"To bo-hi or not to bo-hi"
Napisano Ponad rok temu
Wolicie miecze z bo-hi (strudzina) czy bez? Dlaczego? To dla was kwestia użytkowa czy czysto estetyczna? Jaki rodzaj bo-hi najbardziej wam sie podoba?
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Jedna z teorii, którą słyszałem - to to, iż dodawało ono sprężystości mieczowi i zmniejszało wagę, w każdym razie w przypadku miecza europejskiego. Dodatkowo, słyszałem też że pomagało ono gromadzić krew, która po zakrzępnięciu mogłaby "zmniejszyć ostrość" miecza.
Ja osobiście uważam, że do katany zbrocze średnio pasuje, jakoś smukłość tego miecza jest piękna sama w sobie a to psuje harmonię...
Napisano Ponad rok temu
a wszystko co ludzie mowia o tym ze ma to odprowadzac krew itd. to bzdury.
yahoo
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Bo hi nie sluzy do nadawania sprezystosci a wrecz odwrotnie, usztywnia glownie i wzmacnia. Kto niewiezy proponuje przekonac sie samemu. Wytnijcie z grubej tektury 4 prostokonty. dwa zklejcie ze soba na plasko a dwa tak by powstalo takie dlugie T. zegnijcie jedno, pach i peklo, zegnijcie drugie i o ile sie nie rozklei stawia duzo wiekszy opor.
Pozatym bohi to taka sztuczka kowalska, gdy podczas hartowania cos poszlo nie tak miecz sie za bardzo lub za malo wygiol i byl srednio wywazony, odejmujac troche materialu mozna bylo go jeszcze dowywazyc. Takze gdy po walce mial rysy tak glebokie, ze nie mozliwe do usuniecia za pomoca szlifu, mozna bylo je zamaskowac robiac bo hi. To samo gdy miecz pod wplywem czasu ujwanial pewne rozlaminowania mozna bylo, lub wrecz obecnie, by podniesc jego wartosc zrobic bo hi i nie widac juz wady (nieprawda jest iz rozlaminowania to cecha charakterystyczna starych szkul, jest owszem to cecha charakterystyczna ale dal srednije klasy miecznikow, w naprawde dobrych glowniach nic sie nie dzieje). Niestety krew bierze w tym bardzo niewielki udzial.
Tak po krutce ma sie sprawa z bohi jest jeszcze pare aspektow ale to juz szczegoly.
Napisano Ponad rok temu
A od siebie mogę dodać jeszcze jeden aspekt bo hi - akustyczny. Głownia wydaje ciekawy dźwięk przy cięciu...
Napisano Ponad rok temu
ale shikken zdecydowanie bez.
Na razie nie mam zadnego.
Taka moja fanaberia. Dźwięk jest fajny i przy treningu nieraz pomocny. Dzięki temu zauwałyłem, że ciecia wykonuje krzywo. (Żeby nie było, że coś kręcę - miałem porzyczony miecz).
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Faktycznie dzwiek pomaga rozpoznac czy ciecie jest prawidlowe. Aczkolwiek sa rozne dzwieki , po nich z zamknietymi oczami mozna rozroznic poczatkujacego od zaawansowanego machacza :wink:
Zatto-ichi, co Szczepan?
Napisano Ponad rok temu
..............hmhmhm..........cos w tym jest..........Zatto-ichi, co Szczepan?
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Grey Fox
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
heheheheeee.........ta umiejetnosc rozwijasz wraz z doswiadczeniem treningowym. Znaczy niektorzy to rozwijaja :wink:Zatto-ichi? Możecie rozwinąć? Tak właśnie nazywa się ta "umiejętność"?(nie wiem jak to nazwać, sztuka rozpoznawania cięcia po dźwięku,wydawania odpowiedniego dźwięku mieczem?)
Napisano Ponad rok temu
W końcu Edyp też pewnie rozwinął tą umiejętność...
Napisano Ponad rok temu
Treningowy miecz wolałbym z bo-hi,
ale shikken zdecydowanie bez.
Na razie nie mam zadnego.
No właśnie. Kiedyś na treningu słyszałem, że właśnie iaito powinien posiadać zbrocze, natomiast shinken wręcz przeciwnie... Jak oglądałem (niestety tylko fotografie) mieczy samurajskich wysokiej klasy, to mogłem zauważyć owszem linię hartowania, ale zbrocza na żadnym nie widziałem.
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
Miecze fantasy
- Ponad rok temu
-
Battodo
- Ponad rok temu
-
chce kupic ,pomocy :)
- Ponad rok temu