Poszukiwanie odpowiedzi na pytanie, która z tych dwóch diet jest lepsza, nie jest wcale nowym problemem. Już po roku 1860 Amerykański przedsiębiorca William Banting zachwalał zalety redukcji węglowodanów – pisząc, że na takiej diecie nie odczuwał głodu i w rok stracił 20 kilogramów, pomimo że miał już 66 lat. Początek XX wieku był zdominowany przez badania pokazujące ergogeniczne właściwości węglowodanów, jednak w latach 70. nastąpiła tłuszczowa rewolucja Dr Atkinsa. Około 10 lat później rekomendacje rządowe zaczęły nakazywać redukcję tłuszczu w diecie, co było wynikiem wielu badań wykazujących korelację pomiędzy spożyciem tłuszczów a otyłością i rozwojem chorób cywilizacyjnych. Obecnie wygląda na to, że popularyzacja diety paleo i diety ketogenicznej ponownie rozpoczęła trend na demonizację węglowodanów. Dyskusja na temat tego, która z tych dwóch diet jest lepsza, charakteryzuje się zaciekłością obydwu stron, które wnoszą do dyskusji bardzo dobre argumenty. W tym artykule rozwiane zostanie wiele wątpliwości, aczkolwiek głównym omówionym aspektem będzie wpływ na kompozycję sylwetki, w szczególności na spalanie tkanki tłuszczowej.
www.fabrykasily.pl/diety/dieta-tluszczowa-vs-dieta-weglowodanowa