Skocz do zawartości


Zdjęcie

Jak nalezy czytać etykiety produktów spożywczych?


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
Brak odpowiedzi do tego tematu

Grammatikk

Grammatikk
  • Zabanowany(a)
  • PipPipPipPip
  • 19491 postów
  • Pomógł: 222
  • Lokalizacja:Kraków
  • Płeć:Mężczyzna
  • Zainteresowania:https://www.facebook.com/mateusz.pawlak.5473
  • Staż [miesiące]:Sam już nie wiem dłuuugi jest ;)
  • Wzrost [cm]:193
  • Pas [cm]:85
  • Wyciskanie [kg]:Na zerwanej klacie nie nawyciskam...
  • Martwy ciąg [kg]:Nie wykonuję tego ćwiczenia
  • Waga [kg]:98,5

Napisano Ponad rok temu

Jak nalezy czytać etykiety produktów spożywczych?
25qvd34.jpg
Zawartość poszczególnych składników odżywczych potrafi wiele powiedzieć o produkcie. Generalnie można przyjąć, że nie należy się obawiać wysokiej zawartości białka, zwykle nie jest ono niebezpieczne dla zdrowia i sylwetki. Znacznie czujniej należy analizować zawartość węglowodanów i tłuszczu. W tym pierwszym przypadku chodzi o energię, z której organizm dość łatwo potrafi skorzystać. Duża ilość węglowodanów nie jest polecana w godzinach wieczornych. Warto również zwrócić uwagę na rodzaj owych węglowodanów, czy nie pochodzą z cukru i produktów wysokoprzetworzonych. O ile zawartość cukru często znajdziemy w tabeli, o tyle z drugim elementem możemy mieć nieco większy problem. Należy wówczas wrócić do pozycji "skład" i przeanalizować czy w produkcie nie znajduje się duża ilość mąki pszennej lub kukurydzianej, pszenicy, kukurydzy, syropu glukozowo-fruktozowego, glukozy, fruktozy, sacharozy czy maltozy. Jeśli tak jest, warto przemyśleć zakup produktu jeszcze raz, zanim wyląduje w naszym koszyku.
Tłuszcz to kolejna pozycja na którą należy zwrócić uwagę. Przede wszystkim to najbardziej kaloryczny makroskładnik, nie należy go jednak unikać, szczególnie, jeśli produkt zawiera tłuszcze jedno i wielonienasycone. Taka informacja powinna być wyszczególniona. Należy wystrzegać się produktów zawierających dużą ilość tłuszczu nasyconego, oraz tłuszczu typu trans, oraz cholesterolu.
 
Błonnik
To niezwykle cenny składnik odżywczy, który często jest pomijany podczas analizy. Zwykle dostarczmy go w zbyt małej ilości. Produkty, które są dobrym źródłem błonnika zwykle zawierają około 2 g tego składnika na porcję. Produkty szczególnie bogate w błonnik mogą mieć nawet 6 g w porcji.
 
Witaminy i minerały
W tej kategorii należy zwrócić szczególną uwagę na zawartość sodu. Może on podnosić ciśnienie tętnicze i powodować zatrzymanie wody w organizmie. Należy unikać produktów, które zawierają więcej niż 150-200 mg sodu na porcję. Jeśli chodzi o realizację dziennego zapotrzebowania na witaminy i pozostałe minerały, dobrze, jeśli większość mieści się w przedziale od 5 do 20% na porcję.
 
Slogany reklamowe
Warto również wiedzieć co oznaczają popularne hasła reklamowe, które często spotykamy na opakowaniach:
- Produkt bezcukorwy - zawiera mniej niż 0,5 g cukru w porcji (tu często pojawiają się bezkaloryczne, ale niebezpieczne dodatki substancji słodzących jak aspartam, czy aseculfam potasu).
- Produkt niskotłuszczowy - zawiera mniej niż 3 g tłuszczu w porcji.
- Produkt beztłuszczowy - zawiera mniej niż 0,5 g tłuszczu w porcji.
- Produkty niskokaloryczne - zawierają nie więcej niż 40 kcal w porcji.
- Produkty o obniżonej kaloryczności - zawierają o połowę mniej kalorii od standardowych produktów.
- Produkty light - zawierają połowę mniej tłuszczu (warto jednak zwrócić uwagę, że często tego rodzaju produkty zawierają znacznie więcej cukrów niż ich „pełnotłuszczowe” odpowiedniki)

Mateusz Pawlak ;)




Podobne tematy Zwiń

  Temat Forum Autor Podsumowanie Ostatni post

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych

Ikona FaceBook

10 następnych tematów

Plany treningowe i dietetyczne
 

Forum: 2002 : 2003 : 2004 : 2005 : 2006 : 2007 : 2008 : 2009 : 2010 : 2011 : 2012 : 2013 : 2014 : 2015 : 2016 : 2017 : 2018 : 2019 : 2020