Witam, zwracam się z uprzejmą prośbą tylko i wyłącznie do osób merytorycznych kulturystyki o pomoc w znalezieniu najlepszych zamienników do pewnych ćwiczeń, do których przymierzam się stosować zgodnie z planem z książki Joe Weider'a. jednak na początku oczywiście wtajemnicze Was w temat. Mam 22 lata, niestety borykam się z otyłością. Ważę 128kg (zredukowałem jak narazie 8kg), mam 191cm wzrostu i tak jak w temacie chciałem zacząć swoją przygodę z przenoszeniem żeliwa. Korzystam z książki Joe Weider'a z rozeznania dowiedziałem się, że jest to jedna z najlepszych opracowanych książek dotyczących kulturystyki. Zaczynam standardowo od programu ćwiczeń ogólnorozwojowych. Jednak, niestety pewne ćwiczenia są dla mnie niewykonalne, tzn. po prostu boję się ich wykonywać z uwagi na niebezpieczeństwo, albo nie mam do ich wykonania odpowiedniego sprzętu. Odnośnie sprzętu mam w domu sztange, sztange łamaną, sztangielki, ławkę "wielofunkcyjną" nienajdroższą. Ćwiczę głównie samemu więc nie będę mieć zapewnionej asekuracji, dlatego też rezygnuję z takich ćwiczeń jak:
-przysiady ze sztangą, (nie umiem wykonać z uwagi na to, że przy tej masie po prostu boję się, że stracę równowagę)
-wyciskanie francuskie, (prawie mi sztanga na łeb spadła)
Ze względu na to, że nie mam żelaznych butów jestem zmuszony poszukać również zamiennik na:
-prostowanie nóg z żelaznymi butami,
-zginanie nóg z żelaznymi butami.
-unoszenie przedramion w siadzie na skośnej ławce (nie mam ławki skośnej. Ale mam sztangę łamaną na biceps może po prostu takie zwyczajne podnoszenie będzie najlepsze?)
Zamienników znalazłem mnóstwo, ale tak jak wspomniałem, nie wiem co będzie najlepszym wyborem dlatego też chciałem o to zapytać starych wyjadaczy I bardzo prosiłbym o wypowiedzi znawców (ekspertów). Bardzo zależy mi na prosfesjonalnym podejściu, mam nadzieję, że wszyscy sobie zdają sprawę z tego jak łatwo można sobie zrobić krzywdę przy takiej wadze. Na razie zaczynam z Planszą 1, potem jeżeli będzie problem z innymi ćwiczeniami z planszy 2 i 3 to również wrzucę pytania. Pozdrawiam i dziękuję za ewentualne zainteresowanie Mateusz.
Użytkownik Matt91 edytował ten post Ponad rok temu