Sztuki walki a równowaga
Napisano Ponad rok temu
Od razu przejde do rzeczy:
Mam 18 lat i chcialbym zapisac sie na jakas sztuke walki. Mam jednak pewne watpliwosci - od dziecka mam uszkodzony blednik w wyniku bledu lekarza. W skrocie oznacza to, ze nie jestem w stanie zrobic przewrotu w przod ani w tyl, nie moge stac na rekach, przejscie rownowazni jest dla mnie bardzo trudne, chociaz osiagalne, bo mialem taka na placu zabaw jak bylem dzieckiem (nie zlicze ile razy z niej spadlem). Z rzeczy mniej sportowych a bardziej codziennych trudno jest mi na przyklad zalozyc skarpetke stojac na jednej nodze. Generalnie mam po prostu problemy z rownowaga.
Na logike odrzucilem od razu judo, bjj, zapasy etc. Myslalem o boksie lub mt, tylko pozostaje pytanie, czy w ogole jest sens zapisywac sie na ktoras z nich majac problemy z blednikiem. Mimo, ze nigdy nie cwiczylem SW, rownowaga i balans cialem wydaja sie bardzo wazne praktycznie w kazdym sporcie, a co dopiero w sztukach walki.
Podsumowujac, chcialbym dowiedziec sie, czy problemy z rownowaga bardziej beda doskwierac mi w boksie czy w muay thai (zgaduje, ze w MT z powodu kopniec, ale zawsze wole zapytac) i czy w zwiazku z nimi jest w ogole sens robic sobie nadzieje i zaczac chodzic na treningi? Czy bede w stanie uczyc sie techniki rownie szybko jak inni?
Pytanie drugie, niezwiazane juz z tematem: czy jest sens zapisywac sie na SW, jezeli jednym z celow jest redukcja tkanki tluszczowej? Rozwijam: Z tego co czytalem, ludzie zapisujacy sie na sztuki walki raczej probuja przybrac na masie z oczywistych wzgledow (sila), a nie ja tracic. Ja jednak chcialbym schudnac, a mimo nadwagi sily nie mam zbyt duzo, dlatego zastanawiam sie, czy obie rzeczy troche ze soba nie koliduja.
Pozdrawiam.
Napisano Ponad rok temu
żeby schudnąć dużo spaceruj lub pojezdzij na rowerze przy odpowiedniej diecie.
Napisano Ponad rok temu
Chociaż na logikę boxopodobne sprawy należałoby odrzucić ze względu na ciągłe obijanie głowy. Karate tak.
Napisano Ponad rok temu
po drugie, na sztuki walki powinno sie zapisywac jesli glownym celem jest nauczyc sie walczyc. pozostale cele sa dodatkiem, i najczesiej sa lepsze metody ich osiagania. ie. jesli chcesz dobrze wygladac bez ubrania, to od tego jest kuchnia i silownia.
Napisano Ponad rok temu
lekarz sportowy. w Wawie masz na Wawelskiej
Napisano Ponad rok temu
na logikę to wszystko łącznie z tańcem towarzyskim wymaga sprawnej równowagi.
Jasne. Pytanie jak bardzo nie do konca sprawna rownowaga przeszkadza w danej czynnosci. Podejscie "nie sprobuje bo nie jestem w stanie" nie jest czyms, z czym sie identyfikuje.
po drugie, na sztuki walki powinno sie zapisywac jesli glownym celem jest nauczyc sie walczyc. pozostale cele sa dodatkiem, i najczesiej sa lepsze metody ich osiagania. ie. jesli chcesz dobrze wygladac bez ubrania, to od tego jest kuchnia i silownia.
Zgadzam sie calkowicie, dlatego napisalem, ze JEDNYM z celow jest redukcja tkanki tluszczowej. Sam biegalem, nawet polmaratony, potem zachorowalem i otluscilem sie na tyle, ze mi to przeszkadza. Teraz wracam do biegania, ale tylko w celu redukcji, a swoj wolny czas chce poswiecic wlasnie sztukom walki. Stad tez pytanie czy dieta typowo redukcyjna + aeroby + sztuki walki to dobre polaczenie w kontekscie stawania sie lepszym w SW. Bo ja doskonale wiem, w jaki sposob schudnac - nie wiem natomiast, czy laczenie tego nie bedzie w jakis sposob hamowac ewentualnych postepow w SW - bo zawsze mi sie wydawalo, ze do np. boksu trening silowy jest jednak niezbedny, a takiego nie bede juz w stanie dodac.
Moglby mi ktos opisac, jakie cwiczenia wykonuje sie na typowym treningu boksu/mt? Chocby te najpopularniejsze, najbardziej typowe. Z gory dziekuje za odpowiedzi "przejdz sie na trening to zobaczysz"
Napisano Ponad rok temu
sprawna rownowaga przeszkadza w danej
czynnosci. Podejscie "nie sprobuje bo nie
jestem w stanie" nie jest czyms, z czym sie
identyfikuje."
tu nie chodzi o Ciebie. żebyś kogoś niechcący nie skrzywdził fizycznie jak i prawnie.
Napisano Ponad rok temu
A może powinieneś zainteresować się wing tsun? Wiele klubów uczy jest sportowej odmiany, włączając w to sparringi (a to Ciebie również interesuje z tego, co rozumiem). Osobiście nie mam w tej sw żadnego doświadczenia, ale oglądałem kilka programów dokumentalnych o tej sztuce i pokazywano w nich, że kładzie się dość duży nacisk właśnie na stabilną pozycję na 2 nogach. Zawsze możesz na początku dla próby wykupić kilka lekcji indywidualnych u trenera, tłumacząc wcześniej jak wygląda sprawa. A potem sam zdecydujesz, czy pasuje to Tobie czy nie.
A bieganie wymaga sprawnych płuc. Słyszałeś o biegaczach astmatykach? :wink:na logikę to wszystko łącznie z tańcem towarzyskim wymaga sprawnej równowagi.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
nie poddawaj sie tak latwo, kupe osob cwiczy boks rekreacyjnie i nie sparuje - mozesz sobie dalej pracowac na tarczach, rozwijac sie technicznie i robic kupe innych sensownych rzeczy.jeżeli okaże się, że nie mogę się sparować, bo coś niedobrego może się stać jak dostanę w głowę, no to kicha.
Napisano Ponad rok temu
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
Gdzie trenowac w ciagu dnia?
- Ponad rok temu
-
( BUDO pomoc) świetlica mma
- Ponad rok temu
-
Prowadzenie zajęć z samoobrony dla szkoły średniej.
- Ponad rok temu
-
Efektywność treningu, a jego częstotliwość
- Ponad rok temu
-
Plan Treningowy Początkujący
- Ponad rok temu
-
Pytanie o przepisy MMA
- Ponad rok temu
-
Cross treningi w Poznaniu