SW pod samoobronę?
Napisano Ponad rok temu
Witam, a ja mam takie pytanie: w jaki sposób treningi przygotowują do starcia z potencjalnym przeciwnikiem? Chodzi mi o psychiczne przygotowanie. Są jakieś ćwiczenia w tym kierunku, czy raczej można się spodziewać tylko sparingów nakierowanych na technikę fizyczną?
Sparringi w bardzo niewielkim stopniu przygotowują do starcia na ulicy, gdyż starcie na ulicy w bardzo niewielkim stopniu przypomina sparring. Znacznie lepszą formą przygotowania są treningi sytuacyjne. Wygląda to mniej więcej tak: wychodzisz z sali, instruktor i koledzy ustalają z sobą scenariusz dla ciebie. Wracasz i dowiadujesz się na przykład, ze jesteś w knajpce i czekasz na dziewczynę. Wiec sobie czekasz, podchodzi do ciebie dwóch typków i cię zaczepia. W tym momencie pojawia się dziewczyna, która może albo podjudzac sytuację w stylu "mój chłopak skopie wam tyłki", albo cię odciąga (blokując ci przy okazji możliwość ruchu). Co zrobisz? Będziesz rozmawiał by rozładować sytuację? Uciekał? Zaatakujesz pierwszy? Będziesz czekał na ich atak? Masz pół sekundy na reakcję.
Po rozegraniu scenariusza następuje jego omówienie. Jeśli doszło do fizycznej przemocy,musisz wytłumaczyć swoje działania tak, jakbyś tłumaczył przed policją lub prokuratorem- czyli dlaczego uważasz że to była samoobrona. Rozważane są też inne warianty- co mogłeś zrobic inaczej. jakie były alternatywne możliwości.
Taki trening bardzo duzo daje, ale też jest trudny do przeprowadzenia. Wymaga zaangażowania emocjonalnego ze strony uczetsników i znajomosci realiów: jak rzeczywiscie przebiegają takie sytuacje. Najlepiej, jesli jest przeprowadzany w warunkach rzeczywistych, w pełnych ochraniaczach.
Na przykład tak:
Pozdrawiam, Thufir
Napisano Ponad rok temu
Parę razy ćwiczyłem z intruktorem krav magi to jednak sporym zaskoczeniem jak oprócz normalnych technik na sapringach byłem gryziony, atakowany w krocze, ryczał mi do uszu itd.
To na pewno był sparing? Bo brzmi raczej jak mocno udziwniony gejowski seks.
Napisano Ponad rok temu
@ Thinspoon - Nie wiem, nie znam się
Napisano Ponad rok temu
"byłem gryziony, atakowany w krocze, ryczał mi do uszu itd"
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Pozdrawiam, Thufir
Napisano Ponad rok temu
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
Filmy z ulicy 2
- Ponad rok temu
-
Nowy moderator w dziale Ulica
- Ponad rok temu
-
Dyskoteki, kluby, (ochrona)
- Ponad rok temu
-
Znieczulica smutna prawda
- Ponad rok temu
-
Sposoby rozładowania sytuacji
- Ponad rok temu
-
Jak uderzać cios....
- Ponad rok temu
-
kac moralny dalem sie oklepac
- Ponad rok temu
-
Taktyka na boksera
- Ponad rok temu
-
Jak to jest z tym uprzedzającym uderzeniem?
- Ponad rok temu
-
Trening początkującego
- Ponad rok temu