Shotokan trening a Kyokushin trening
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Dziękuję, faktycznie szkoda, jeśli późno się to odkrywa. Ale zawsze warto poszukiwać bo przecież z wiekiem kontuzje goją się coraz dłużej. Zgadzam się też z tym, że po rozstaniu ze stylowością (zwłaszcza w karate) człowiek zauważa jak wiele można zrobić dla swojej fizycznej sprawności.Pierwsza z brzegu ...
Napisano Ponad rok temu
Nie koniecznie późno, bo od wielu lat mnie to męczyło, ale wcześniej chyba nie miałem siły zbuntować się przeciwko samemu sobie. Kiedyś kiedy jeszcze nie wiedziałem co to znaczy "stylowo", kopałem właśnie w ten sposób.Dziękuję, faktycznie szkoda, jeśli późno się to odkrywa...
Napisano Ponad rok temu
Akurat jesli chodzi o skret na stopie jestem zdania ze skret w czasie kopniecia jest lepszy- wlasnie dla kolana ale dochodzi do tego jeszcze pare innych drobiazgow. Sprawa jak dla mnie malo istotna. Zwroccie prosze uwage ze klasyczne pozycje w wersji z prostym kolanem w zenkutsu wystepuja w kungfu i w yodze, prostokatne kiba mamy rowniez w kungfu jak i bardzo niskie kokutsu. Pytanie dlaczego? Bo te pozycje to cwiczenia wzmacniajace stawy!!! Sciegna wzmacnia sie w pracy izometrycznej i to wlasnie dlatego w dawnych stylach poczatkujacy musieli dlugo stac w postawach. Robiono tak rowniez w Karate (nawet polskim) tylko nikt nie wiedzial po co? O celach zwiazanych z Qi-gong nie wpominajac.
Oczywiscie racja ze madrze robiony trening fizuchy przynosi dobre efekty. fakt nie podlegajacy dyskusji.
Napisano Ponad rok temu
Ja mówię o momencie, tuż przed kopnięciem. Nie wiem czy dobrze mnie zrozumiecie. To pozycja stopy podporowej determinuje zakres ruchu/punkt trafienia mawashi, a nie zakres ruchu ustawia dynamicznie stopę (dokręca).Akurat jesli chodzi o skret na stopie jestem zdania ze skret w czasie kopniecia jest lepszy- wlasnie dla kolana ale dochodzi do tego jeszcze pare innych drobiazgow.
Owszem, tylko jakiś inny kretyn później kazał wykonywać skręty w tych pozycjach co zmuszało do nie naturlanych ruchów w stawie kolanowym. Izometrii nie doceniają młodziki, sam zresztą bardzo długo niedoceniałem. Mało ruchu to mało atrakcyjny trening.Zwroccie prosze uwage ze klasyczne pozycje w wersji z prostym kolanem w zenkutsu wystepuja w kungfu i w yodze, prostokatne kiba mamy rowniez w kungfu jak i bardzo niskie kokutsu. Pytanie dlaczego? Bo te pozycje to cwiczenia wzmacniajace stawy!!! Sciegna wzmacnia sie w pracy izometrycznej i to wlasnie dlatego w dawnych stylach poczatkujacy musieli dlugo stac w postawach.
Śmiem twierdzić, że nadal nie wielu wie.Robiono tak rowniez w Karate (nawet polskim) tylko nikt nie wiedzial po co?
Jestem tego przykładem, a stricte karate to już raczej historia ...Oczywiscie racja ze madrze robiony trening fizuchy przynosi dobre efekty. fakt nie podlegajacy dyskusji.
Napisano Ponad rok temu
Użytkownicy przeglądający ten temat: 0
0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
Tylna pięta w ashihara karate.
- Ponad rok temu
-
Tradycyjne techniki w ashihara
- Ponad rok temu
-
czy warto przejść z muay thai na shotokan