Cinderella man
Napisano Ponad rok temu
Jak dla mnie najlepszy film o boksie, jaki widzialem, swietne ujecia i muzyka, polecam!
Napisano Ponad rok temu
No w, końcu Polacy grają... :wink:Ktos widzial ?
Jak dla mnie najlepszy film o boksie, jaki widzialem, swietne ujecia i muzyka, polecam!
Widziałem. Jak oceniam film? Amerykański...wiecie o co chodzi?
Ja kiedyś widziałem dobry film fabularny (no, chyba o dokumentach nie mówimy), nazywał się "Wielka biała pięść", genialny Wayans i L.Jackson !
Polecam...
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
No ten film to juz przez duze A.....merykanski..
Ale bardzo realistyczny, bez tego romantycznego, natchnionego gówna, które smierdzi w amerykańskich filmach...
Wiesz o co biega o np. takie film "Peral Harbor", o powiewajaca amrykanska flage, i marines salutujacych, a zanim f-16, do tego jakis romansik i masz esencje kina z jułesej
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
STFU! :bad-words: :splat:gdyż nie wiadomo czy umrze czy nie.
Napisano Ponad rok temu
STFU! :bad-words: :splat:gdyż nie wiadomo czy umrze czy nie.
Prawde mówic nie znałem przedtem J.J.B. więc nie wiedziałem jak się skończy histora a główny motyw końcowy to walka o tytuł mistrza świata oraz walka o przetrwanie na ringu J.J.B. gdyż jego przeciwnik śmiertelnie znokałtował 2 poprzedników.
Napisano Ponad rok temu
Polski bokser pomoże zdobyć Oscara?
Na ekrany polskich kin wszedł niedawno amerykański film "Człowiek ringu". Fachowcy spodziewają się, że zgarnie Oscary.
Ich zdaniem, na to wyróżnienie zasługuje przede wszystkim odtwórca głównej roli Russell Crowe, który wcześniej zdobył Oscara za pierwszoplanową rolę w filmie "Gladiator". Być może do przyznania mu nagrody Amerykańskiej Akademii Filmowej przysłuży się ... polski bokser zawodowy wagi ciężkiej, urodzony w Bielawie na Dolnym Śląsku Artur Binkowski.
Crowe odtwarza w filmie postać Jamesa J. Braddocka, który w latach dwudziestych ubiegłego wieku był znanym bokserem, zwanym "Buldogiem z Bergen". Jego karierę przerwało złamanie ręki. Szybko stracił bokserską licencję i majątek, w końcu został bezrobotnym, nawet żebrakiem. Był jednak człowiekiem o niezwykle silnej woli. Dzięki niej umożliwiono mu walkę z Cornem Griffinem 14 czerwca 1934 roku w nowojorskiej Madison Square Garden. Pokonał Griffina, a po roku był mistrzem świata wszechwag. Tytuł stracił w 1937 roku na rzecz słynnego Joe Louisa.
Griffina gra w filmie właśnie Artur Binkowski. Jako kilkunastoletni chłopiec wyjechał wraz z rodzicami z Bielawy do Kanady i obecnie ma podwójne obywatelstwo. Był amatorskim mistrzem Kanady, reprezentował ten kraj w igrzyskach olimpijskich w Sydney, gdzie dotarł do ćwierćfinału. Później przeszedł na zawodostwo, walcząc w wadze ciężkiej. Stoczył 17 pojedynków, z których 14 wygrał, dwa zremisował, a jeden przegrał. Porażkę poniósł w ostatniej walce latem bieżącego roku, ulegając na punkty w pojedynku o mistrzostwo Kanady Patrice'owi L'Heureux. Po nim postanowił zakończyć karierę, ale wielu jego sympatyków sądzi, że jeszcze wróci na ring. Binkowski często odwiedza swoich dziadków w Bielawie. W Kanadzie nazywają go "Polskim Wojownikiem".
Binkowski podczas licznych sparingów uczył Crowe'a tajników boksu (często była to dla "Gladiatora" bolesna edukacja...). Na tyle skutecznie, że na krytykach i widzach ich filmowy pojedynek zrobił ogromne wrażenie. Przejmującą rolę Crowe'a oceniono wyżej niż w "Gladiatorze". W jakiejś mierze do wysokiej oceny filmu przyczynił się Binkowski, który znalazł się w gronie przyjaciół słynnego aktora i był jego gościem w Australii. Za rolę Griffina otrzymał wyższe honorarium niż za wszystkie zawodowe walki razem wzięte.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
Martial Arts Tricks
- Ponad rok temu
-
o filmach
- Ponad rok temu