Jajka, wołowina, twaróg, czy soja? Który z tych produktów jest lepszym źródłem białka? Odpowiedź jest prosta i brzmi: to zależy. To zależy od tego, czy szukasz białka, które będzie najlepiej absorbowalne, czy może takiego, które najbardziej odwzorowuje strukturę aminokwasów w ludzkim organizmie. A może zależy ci na tym, żeby profil aminokwasowy był zrównoważony i nie było ewidentnych braków żadnego z aminokwasów? Możliwości jest wiele, tak samo jak wiele jest metod pomiaru jakości produktów białkowych. W tym artykule poznasz najpopularniejsze metody, nauczysz się je wykorzystywać i zobaczysz, jak plasują się w nich wybrane produkty. Warto zauważyć, że te metody oceny jakości białka zostały opracowane z myślą o osobach głodujących, które mają bardzo ograniczony dostęp do źródeł białka i wybór odpowiednich produktów ma dla nich nieporównywalnie większe znaczenie niż dla kogoś, kto żyje w kraju zurbanizowanym, ma dostęp do dużych ilości jedzenia i przede wszystkim spożywa nadnaturalne ilości białka w diecie. Mimo tego niektórzy sportowcy kierują się tymi metodami przy wyborze produktów spożywczych.
www.fabrykasily.pl/suplementy/4-sposoby-na-ocene-jakosci-bialka