O istnieniu glutenu wiedzieliśmy już od roku 1728, jednak obecny był on w naszej diecie od tysięcy lat, a może nawet dłużej. Wszystkie produkty wytwarzane ze zbóż pszenicy, jęczmienia, żyta i pszenżyta są obfite w gluten. Znajdziemy go także w niektórych produktach nie mających ze zbożami nic wspólnego, na przykład w szynkach, sosach i słodyczach. Strukturalnie gluten zaliczymy do rodziny białek, chociaż w rzeczywistości jest połączeniem dwóch innych białek: gliadyny i gluteniny. Jego nazwa pochodzi od łacińskiego słowa „gluten” i oznacza „klej” – co nie powinno dziwić, biorąc pod uwagę, że to właśnie gluten odpowiada za spoistość pieczywa. W ostatnich latach obserwujemy wzrost zainteresowania dietami zakładającymi kompletne wykluczenie tego składnika z diety. Chociaż istnieją schorzenia takie jak celiakia, które ewidentnie zmuszają do wykluczenia glutenu – to niektórzy ludzie nie kontaktując się ze specjalistą, podejmują decyzję o przejściu na dietę bezglutenową, Emocje i przekonania niepoparte konkretnymi informacjami doprowadziły do stworzenia wielu mitów na temat glutenu, w tym artykule wyjaśnione zostaną 4 z nich.
www.fabrykasily.pl/diety/4-mity-na-temat-glutenu