Witam wszystkich forumowiczów.
Piszę tutaj ponieważ potrzebuję trochę porad jak wziąć się za siebie. Mam 26 lat, 183 cm wzrostu, 82 kg wagi. Moim największym problemem jest rosnący brzuch Generalnie sport towarzyszy mi od zawsze (piłka nożna) ale od ostatniego roku brzuch i boczki zaczęły zalewać się tłuszczem.
Sporo się naczytałem, jednak Internet jest pełen najróżniejszych informacji, często sprzecznych. Do tego wydaje mi się, iż każdy przypadek trzeba rozpatrzeć indywidualnie.
Problemem jest tutaj brak diety oraz regularnej aktywności fizycznej. A to z kolei poniekąd przez moją pracę i jej sezonowość. W zimę głównie prace biurowe, w lato więcej pracy fizycznej. Praca bardzo nieregularna, raz wstaję o 6, raz o 8, czasami wracam do domu o 16 a czasami o 19. Nic nie mogę zaplanować. Ciężko jest zadbać o regularną dietę. Mam mało czasu na przygotowanie posiłków, treningi, bo oprócz pracy są jeszcze prace domowe, odpoczynek, życie prywatne...
Chciałbym się zmobilizować i zacząć coś robić, bo spodnie powoli stają się za ciasne w pasie Byłbym w stanie wygospodarować regularny czas na treningi, 1h powiedzmy od 20 do 21 (czy tak późne treningi są wskazane?). Moim celem nie jest zbudowanie super sylwetki czy rzeźby. Moja waga też mi odpowiada. Chciałbym jedynie zrzucić brzuch i dbać o to by się już nie pojawiał + delikatnie zarysować mięśnie brzucha i klatki piersiowej.
Lubię aktywność na świeżym powietrzu, dlatego chętnie mógłbym biegać + jakieś ćwiczenia na podwórkowej siłowni w parku. Nigdy nie ćwiczyłem na siłowni i nie wiem jakie ćwiczenia wykonywać. Potrzebowałbym takie ogólnego nakierowania co robić i jak robić.
Chętnie odpowiem na pytania, porady, tak aby temat się rozwinął i żebym zaczął działać
Z góry dziękuje i pozdrawiam,
Mateusz.