Skocz do zawartości


Zdjęcie

4 sposoby na ocenę jakości białka


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
Brak odpowiedzi do tego tematu

Fabryka Siły
  • Ekspert
  • PipPipPipPip
  • 1983 postów
  • Pomógł: 2988
5
Neutralna
  • Lokalizacja:fabrykasily.pl
  • Płeć:Mężczyzna

Napisano Ponad rok temu

4 sposoby na ocenę jakości białka

Jajka, wołowina, twaróg, czy soja? Który z tych produktów jest lepszym źródłem białka? Odpowiedź jest prosta i brzmi: to zależy. To zależy od tego, czy szukasz białka, które będzie najlepiej absorbowalne, czy może takiego, które najbardziej odwzorowuje strukturę aminokwasów w ludzkim organizmie. A może zależy ci na tym, żeby profil aminokwasowy był zrównoważony i nie było ewidentnych braków żadnego z aminokwasów? Możliwości jest wiele, tak samo jak wiele jest metod pomiaru jakości produktów białkowych. W tym artykule poznasz najpopularniejsze metody, nauczysz się je wykorzystywać i zobaczysz, jak plasują się w nich wybrane produkty. Warto zauważyć, że te metody oceny jakości białka zostały opracowane z myślą o osobach głodujących, które mają bardzo ograniczony dostęp do źródeł białka i wybór odpowiednich produktów ma dla nich nieporównywalnie większe znaczenie niż dla kogoś, kto żyje w kraju zurbanizowanym, ma dostęp do dużych ilości jedzenia i przede wszystkim spożywa nadnaturalne ilości białka w diecie. Mimo tego niektórzy sportowcy kierują się tymi metodami przy wyborze produktów spożywczych.

 

www.fabrykasily.pl/suplementy/4-sposoby-na-ocene-jakosci-bialka


  • 0


Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych

Ikona FaceBook

10 następnych tematów

Plany treningowe i dietetyczne
 

Forum: 2002 : 2003 : 2004 : 2005 : 2006 : 2007 : 2008 : 2009 : 2010 : 2011 : 2012 : 2013 : 2014 : 2015 : 2016 : 2017 : 2018 : 2019 : 2020 : 2021 : 2022 : 2023 : 2024