Skocz do zawartości


Zdjęcie

4 mity na temat glutenu


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
Brak odpowiedzi do tego tematu

Fabryka Siły
  • Ekspert
  • PipPipPipPip
  • 1983 postów
  • Pomógł: 2988
5
Neutralna
  • Lokalizacja:fabrykasily.pl
  • Płeć:Mężczyzna

Napisano Ponad rok temu

4 mity na temat glutenu

O istnieniu glutenu wiedzieliśmy już od roku 1728, jednak obecny był on w naszej diecie od tysięcy lat, a może nawet dłużej. Wszystkie produkty wytwarzane ze zbóż pszenicy, jęczmienia, żyta i pszenżyta są obfite w gluten. Znajdziemy go także w niektórych produktach nie mających ze zbożami nic wspólnego, na przykład w szynkach, sosach i słodyczach. Strukturalnie gluten zaliczymy do rodziny białek, chociaż w rzeczywistości jest połączeniem dwóch innych białek: gliadyny i gluteniny. Jego nazwa pochodzi od łacińskiego słowa „gluten” i oznacza „klej” – co nie powinno dziwić, biorąc pod uwagę, że to właśnie gluten odpowiada za spoistość pieczywa. W ostatnich latach obserwujemy wzrost zainteresowania dietami zakładającymi kompletne wykluczenie tego składnika z diety. Chociaż istnieją schorzenia takie jak celiakia, które ewidentnie zmuszają do wykluczenia glutenu – to niektórzy ludzie nie kontaktując się ze specjalistą, podejmują decyzję o przejściu na dietę bezglutenową, Emocje i przekonania niepoparte konkretnymi informacjami doprowadziły do stworzenia wielu mitów na temat glutenu, w tym artykule wyjaśnione zostaną 4 z nich.

 

www.fabrykasily.pl/diety/4-mity-na-temat-glutenu


  • 0


Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych

Ikona FaceBook

10 następnych tematów

Plany treningowe i dietetyczne
 

Forum: 2002 : 2003 : 2004 : 2005 : 2006 : 2007 : 2008 : 2009 : 2010 : 2011 : 2012 : 2013 : 2014 : 2015 : 2016 : 2017 : 2018 : 2019 : 2020 : 2021 : 2022 : 2023 : 2024