W 1921 roku powstała w Ameryce pierwsza restauracja fastfoodowa. Obecnie znajdziemy je na całym świecie, rozlokowane w każdym mieście na rogu każdej ulicy. Tak szybkie tempo rozwoju tych sieci jest w dużym stopniu winą nas samych – klientów, którzy lubią szybko przekąsić kawałek smażonego na głębokim tłuszczu mięsopodobnego produktu, pochrupać wysokokaloryczne frytki, a następnie zapić taki posiłek mieszanką wody, cukru i regulatorów smaku. Chociaż smak jest kwestią gustu i wiele osób mówi że nie lubią smaku fast foodów – to statystyki wskazują na to, że osoby stanowią zdecydowaną mniejszość. Większość z nas skusi się od czasu do czasu na taki łatwy posiłek, czemu trudno jest się dziwić, biorąc pod uwagę zmyślność producentów w doborze składników zmieniających konsystencję i smak jedzenia. Chociaż pokusa może być czasem wielka, najlepiej byłoby nigdy nie korzystać z fast foodów. Są nie tylko wysokokaloryczne i prowadzą do odkładania tkanki tłuszczowej – posiadają też bardzo groźne elementy, które negatywnie odbiją się na naszym zdrowiu.
www.fabrykasily.pl/diety/5-powodow-dla-ktorych-fast-foody-sa-zabojcze