czy moge brac w wieku 13 bialko i podnosic ciezary ???
Bialko
Napisano Ponad rok temu
Nie zaleca się w tym wieku podnoszenia ciężarów.
Korzystaj z ćwiczeń z wykorzystaniem własnej masy ciała.
Co do białka.... można ale...powinieneś bez problemu wyciągnąć z diety o ile ją masz a jak nie masz to się nią zajmij najpierw
Napisano Ponad rok temu
A ja myślę, że lepiej poczekać z białkiem i dostarczyć go w postaci jedzenia. Jesteś młody i jeszcze rośniesz a przyjmowanie suplementów może zahamować produkcję hormonu wzrostu. Z ćwiczeń to zalecam podstawowe pompki itp:) wstępnie na spokojnie i skup się na diecie:)
Napisano Ponad rok temu
Suplementy a odżywki to co innego.. Odżywka nie zahamuje mu hormonu wzrostu co innego suplementy, bez przesady. Ale tak jak już pisałem z diety nie będzie problemu wyciągnąć wystarczającą ilość makrosów.
Napisano Ponad rok temu
W tym wieku zazwyczaj waży się niewiele więc dostarczenie z samego pożywienia odpowiedniej ilości białka, węglowodanów i tłuszczów nie powinno stanowić żadnego problemu.
Co do ćwiczeń - w tym wieku najzdrowsze będą ćwiczenia kalisteniczne:
- podciąganie na drążku (podchwytem, chwytem neutralnym, nachwytem - z czasem można próbować podciągania na jednej ręce z asekuracją drugiej ręki, a następnie bez asekuracji),
- pompki (w różnym rozstawie ramion, o różnym stopniu trudności, np. pompki na kolanach, następnie z czasem klasyczne pompki, następnie pompki na kolanach na jednej ręce, potem pompki klasyczne na jednej ręce i dwóch stopach, potem pompki na jednej ręce i jednej nodze),
- mostek na przedramionach,
- pompki w staniu na rękach przy ścianie - twarzą do ściany
- pompki na poręczach (dipsy)
Generalnie autorze tematu kup sobie książkę "Skazany na trening. Zaprawa więzienna" autor Paul Wade - wszystkie te ćwiczenia (i nie tylko) są opisane w tej książce.
Nie wykonuj tylko przysiadów na jednej nodze, bo one są kontuzjogenne.
Ewentualnie możesz trenować sztuki/sporty walki - to też dobry wybór w tym wieku.
Jeśli nie pomogłem bezpośrednio Tobie, ale uważasz, że moja wypowiedź może być pomocna dla innych użytkowników, to możesz postąpić podobnie.