Mam do rozwiązania test, rozwiązałem go sobie ale zależy mi żeby był on w 100% dobrze rozwiązany więc prosze o pomoc
dodam ze tylko 1 odp jest prawdziwa
1.Norma zapotrzebowania na witaminę C wynosi przeciętnie dla osoby dorosłej?
a. Nie więcej niż 30 mg wit. C
b. 30-65 mg witaminy C
c. 75-90 mg wit. C
d. Powyżej 115 mg wit. C
dodam ze tylko 1 odp jest prawdziwa
1.Norma zapotrzebowania na witaminę C wynosi przeciętnie dla osoby dorosłej?
a. Nie więcej niż 30 mg wit. C
b. 30-65 mg witaminy C
c. 75-90 mg wit. C
d. Powyżej 115 mg wit. C
2. Suma wszystkich wydatków energetycznych człowieka, które ponosi podczas aktywności fizycznej to:
a. Podstawowa przemiana materii
b. Ponadpodstawowa przemiana materii
c. Całkowita przemiana materii
d. Spoczynkowa przemiana materii
3. Główne mięśnie grzbietu to:
a. mięsień czworoboczny, równoległoboczny mniejszy i większy, dźwigacz łopatki,
najszerszy grzbietu, zębate tylne – górny i dolny, obły, prostownik grzbietu,
b. przepona, m. międzyżebrowe zewnętrzne, międzyżebrowe wewnętrzne, piersiowy
b. przepona, m. międzyżebrowe zewnętrzne, międzyżebrowe wewnętrzne, piersiowy
większy, mniejszy, zębaty przedni,
c. Odpowiedź a nie jest prawdziwa
d. Odpowiedź a i b jest prawidłowa
c. Odpowiedź a nie jest prawdziwa
d. Odpowiedź a i b jest prawidłowa
4. Źródłem błonnika pokarmowego nie są:
a. Mięso chude, młode delikatne warzywa, jasne pieczywo
b. Grube kasze, ciemne pieczywo, nasiona roślin strączkowych
c. Mleko, jajka, brokuły, fasola, ciasteczka owsiane
d. Owoce ze skórką, razowe makarony, pietruszka
5. Źródłem białka niepełnowartościowego nie są:
a. Orzeszki ziemne, fasola, brokuły, ciemne pieczywo
b. Ryby słodkowodne, kalafior, orzechy, kapusta
c. Jajka, biały ser, mięso drobiowe, ryby słodkowodne
d. Tłuste ryby, jajka, pieczywo, fasola
a. Orzeszki ziemne, fasola, brokuły, ciemne pieczywo
b. Ryby słodkowodne, kalafior, orzechy, kapusta
c. Jajka, biały ser, mięso drobiowe, ryby słodkowodne
d. Tłuste ryby, jajka, pieczywo, fasola
6. Zgodnie z zasadami zdrowego żywienia należy wypijać dziennie:
a. Nie więcej niż 1 litr płynów
b. Spożywać nie więcej niż 3 szklanki wody wysokozmineralizowanej
c. Spożywać ok. 2 litrów płynów
d. Wypijać, co najmniej 3 litry płynów
7. Dietę bogatoresztkową, w której zaleca się spożycie 50-60 g błonnika dziennie (w postaci razowego pieczywa, grubych kasz, płatków owsianych) stosuje się w przypadku: a. Biegunek,
b. Zaparć
c. Nieżytu żołądka
d. Diety lekkostrawnej
8. Zalecana tygodniowa redukcja masy ciała w przypadku diety odchudzającej powinna
wynosić:
a. Poniżej 0,5 kg
b. 0,5-1 kg
c. Nie mniej niż 2 kg
d. Powyżej 3 kg
a. Poniżej 0,5 kg
b. 0,5-1 kg
c. Nie mniej niż 2 kg
d. Powyżej 3 kg
9. Ile dni potrzeba na pozbycie się 6 kg przy założeniu, że dziennie ograniczamy dietę o 500 kcal. (Aby schudnąć o 1 kg trzeba spalić 7000 kcal)
a. 14 dni
b. 42 dni
c. 84 dni
d. Więcej niż 100 dni.
10. Czy kości kończyn górnych to:
a. OBOJCZYK, ŁOPATKA, KOŚĆ RAMIENNA, KOŚCI PRZEDRAMIENIA, KOŚCI RĘKI,
b. OBOJCZYK, ŁOPATKA, KOŚĆ RAMIENNA, KOŚĆ ŁOKCIOWA I KOŚĆ PROMIENIOWA, KOŚĆI NADGARSTKA, ŚRÓDRĘCZA I PALCÓW
c. Odpowiedź a nie jest prawdziwa
d. Odpowiedź a i b jest prawidłowa
Z góry dzięki za odp i pomoc