza kolejny problem. Jeśli wiele mięśni jest przekształcane w glukozę, to masa mięśniowa maleje.

System metaboliczny ma dwa problemy

  • 1) uzyskanie glukozy dla tkanek zależnych od glukozy
  • 2) utrzymanie jak największej masy mięśniowej

articles_d567599ada737818602e396d2ffe56a

 

Na początku system metaboliczny nie wie, że głodzenie będzie trwać dzień lub tydzień  czy nawet dwa tygodnie. Normalny poziom cukru we krwi reprezentuje tylko około łyżeczkę cukru rozpuszczoną w całej objętości krwi więc utrzymanie prawidłowego poziomu cukru we krwi przez dzień czy dłużej nie wymaga dużego poświęcenia mięśni. Jeśli uznamy, że przeciętna osoba potrzebuje około 200g cukru dziennie, by zaspokoić wszystkie potrzeby tkanek zależnych od glukozy to jest to jedna trzecia funta mięśni dziennie, co jest niewielką sprawą do osiągnięcia.

Gdybyśmy jednak chcieli zmniejszyć tę ilość i pozwolić naszej masie mięśniowej trwać tak długo jak to możliwe?

diabetics.jpg

 

System metaboliczny mógłby rozwiązać swój problem wymyślając sposób na zmniejszenie zapotrzebowania na glukozę w tkankach, tak by białko zostało oszczędzane tak długo jak to możliwe.

Czyli ketony na ratunek!

 

Wątroba wymaga energii by przekształcić białko w glukozę.

Energia pochodzi z tłuszczy. Produktem ubocznym tej konwersji są ketony.

Są one źródłem energii dla wielu tkanek, w tym mięśni, mózgu i serca. Ketony działają jako podstawa dla cukru w mózgu, choć ketony nie mogą całkowicie zastąpić całego cukru wymaganego przez mózg, mogą zastąpić całkiem niezłą część tego. Ograniczając zapotrzebowanie na cukier organizm potrzebuje mniej białka, dzięki czemu masa mięśniowe może utrzymywać się przez dłuższy czas. Ketony są preferowanym paliwem dla serca, dzięki czemu narządy działają około 28% wydajniej niż zwykle.

 

Tłuszcz to doskonałe paliwo. Nieużyteczna część tłuszczu zamienia się w ketony, co zmniejsza zapotrzebowanie na glukozę i w ten sposób oszczędza mięśnie.

fotolia-44741022-6054c24e7ef7d10.jpg

 

Jeśli zamiast się głodzić stosujesz dietę nisko-węglowodanową stajesz się lepszy. Białko które jesz zamienia się w glukozę zamiast białka w mięśniach. Jeśli trzymasz węglowodany bardzo nisko,  by wątroba musiała wytwarzać cukier będziesz w trybie spalania tłuszczu zachowując masę mięśniową.

 

Więc ile to wystarczająco nisko?

 

Cóż, gdy proces ketozy ładnie ''wszedł'' i wszystko działa na ketonach jako paliwo zapotrzebowanie na glukozę spada do około 120-130g dziennie.

 

Jeśli trzymasz węglowodany poniżej tego poziomu, np. 60g to wątroba będzie musiała wyprodukować co najmniej 60-70g glukozy by uzupełnić deficyt więc generujesz ketony cały czas.


Użytkownik aniajlover edytował ten post 2 tygodni temu

  • 1

„Be strong, u never know who you are inspiring”



Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych

Ikona FaceBook

10 następnych tematów

Plany treningowe i dietetyczne
 

Forum: 2002 : 2003 : 2004 : 2005 : 2006 : 2007 : 2008 : 2009 : 2010 : 2011 : 2012 : 2013 : 2014 : 2015 : 2016 : 2017 : 2018