Tylna pięta w ashihara karate.
Napisano Ponad rok temu
Chodzi o pewień istotny moim zdaniem szczególik techniczny mianowicie o odrywanie pięty tylnej nogi.
Oczywiście temat związny ze skutecznościa odrywania pięty był wałkowany i kompletnie nie o to mi chodzi czy to skuteczne czy nie i czy powinno sie czy nie....
Natomiast interesuje mnie: jak to robicie w ashiahara karate w kata.
Czy przy technikach nowoczesnych są ścisle okreslone reguły w ashihara karate tak jak przy tradycyjnych czy dużo wieksza swoboda. A dokładnie chodzi mi np. o to:
Kumite dachi <- czy soti się z obiema stopami przytwierdzonymi do podłaogi czy tak jak w pozycji bokserskiej z delikatnie oderwaną piętą tylnej nogi?
Przy wykonywaniu "nowoczesnego" gyakutsukl z gardy wiem, że odrywa się piętę tylnej nogi. Co natomiast przy ciosie jednoimienną ręką (jab, iotsuki) czy tu uderzacie jak w boksie z oderwaną piętą tylnej nogi czy dalej o obiema przytwierdzonymi.
Rozumiem, że przy walce wszystko dopasowuje się do sytuacji ale interesuje mnie jak to się robi w kata.
Np w kata podczas kombinacji ataku:
najpierw gyakutsuki z gardy po którym natychmiast w jednoimmieny "jab" (iotsuki) bez zmiany nóg.
Czy przy tym drugim "jab'ie" (oitsuki) stawiacie spowrotem piętę tylnej nogi na podłoże po gyakutsuki czy nie.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Jak wiadomo, wystrzelony pocisk może wykonać pewną pracę, czyli możę użyć energii, mimo, że nie posiada żadnego kontaktu z podłożem. Ale teraz porównaj możliwości poruszenia dużej masy (ciała) na krótkim dystansie i do dużych prędkości (czyli możliwość przyspieszania) przy pomocy całej stopy opartej na podłożu i stopy podniesionej i będziesz miał odpowiedź na swój energetyczny dylemat. A potem jeszcze rozważ zdolność do utrzymania równowagi ciała opartego na całych stopach i np. na palcach. Sprawa będzie jasna. A że podniesienie pięty jest gimnastycznie łatwiejsze i nie wymaga wysiłku to tłumaczy fakt, dlaczego wszyscy tak robią. Sekret, prawda?a energia nie może prawidłowo przepłynąć między ziemią (ten) a niebem (chi).
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Odnośnie ordynarnego przypierdolenia niewątpliwie autorytetem może być Bass Rutten <- takich gorąco polecam by brać jako wzorce jak komuś zależy na maksymalizacji skuteczności. jest z nim dużo filmów m. in. na youtube. On już Was poinstruuje w tym temacie.
Ale do tematu jak to się robi w ashihara
Napisano Ponad rok temu
To któryś z tych dwóch
???... Nie rozumiem, przecież to ten sam na dwóch. To on!!. Z lewej z UFC a z prawej z Pancrase.
Ależ mi sztuka poklikać trochę w necie
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
W Ashihara Karate przy ciosie Oi Tsuki w kumite dachi z wysoką gardą - jak w boksie piętą nogi tylnej jest podniesiona .
Przy zadawaniu ciosów Gyaku Tsuki , następnie Oi Tsuki - pięta nogi tylniej pozostaje podniesiona .
Jest to szybka wymiana ciosów więc nawet nie ma czasu na postawienie pięty .
W Ashihara Karate respektuje się indywidualności i zachęca instruktorów do eksperymentowania.
Ashihara nie jest styl sztywnym i stawia także na swobodę .
Każdy jest inny i ma różne możliwości psychofizyczne.
W Ashihara Karate główną cechą kombinacji walki i kata jest płynne przejście z obrony do kontrataku , wykorzystując
strategię - SABAKI. Więcej na ten temat na stronie internetowej :
[link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Dodam że Kata Ashihara Karate - po prostu różne techniki i kombinacje opracowane w serie , aby pomóc studentowi nauczeniu się różnych wariantów walki i samoobrony. Kata Ashihara Karate są ćwiczone z partnerem lub kilkoma partnerami w formie - BUNKAI , co daje elementy realistyczne , czego brak w tradycyjnym kata. Fajnym elementem zaawansowanego treningu Ashihara jest kata w formie walki i na worku.
Dla treningu i pod starty w zawodach - kata wykonujemy także w formie tradycyjnej .
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Wsadzasz kij w mrowisko... ;-)Kumite dachi ... zawsze mnie zastanawiał ten twór.
Napisano Ponad rok temu
Kata Ashihara Karate są ćwiczone z partnerem lub kilkoma partnerami w formie - BUNKAI , co daje elementy realistyczne , czego brak w tradycyjnym kata.
Oj!
W Okinawa Goju ryu występują formy podwójne kata ćwiczone właśnie razem z partnerem, przykładem może być bardzo popularne Gekisaidai Renzoku Geiko.
Warto również wspomnieć o Koryu Uchinadi i formach kata Futari Geiko czyli ćwiczonych razem z partnerem.
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
Tradycyjne techniki w ashihara
- Ponad rok temu
-
czy warto przejść z muay thai na shotokan
- Ponad rok temu
-
Serwis informacyjny karate
- Ponad rok temu